EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

MAAELUVÕRGUSTIK: Euroopa tunnustas parimaid lairiba projekte

Allikas: Euroopa Komisjon
21. november 2017. a

 

20. novembril 2017 tunnustati Euroopa Lairiba konkursi raames parimaid projekte. Kokku osales konkursil 49 projekti 20 riigist üle terve Euroopa.

Euroopa lairiba konkurss on iga-aastane üritus, mille kaudu Euroopa Komisjon tunnustab lairibaühenduse kasutuselevõttu Euroopas.

Läbi edukate projektide esiletoomise tuuakse fookusesse lairibainfrastruktuuride loomise olulisus ja näidatakse laiemale avalikkusele, mida on juba saavutatud.

Konkursil on 5 erinevat kategooriat. Euroopa lairiba konkursile esitatud projekte hindab žürii, mis koosneb viiest Euroopa lairibaühenduse eksperdist, kes valisid iga viie auhinnakategooria lõikes välja 3 finalisti ja võitjad. Žürii liikmed on Adina Claici, Oliver Johnson, Sandra Lotti, Bert Sadowski ja Marek Średniawa.

Digitaalmajanduse ja ühiskonna volinik Mariya Gabriel ütles auhinnatseremoonial: "Kõik viis projekti on näidisprojektid lairibavõrgu arendamiseks. Õnnitlen neid arendanud organisatsioone ja haldusasutusi. Need projektid inspireerivad inimesi loomaks laialdasemat ja paremat internetiühendust, et kõigil oleks parem ühenduvus, paremad töökohad ja vaba aja veetmise võimalused."

Parimad Euroopa lairiba konkursi 2017 projektid

  • Kategooria: Innovaatilised mudelid rahanduse-, ettevõtluse- ja investeeringute valdkonnas

Optiline kiud kõikidesse Gotlandi majapidamistesse!

Projekti tulemusena on nüüdseks kiudoptiline võrk kättesaadav üle kogu Gotlandi saare. Tulemused näitavad, et vähemalt 85% püsielanikest ja 50% suvekodude omanikest on projektiga liitunud.

Riigiasutused kulutasid projektile 4,3 miljonit eurot, millest 2 miljonit saadi Euroopa Liidu toetustest. Gotlandi elanikud andsid projekti 12 miljoni euro suuruse panuse. Et hoida kulud madalal, pakkusid inimesed selleks oma maad ja tegelesid isegi kaevetöödega. 57 000 Gotlandi elanikku saavad nüüdsest nautida kiudoptilise võrgu hüvesid.

  • Kategooria: Kulude vähendamine ja ühis-investeeringud tuleviku-kindlates infrastruktuurides

Lairibaühendus Colcesteri ettevõtetes

Colcesteris asuv kõigile ligipääsetav passiiv-kiu võrgustik pakub kuni 1GB kiirusega internetiühendust rohkem kui 850 väike- ja keskmise suurusega ettevõtjale ja 1100 majapidamisele, mis asuvad värskelt valminud eluasemete ja eelnevalt halva internetiühendusega piirkonnas.

Projekt sai rahastust kolmest allikast: 225 914 eurot  tuli ettevõtluspartnerluselt "South Eastern Local Enterprise Partnership"; 161 528 eurot Esseci krahvkonna nõukogult ja 45 182 eurot ehitusfirmadelt.

  • Kategooria: Piirkondlik sidusus maapiirkondades ja äärealadel

Lairiba võrgusiku arendamine Kreeka "valgetes maapiirkondades"

See suuremahuline, EL rahastatud projekt aitas luua lairibaühenduse Kreeka maapiirkondadesse, kus polnud eelnevalt internetiühendust. See pakkus internetiühendust rohkem kui poolele miljonile Kreeka "valge ala" elanikule.

Projekti kogumaksumus oli 199,7 miljonit, millest 143,8 miljonit eurot pärines EL struktuurifondidest. Algatuse eesmärgiks oli viia lairiba ühendus ka äärealadele, ebasoodsatesse piirkondadesse ja traditsiooniliselt "maapiirkonna valgetele aladele" ja ülejäänud riiki, pakkudes head ühenduvust taskukohase hinnaga.  Projektis kasutati erinevaid tehnoloogiaid: kiudoptiline võrk, traadita ühendus ja  VDSL-ligipääs.

  • Kategooria: Sotsiaalmajanduslik mõju ja taskukohasus

Juhtmeta võrguühendus Coviolo’s

Projekti algatasid piirkonna elanikud, kes liitusid Covolio naabruskonna sotsiaalkeskusega, koostöös Reggio Emilia ja Lepida Spa kohalike omavalitsustega.  Suur "valge ala" sai kaetud lairiba võrguga.

Projekti kogumaksumus oli 33 585 eurot, millest 10 000 tuli Reggio Emilia omavalituselt, 14 582 eurot Coviolo Naabruskonna sotsiaalkeskuselt (NSC) ja 9 000 eurot Lepida Spa kohalikult omavalitsuselt. Lairiba ühenduse kasutajad on ühtlasi ka projekti kaas-rahastajad ja saavad nüüd kasutada kiiret internetti kuni 1000 Mbps, ilma ühegi struktuurse sekkumiseta ja mõistlike kuludega.

  • Kategooria: Avatus ja konkurents

Optilise kiu ühistu Helsingis

Marttila on väike asum Helsingi lähedal, kus sõjaveteranid ja puuetega inimesed rajasid 1940ndate lõpus linnale kuuluvale maalapile tagasihoidlikud kodud. Et asustustihedus on üsna madal ei olnud kohalikud telekommunikatsiooni operaatorid lairibavõrgu ehitamisest huvitatud. Seetõttu lõid kohalikud elanikud ühistu, et rajada see ise. 

Liikmed rahastasid projekti täielikult ise - ei kasutatud teist avalikku raha ega ka riigiraha. Kogu planeerimise ja füüsilise töö tegid ära ühistu liikmed, kes jätkavad tööd võrgu arendamisega. Projekti tulemusena on nüüdseks lairibaühendusega kaetud 96% piirkonnast.


Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo


2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo