EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo LEADER Maainfo LEADER UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
Maainfo
LEADER UUDISED
Maainfo
ÜRITUSED
Maainfo
LEADER andmebaas
Maainfo
LEADER 2023-2027 ABIMATERJALID
Maainfo
LEADER 2014-2020 projektinäidete andmebaas
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

LEADER UUDISED

   

MEIE MAA: Sädelus säras Taanis Bornholmi laval

Allikas: Meie Maa
28. mrts 2018. a

15.–18. märtsini viibisid võimlemisklubi Flex Sädeluse rühma võimlejad Taanis külastus- ja esinemisreisil.

Sädeluse rühm käib koos seitsmendat aastat. Tüdrukud alustasid 2011. aastal lasteaialastena, tänaseks on neist sirgunud 11–14-aastased neiud. Rühma treener on Tiina Käen, kelle nõudliku pilgu all on selle ajaga sündinud iluvõimlemiskavad erinevate vahenditega (rõngas, kurikad, hüpits) ning mitmed vabakavad.

Treeningud toimuvad kaks korda nädalas Kuressaares. Rühm koosneb 11 tüdrukust, neist enamik on KG õpilased. Kaks tüdrukut käivad trennis Lümandast ning kaks Kuressaare Vanalinna koolist.

Reisi idee algataja oli allakirjutanu, kes kunagi elas aasta vahetusõpilasena Bornholmi saarel. Taani võimlemisajalugu on pikk ning harrastajaid palju, tekkis soov näidata meie lastele sealset liikumiskultuuri ning samas näidata seal seda, mida meie oskame.

Reis algas 14. märtsi õhtul, kui sõitsime bussiga Tallinnasse, et olla valmis startima juba kell 6.30 lennukiga Kopenhaagenisse. Neljapäeva veetsimegi Taani pealinnas. Kohustusliku osana käisime kõigepealt vaatamas Väikese Merineitsi kuju. Tavapärase Tivoli külastuse asemel sõitsime aga veidi kesklinnast kaugemale teaduskeskusesse Experimentarium. See otsus oli kindlasti õige – lastel möödus kaks tundi lausa lennates erinevate atraktsioonide vahel. Kõige eredamalt jäid meelde tunnetustuba, inimsuurused seebimullid ning ühisrodeo. Pärast lõunat võtsime aga juba suuna Bornholmi poole.

Reede hommikupoolikul külastasime Rønne erakooli. Sealne direktor Jesper Jørgensen elas 1993. aastal neli kuud Saaremaal ning töötas Lümanda põhikoolis õpetajana. Sellest ajast säilinud toredate kontaktide alusel arutasid temaga edasisi koostöövõimalusi meie reisigruppi kuulunud Lümanda põhikooli huvijuht Reet Laht ja Lümanda piirkonna noorsootöötaja Marie Köster.

Lepiti kokku esialgsetes väiksemates õpilastevahelistes koostööprojektides, mis loodetavasti tulevikus annavad mõlema poole lastele võimalusi avardada oma silmaringi ning saada teineteise riigist rohkem teada. Meie tüdrukutega olid tulnud kohtuma Rønne erakooli umbes 20 last seitsmendast klassist. Kristi Tiitson ja Maria Õunap tegid neile esitluse Eestist ja Saaremaast ning Säde Leen Holm, Aija Lember ja Therese Käen rääkisid iluvõimlemisest. Seejärel jagati lapsed väiksematesse segagruppidesse ja Taani lapsed tegid koolis ringkäigu.

Päeva põnevaimaks tegevuseks kujunes aga ühine poeskäik ning ostetust tavapärase Taani koolilõuna valmistamine. Meid üllatasid Taani poiste head kokkamisoskused. Ühine järgnenud lõunasöök õpetas meie lastele taanlaste harjumust süüa võileiba noa ja kahvliga. Pealelõunal toimus Bornholmi-ekskursioon Jesperi juhendamisel.

Otseülekanne teles

Laupäev, 17. märts kujunes aga reisi kulminatsiooniks, kui esindasime Eestit ja Saaremaad Bornholmi igakevadisel võimlemisülevaatusel. Tüdrukud esinesid Åkirkebys toimunud festivalil päeva jooksul nelja erineva kavaga vähemalt tuhandepealisele publikule. Üritusest tegi otseülekande ka Taani TV2. Jäime kindlasti silma oma graatsilisuse, elegantsuse ning kavade keerukuse poolest. Eestis ei tunta veel väga nn hüppamisvõimlemist, mis koosneb suuresti trampoliinihüpetest ning saltodest spetsiaalsel pehmel jooksu-
rajal või mattidel.

Meie eristusime tugeva iluvõimlemistaustaga, samas kui Taani laste kavad olid tantsulisemad ning keskendusid rohkem sellele, et võimalikult paljud oskaksid neid kaasa teha. Publik oli igatahes väga-väga soe ja huvitunud, meid võeti vastu suurte aplausidega ning ligi seitsmetunnine maratonpäev möödus kiirelt.
Saabusime koju pühapäeva, 18. märtsi õhtul. Kuressaare lennujaama oli meid tervitama kogunenud suur hulk lapsevanemaid ja teisi sõpru-pereliikmeid. See reis oli kindlasti vajalik meie tublide noorte iluvõimlejate tunnustamiseks ja motiveerimiseks.

Samas ei ole vähetähtis kõik muu kogetu, mis aitab suurendada silmaringi ning kasvada meie tüdrukutel paremateks inimesteks. Nii kirjutasid nad reisi põhiliste märksõnadena üles meiega kohtunud inimeste lahkuse ja sõbralikkuse, tohutu hulga jalgrataste nägemise Kopenhaageni tänavatel, meid vastu võtnud laste avatuse ning uued toidukogemused. Jääb vaid üle soovida, et selliseid reise oleks noortele võimalik veel korraldada.

Oleme väga tänulikud toetuse eest Saarte Koostöökogule, meie treenerile Tiinale laste laitmatu ettevalmistuse eest ning kõigile meie reisi korraldada aidanud bornholmlastele.

Jaanika Tiitson
jaanika@lapitekk.ee

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
EIT: Avatud on kandideerimine ettevõtlusprogrammidesse
MAAELUVÕRGUSTIK: Toiduvõrgustike info - 19. aprill 2024 (4/2024)
EPKK ootab kodumaiseid toidutootjaid Pääsukesemärki taotlema
TALULIIT: Suur talutoidu laat "MAA TULEB LINNA" tuleb esmakordselt Tartumaale ja ootab osalema talutoidu tootjaid
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
EMIS, NOORTALUNIKUD ja MAAELUVÕRGUSTIK: Eesti maaelu tuleviku foorum Euroopa Parlamendi kandidaatidega
METK: Esitluspäev FIE Airi Külvet juures “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

Leader logo pysti 1

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo