EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo LEADER Maainfo LEADER UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
Maainfo
LEADER UUDISED
Maainfo
ÜRITUSED
Maainfo
LEADER andmebaas
Maainfo
LEADER 2023-2027 ABIMATERJALID
Maainfo
LEADER 2014-2020 projektinäidete andmebaas
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

LEADER UUDISED

   

HIIDLASTE KOOSTÖÖKOGU: Hiiu toit on lihtne, aga teistmoodi

Allikas: Hiidlaste Koostöökogu
18. aprill 2016. a

Kui meie söögisellide peakokk Heli Hahndorf segas 13. aprilli Terevisioonis kokku kasemahla ja Hiiu Gourmet rabarberi-kuusevõrse siirupi, ütles Urmas Vaino: “mmm……teistmoodi“. Ja veel ütles saatejuht targad sõnad, mis tegelikult ju hiiu toitu iseloomustavad: „Lihtne“. Lihtne on viiest osisest koosnev hiiu sült, mida ainukesena Eestis tehakse nii nagu esiemad seda keetsid – ilma želatiinita; lihtne on meie põline leib; lihtne on kiisamari, mida Imre Kivi kalafirma toodab ja pakendab. „Hiiu toit peab tulema Hiiumaa metsast, põllult, aiast, ja hea kui on valmistatud hiidlase kätega“, ütleb Heli hiiumaa toitu iseloomustades.

Maavanem ütles ETVs, et Hiiu toidu aasta tähendab Maaeluministeeriumi ja Eesti Maaturismi koostööd erinevate Hiiumaa osapooltega: Hiidlaste Koostöökogu, Hiiukala, SA Tuuru, Turismiliit, Hiiumaa omavalitsused ja ettevõtted. Hiiu toidu edule on aidanud kaasa erinevad tegevused, nagu seda Hiidlaste koostöökogu LEADER toel rajatud Vaemla tootearenduskeskus ehk tapamaja. „Tänu tapamajale saame kasutusele võtta oma maheveise- ja mahelambaliha“, ütleb maavanem. „Tegelikult pandi hiiumaisele toidule toidule alus juba 25 aastat tagasi, kui loodi Lääne-Eesti saarte biosfääri programmiala, mis väärtustab kohalikku toorainet“, lisas Riho.

12. aprillil oli Tuuru-majas koos Hiiumaa toiduaasta korraldusgrupp, kes pidas nõu kokkade ja talunikega. Mis on mureks, et saada kätte värske tooraine ja vajalikus koguses. Koostöö on ka siin hädavajalik, et tootjad ja toiduvalmistajad kokku viia.

Hiiu maitse aasta algab 1 mail, kui on oodatud kõik huvilised kella 11- 14-ni Kärdlas Vabrikuväljakule. Siis avatakse pidulikult nii meie Turismihooaeg kui ka Hiiumaale antakse üle maitsete aasta tiitel ning avatakse Toidutee, ning esitletakse Hiiumaa maitseid. Hiiumaa tuntud söögikohad toovad esile oma maitseid ning vahepalaks esineb Chalice. Samas toimub ka Kärdla linna sünnipäeva tähistamiseks Kärdla linnajooks , mille start on Vabrikuväljakult kell 12. Registreerimine on avatud kella 11.00-11.50. Üritused on kõigile tasuta.

Pärast seda on 1. mail põhjust kõigil külalistel minna rändama mööda Hiiumaad, et avastada või taasavastada meie majutus- ja söögikohti, muuseume, kirikuid, tuletorne jne. Kõikide avatud kohtade kohta saab täpsemalt lisainfot Eesti Maaturismi kodulehelt rubriigist 01 mai- avatud uste päev. http://www.maaturism.ee/index.php?id=avatud-uksed . NB! Objekte lisandub juurde igapäevaselt.

Hiiumaa maitsete aasta andis tõuke luua infoportaal www.hiiumaamaitsed.ee, kuhu koondatakse nii toiduaasta raames kui edaspidi Hiiumaa toiduteemaline info. Portaal tehakse avalikkusele nähtavaks 25 aprill 2016. Portaali eest vastutaja on Hiiumaa turismiinfokeskuse juhataja Heleri Uus.

Hiiumaa maitsete aasta on osa Eesti toidu tutvustamise ja müügiedenduse kavast „Eesti toit 2015–2020“. Varem on Maaeluministeerium koos koostööpartneritega korraldanud kava raames Eesti toidu väljaku 2014. aasta laulupeol „Aja puudutus. Puudutuse aeg“, mullu suvel toimunud esimese üle-eestilise avatud talude päeva ja mullu septembris toimunud Eesti toidu kuu

Eesti esimeseks toidupiirkonnaks saab Hiiumaa, kuna Hiiumaa võitis 2015. aastal Eestimaa Avastamata Aarete konkursi kui parim toiduturismi sihtkoht.

Hiiumaa maitsete aasta läbiviimine on suur koostööprojekt mille kordaminekule annavad oma panuse toiduettevõtjad (tootjad, toitlustajad), Maaeluministeerium, MTÜ Eesti Maaturism, MTÜ Hiidlaste Koostöökogu, MTÜ Hiiumaa Turismiliit, SA Tuuru, MTÜ Hiiukala, Hiiu Maavalitsus ja Hiiumaa omavalitsused ning muidugi kõik kes hindavad Hiiumaa maitseid.

 

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Toiduvõrgustike info - 19. aprill 2024 (4/2024)
EPKK ootab kodumaiseid toidutootjaid Pääsukesemärki taotlema
TALULIIT: Suur talutoidu laat "MAA TULEB LINNA" tuleb esmakordselt Tartumaale ja ootab osalema talutoidu tootjaid
MES-i kriisilaenu meetme sihtgrupp laienes ja taotluste vastuvõtu periood pikenes
EMÜ: Maaülikool on põllumajanduse ja metsanduse valdkonnas maailmas paremuselt 54. ülikool
EMÜ: Põllumajandussektoris juhtuvatest tööõnnetustest jäetakse tihti teatamata
KESKKONNAAGENTUUR: Eestile on väljakutseks suur jäätmeteke ja selles sisalduva ressursi ebapiisav väärindamine
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
TOIDULIIT: Aastakonverentsil auhinnati Eesti parimaid toiduaineid
REM: 2024. aastal kannavad Eesti toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja Ruhnu
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev FIE Airi Külvet juures “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

Leader logo pysti 1

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo