EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

ÜLESKUTSE: Põhja- ja Baltimaade käsitöötoidu konkurss

Allikas: Maaeluvõrgustik, Reve Lambur
1. august 2017. a

Soomes asuv Novia rakenduskõrgkool korraldab Euroopa Liidu rannikualade toidu projekti raames rahvusvahelise käsitöötoidu konkursi (Championship in Food Craftsmanship), kuhu lisaks Soome tootjatele oodatakse oma toodetega osalema ka Põhja- ja Baltimaade toidutootjaid. Võitjad selguvad 4.-6. oktoobril Tammisaares toimuval üritusel. Võitjad valib välja žürii.

Veebileht www.novia.fi/mathantverkfm/en

Konkursi eesmärk on kaitsta kohalikku toidukultuuri läbi tähelepanu, teadmiste, tootearenduse, toodete müügi ja töökohtade tõstmise.

Lisaks toimub eraldi ka ilusaima pakendi konkurss, kus võitja valivad välja külastajad (www.novia.fi/mathantverkfm/program-en-us/packaging-competition/).

Kriteeriumid konkursile esitatavale tootele:

  • peab olema valmistatud käsitöönduslikult, kui seotud on mitu tootjat, siis kõik toote valmimise staadiumid peavad olema käsitöönduslikud
  • kasutatud kohalikku toorainet
  • ilma lisaaineteta (E-aineteta)
  • toode peab olema kaubanduses müügil
  • ühe tootja kohta saab esitada ühes tooteklassis 2 toodet (kategooria koosneb mitmest tooteklassist, vt allpool)
  • kuni 25. augustini maksab ühe toote esitamine konkursile 30 eurot, sealt edasi 45 eurot
  • tooteid saab esitada konkursile kuni 4.septembrini
  • tooted tuleb konkursile kohale viia 4. oktoobril ajavahemikus kell 13-20. Kui kohale pole võimalik tulla, saab toote saata ka postiga. Esitama peab kaks toodet: üks võistluse (ei pea olema märgistega) ja teine näituse jaoks (peab olema kõikide siltide ja märgistega)

Põhjalikumad kriteeriumid ja reeglid inglise keeles leiab www.novia.fi/assets/Sidor/2/1804/Mathantverk-Regler-ENG5.pdf. Info on saadaval ka soome ning rootsi keeles.

Kategooriad (vaata eelpool mainitud juhendist kategooriate selgitusi ja mida täpsemalt iga kategooria puhul taotluses selgitama peaks):

  • Piimatooted:
    • pehme valge hallitusjuust,
    • hapujuust, 
    • laagerdunud juust (nt halloumi, feta, koorepiima juust)
    • kõvajuust,
    • maistestatud kõvajuust
    • jäätis (toormaterjal peaks olema talutoodang)
  • Lihatooted:
    • valmisvorstid (hinnatakse jahedana),
    • valmis lihatooted (hinnatakse jahedana),
    • maksavorstid, pasteedid (hinnatakse jahedana),
    • verel põhinevad tooted,
    • toorvorstid (enne hindamist küpsetatakse)
  • Kalatooted:
    • külmsuitsutatud kala,
    • kuumsuitsutatud kala,
    • haktitud kalalihast tooted (nt pasteedid, burgerid),
    • konserveeritud kalatooted,
    • kuivatatud kalatooted,
    • kalamarjatooted
  • Pagaritooted:
    • juuretisega nisuleib,
    • juuretisega rukkileib,
    • rieska ja pehme lameleib,
    • kõvaleib (kuivikud jms)
  • Marja- ja puuviljatooted:
    • klassikaline moos,
    • muud (mitte marjadest tehtud) moosid,
    • klassikaline marmelaad,
    • muud (mitte marjadest tehtud) marmelaadid,
    • klassikaline tarretis,
    • muud (mitte marjadest tehtud) tarretised,
    • maguskastmed, sh siirupid
  • Köögivilja ja seenetooted:
    • marineeritud köögiviljad,
    • marineeritud kurgid
  • Külmad kastmed ja õlid
    • kastmed
    • puuviljakastmed
    • vürtsikad kastmed
    • sinepid
    • naturaalsed õlid
    • maitsestatud õlid
  • Snäkid
    • köögivilja- või lihasnäkid
  • Põhjamaade käsitööjoogid:
    • mahlad (ilma alkoholita),
    • gaseeritud joogid (ilma alkoholita),
    • siider (ilma alkoholita),
    • veinid,
    • liköörid
  • Innovaatilised tooted

Žürii hindab tooteid 5. oktoobril kell 10-19. Igas kategoorias on minimaalselt kolm žürii liiget.

Mida konkursil osalemine annab:

  • iga toode saab žürii kirjaliku hinnangu toote kohta
  • iga kategooria kolm parimat saavad tunnuskirja koos vastavalt kas kuld-, hõbe- või pronksmärgisega "Põhjamaade käsitöö toit", mida oma tootel kasutada saab

LISAINFO:

EL kaasrahastatav mitmeaastane projekt "Rannikualade toit" katab Soomes rannikupiirkonnad: põhjarannniku, Ahvenamaa, Turu saared ja Uusimaa (Helsingi ümbrus). Projekti raames korraldatakse tootjatele 30-päevased videokoolitused, ksu kõiks piirkonnad saavad veebipõhise ühesuguse koolituskursuse ning sellele järgneb 10-päeva praktilisi koolitusi piirkondades kohapeal teemade kaupa (nt piim, liha jne).

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
TOIDULIIT: Aastakonverentsil auhinnati Eesti parimaid toiduaineid
REM: 2024. aastal kannavad Eesti toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja Ruhnu
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev Airi Külvet FIE’s “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo