EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

METK: Noored, põllumajandus vajab teid!

Allikas: Manuela Kollom, METK ja toimetaja: Anna Marie Reimann, METK
12. oktoober 2023. a

Põllumajandus ja toidutootmine on vaieldamatult iga inimese igapäevane vajadus ning selle sektori ettevõtete kestlik majandamine on äärmiselt oluline. Tera- ja köögiviljad, liha- ja piimatooted, puuviljad ja marjad – kõik põhitoiduained jõuavad meie söögilauale just põllumajandusettevõtetest ja taludest. Toidu puhtus ja kvaliteet mõjutavad otseselt inimese heaolu. Meeles tasub pidada, et kõige kestlikum ja loomuomasem on tarbida võimalikult lähedal toodetud toitu. Seetõttu on oluline, et ettevõtjad suudaksid meile tagada tõeliselt kvaliteetse toidu ka tulevikus ja toetaksid oma tegevusega looduskeskkonda.

Põllumajandussektor on vaja muuta noortele atraktiivseks

19. septembril 2023 Brüsselis toimunud põllumajanduskonverentsil "Europeans Farmers’ Deal" leiti taaskord, et sektori püsivuse tagamiseks on oluline muuta see noortele atraktiivseks. Tänapäeva noor ei kipu meeleldi korduvaid ja ebaefektiivseid tööülesandeid tegema. Tänu nutiseadmetega ja infovoos üleskasvamisele on neil juba eos teadmine – kõike on võimalik õppida füüsiliselt asukohast sõltumata ja info peab olema lihtsasti kättesaadav. Teadlikele noortele omane innovaatilistele lahendustele orienteeritud mõtlemine aitab kindlasti põllumajanduses hoogsalt toimuvale digipöördele kaasa. Veel on oluline suunata rohkem tähelepanu kvaliteetsele teadusele, lihtsatele rakendustele ja uuenduslikele projektidele.

Tohutu väärtusega on oma alal pikalt töötanud professionaalide teadmised, mis pakuvad noortele tulevikuks tuge. Põllumajandusettevõtjate elukogemus tuleb sobitada tänapäevaste töökultuuri ja kestlikkuse printsiipidega. Kestlikkus näeb ette, et iga ettevõtet ja valdkonda nähakse ühe tervikuna. See tähendab, et taimekasvatuse ettevõttes tunneb end töötaja väärtustatuna, taimel on parimad kasvutingimused, mullarikkus on tagatud ja looduskeskkond kaitstud.

Eestis toetatakse noori nii rahaliselt kui ka kogemustepagasi jagamisega

Konverentsil toodi välja, et noortel on raskusi sektorisse sisenemisel ettevõtluse alustamiseks vajalike ressursside puuduse tõttu. Nendeks ressurssideks on vaba maa ja rahalised vahendid. Eestis aidatakse kaasa põlvkondade vahetusele põllumajanduses läbi erialase hariduse ja töökogemusega noorte ettevõtjate toetamise. PRIA kodulehel leiab infot põllumajandusliku tegevusega alustava noore ettevõtja toetuse kohta, mis võimaldab tootmiseks vajalike vahendite ja varade soetamiseks taotleda  toetust kuni 60 000 eurot. Taotlusvoor on avatud 15.-29. novembril 2023 ehk praegu on viimane aeg mõelda läbi, kuidas seda tuge targalt kasutada.

Praktilisi kogemuslugusid, samade soovidega inimesi ja võimalust oma huvide eest kaasa rääkida leiab esindusorganisatsioonidest. MTÜ Eesti Noortalunikud on juba 25 aastat tegutsenud katuseorganisatsioon, mis koondab põllumajandusest ja maaelust huvitatud noori. Nad populariseerivad põllumajandust kui eriala ja eluviisi, annavad tuge läbi oma tegevuste ettevõtlusega alustamisel ja tegevuste elluviimisel. Liituma on oodatud kõik huvilised ja tegelikkuses vanuse piirangut ei ole seatud, kuna erinevate põllumajandusgeneratsioonide panus aitab kaasa paremale tulevikule.

Maaelu Teadmuskeskuse üheks eesmärgiks on viia kokku maaeluga seotud ettevõtjad nendele mõeldud uuenduslike lahendustega ja inspireerida kestlikku ettevõtlust. Digiakadeemiast leiab erinevate loomaskasvatuslike ja põllumajanduslike digilahenduste tutvustusi. Vaata, kuidas töötab ja milliseid lahendusi pakuvad Cloudfarms, Terake, Vissuke ja Smart Farm.

Järgmised põnevad taimekasvatuse digilahenduste veebinarid on koostöös Yara Eestiga:

Inspiratsiooni saab koguda ka:

 

  • Liitu 8.-10. novembril 2023 Rootsi õppereisiga, mille eesmärk on näidata maapiirkonna ettevõtjatele praktikaid, mis on edu toonud teistes sarnasete äri- ja kultuuriruumiga riikides tegutsevatele inimestele.


2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo