EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

EUROOPA MAAELUVÕRGUSTIK: Uudiskiri - mai 2017

Allikas: Euroopa maaelu arengu võrgustiku Kontaktpunkt
14. juuni 2017. a

 

Ilmunud on "Rural Connections" kevadväljaanne!

Loe Euroopa maaelu arengu võrgustiku (ENRD) ajakirja "Rural Connections" kevadist numbrit nende veebilehelt! Ajakirja seekordsed teemad on järgmised: LEADER/CLLD arengusuunad, metsandus, integreeritud lähenemised seoses maaelu arengu poliitika ja uue Euroopa Solidaarsuskorpusega, ning lühiülevaade Sloveenia ja Slovakkia maaeluvõrgustikelt.

Ajakirja fookus on seekord sotsiaalsel kaasatusel, andes ülevaate Euroopa maapiirkondade sotsiaalse kaasatusega seotud küsimustest ja ENRD temaatiliste töögruppide tegevustest, võttes arvesse seda, mida LEADER/CLLD saaks kaasamise soodustamiseks ära teha. Lisaks on kajastatud mitmeid intervjuusid ja raporteid.

Kui soovid tellida ajakirja paberkandjal ka oma postkasti, siis kirjuta - subscribe@enrd.eu. Trükis on tõlgitud inglise, prantsuse, saksa, itaalia, poola ja hispaania keelde.

ENRD seminar maapiirkonna ressursitõhususe teemadel 

Osale 13. juunil 2017 Brüsselis toimuval Euroopa maaelu arengu võrgustiku seminaril "Võimalused ja tuleviku väljavaated seoses ressursside tõhusa kasutamisega maapiirkonnas" - registreeru enne 2. juunit!

Üritusel arutatakse seda, kuidas Maaelu arengukavad (MAKid) saaksid praktilistel viisidel aidata kaasa ressursside tõhusale kasutamisele. Oodatud on kõik, kes on seotud MAK rakendamisega Euroopa, riiklikul, piirkondlikul või kohalikul tasandil.

ÜPP teemalisele küsitlusele reageeris suur hulk maaelu huvilisi 

Hiljuti läbi viidud avalik küsitlus "Ühise põllumajanduspoliitika (ÜPP) kaasajastamine ja lihtsustamine" oli menukas - vastukaja saadi 320 000 inimeselt.

Küsitluse tulemused avalikustatakse 7. juuli 2017 toimuval konverentsil, kuhu oodatakse laia hulka kasusaajaid. Seda võetakse arvesse ka planeeritavalt 2017.a oktoobris toimuval Komisjoni kommunikatsiooniteemalisel ÜPP tulevikku kajastaval üritusel

Keskkonna teemadega seotud MTÜd arutavad ÜPP reformi üle

11. mail 2017 Birdlife Europe’i ja Euroopa Keskkonnabüroo (EEB) ühiselt korraldatud seminaril arutati ja käidi välja ideesid ja soovitusi seoses Ühise põllumajanduspoliitika tulevikuga.

Teadlased esitlesid "ÜPP valmisoleku kontroll-nimekirja" ja mitmed osalejad rõhutasid ÜPP tulevikuga seoses just toidukvaliteedi ja avaliku ja keskkondliku tervishoiu olulisust.

Loe pressiteadet ja Euroopa Komisjoni põllumajandusvoliniku Phil Hogani kõnet, milles tuletati meelde hiljuti läbiviidud ÜPP tuleviku teemalise avaliku küsitluse eesmärki - aidata Ühisel Põllumajanduspoliitikal sobituda 21. sajandi arengutega.

Juhtrühm arutab võrgustike tuleviku tegevuste üle

17. mail 2017 Brüsselis toimunud Maaeluvõrgustike juhtrühma 7.kohtumisel arutati ja tehti ettepanekuid seoses ENRD kontaktpunkti suutlikkuse suurendamisega ja temaatilise tööga.

Juhtrühma liikmed said ülevaate ka hindamise abiüksuse ja EIP-AGRI tugiüksuse planeeritud tegevustest, samuti anti ülevaade Cork 2.0 tegevusplaani hetkeseisust ja EL tegevustest seoses Arukate küladega (Smart villages). Lõpetuseks tutvuti Euroopa riiklike maaeluvõrgustike  enesehindamise tulemuste, et valmistada ette järgmist assamblee kohtumist, mis toimub 14.detsembril 2017.

Noortalunikud - avaldage oma arvamust! 

Euroopa noortalunike nõukogu (CEJA) koostas noortalunikele mõeldud üle-euroopalise küsimustiku, et selgitada välja peamised vajadused ja tegurid, mis on olulised seoses jätkusuutliku põllumajandussektori loomisega.

Küsitlus on kättesaadav hollandi, inglise, prantsuse, saksa, itaalia, poola ja hispaania keeltes.

Euroopa Lairiba konkurss 2017 

Kas oled kaasatud projekti, mis pakub ligipääsu kiirele lairiba internetiühendusele? Kandideeri omaprojektiga Euroopa Lairiba konkursile - avaldusi oodatakse kuni 7. septembrini 2017!

Oodatakse eri tüüpi projekte olenemata nende suurusest, asukohast, kasutatavatest tehnoloogiatest, või läbiviijatest. Esmakordselt on eraldi kategooria ka „piirkondliku sidusese suurendamine maa- ja eraldatud piirkondades“ projektidele - vaata kõiki kategooriaid siit.

Võitjaid tunnustatakse 20. novembril 2017 Brüsselis toimuval auhinna-gaalal, 21.novembril toimuval Lairiba päeval ja hiljem ka Euroopa Lairiba heade projektinäidete andmebaasis.

ENRD temaatiline tegevus seoses maapiirkonna ettevõtlusega 

Euroopa maaelu arengu võrgustiku maaettevõtluse temaatiline töögrupp kohtus viimati 18.-19. mail 2017 Helsingis Soomes, et arutada tegevuste viimaseid arenguid, kaasaarvatud juhtumiuuringute, MAK analüüside tulemusi ja ENRD ajakirja "EL Maaelu Ülevaade" järgmist väljaannet, mis keskendub samuti maapiirkonna ettevõtlusele.

Temaatilise töögrupi liikmed kuulasid ettekannet Soome "Aruka maapiirkonna" teemadel ja külastasid kahte inspireerivat kohalikku ettevõtet - Robbes’i väike aed ja Knehtilä talu. Esimene neist on uuenduslik kasvuhoone, mis kasutab vertikaalset kasvatamissüsteemi. Knehtilä talu praktiseerib keskkonnahoidlikku ja toitainete tõhusat põllupidamist.

Innovatsioon mägialade metsades 

EUROMONTANA hiljuti välja antud trükis keskendub "innovatsioonile ja ringmajandusele mägialade metsade tarneahelates" ning tutvustab 12 head näidet antud valdkonnast.

Uuring annab ülevaate ringmajandusest ja selle rakendamise potentsiaalist mägiste alade metsades, mis muudetakse eluliseks tänu näidetele Euroopa eri piirkondadest. Uuring tugineb EUROMONTANA eelmise samanimelise töögrupi tegevusele.

Euroopa koostööl põhineva innovatsiooni konkurss 

Tutvusta oma koostööl põhinevat põllumajandustoidu ahelaga seotud uuenduslikku lahendust ja kandideeri Euroopa koostööl põhineva innovatsiooni konkursile - avaldusi oodatakse kuni 23. juunini 2017.

Konkurssi korraldab COPA COGECA, mis on EL põllumajandusühistuid ühendav organisatsioon. Projekte oodatakse järgmistes kategooriates: toidu töötlemine, uuenduslik ettevõtlusmudel, juhtimine ja IKT & digitaalsus.

Vaesus Euroopa maapiirkondades 

Hiljutine Euroopa parlamendi mõttekoja poolt väljaantud ülevaade käsitleb vaesuse ja sotsiaalse kaasatuse peamisi tegureid Euroopa maapiirkondades ja annab ülevaate EL poliitikatest ja rahastuvahenditest, mis aitavad nende probleemidega toime tulla.

ÜPP lahti seletatuna 

Ühise põllumajanduspoliitika alane täiendatud trükis annab ülevaate ja selgitab poliitika olemust laiemale publikule.

Tegemist on ühe osaga Euroopa Komisjoni trükiste sarjast, mille eesmärgiks on tutvustada eri EL poliitikate olemust, alates inimõigustest ja lõpetades transpordi ja kaubandusega.

Loe kogu uudiskirja SIIT

 

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo


2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo