EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo LEADER Maainfo LEADER UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
Maainfo
LEADER UUDISED
Maainfo
ÜRITUSED
Maainfo
LEADER andmebaas
Maainfo
LEADER 2023-2027 ABIMATERJALID
Maainfo
LEADER 2014-2020 projektinäidete andmebaas
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

LEADER UUDISED

   

MAAELUVÕRGUSTIK: Tegutsemine alt üles ja koostöös – LINC 2011

Allikas: Maaeluvõrgustik
10. mai 2011. a

27. – 29. aprillil 2011 toimus Saksamaal Bad Schandau´s LINC 2011. Põhikorraldajaks oli Saksamaa Leader tegevusgrupp LAG Saechsische Schweiz. See üritus on oma olemuselt ainulaadne, liites kokku töise õhkkonnaga seminarid sportlikke võistlustega. LINC toob kokku erinevate riikide Leader tegevusgruppe, andes hea pinnase uute koostöösidemete tekkimiseks, samal ajal inspireerides osalejaid ja võrgustudes mitmel tasandil.

LINC toimus juba teist korda. Esimene LINC 2010 toimus Austrias 15. – 17. märts 2010, olles üritustesarja lipulaevaks. 2012 aastal toimub LINC Eestis, peakorraldajaks on Tartumaa Arendusselts.

LINC 2011 osales ligi 200 inimest üle Euroopa, 12 erinevast riigist. Avamistseremoonial ütles LINC eestvedaja Barbara Loferer-Lainer kuldsed sõnad: „LINC ürituste edu saladus on tegutsemine alt üles ja koostöös“.

Seekordses Võrgukirjas keskendume LINC 2011 seminaril tutvustatud kahele näitele, mis tõestavad, et mastaapsus ei ole koostööprojekte tehes takistavaks teguriks, vaid annab pigem mitmekordset lisandväärtust.

Avamisel esitleti kahte suurt koostööprojekti:

Euroopa Leader rahvusvaheline koostööprojekt „Terroir Mosel”

Projekti tutvustas Luksemburgi maaeluvõrgustiku esindaja Francoise Bonet. Projekti osapooli ühendab Moseli jõgi, mis voolab läbi Prantsusmaal, Luksemburgis ja Saksamaal. Kõigis nendes riikides kasvatatakse Moseli jõe orus viinamarju. Kokku elab selles piirkonnas umbes 12 miljonit elanikku, viinamarjakasvatajaid ja veinivalmistajaid on seal ligikaudu 4 tuhat ja nii nimetatud veinikülasid 229. Moseli jõe org on oma järskude nõlvade poolest üks töömahukamaid veinipiirkondi maailmas.

Tegemisel on suure projektiga, 2011 – 2013 koostööprojektiks ettevalmistavad tegevused on tegemisel.

Koostööprojekt tugineb järgmistele ühisosadele:

  • sotsioloogilistele, looduslikele ja maastikulistele,
  • viinamarja sordiaretusele ja tehnoloogiale,
  • kulutuurile.

Koostööprojekti raames planeeritakse ühiseid tegevusi, näiteks rändnäitused, veini degusteerimised, veini poed, seminarid jms. Kogu projekti rahastus on 250 000 eurot kolme aasta kohta. Toetus 61,7 % tuleb maaelu arengu programmist (EAFRD) ja 38,3 % erinevatelt osalevatelt organisatsioonidelt.

Prantsusmaalt osaleb 4 erinevat kohalikku tegevusgruppi, Luksemburgist 5 ja Saksamaal 11 kohalikku tegevusgruppi, seega rahvusvahelises koostööprojektis osaleb kokku 20 koostööpartnerit. „Piirkonna veinikasvatajad ise on projektiga hästi kaasa tulnud”, räägib Francoise Bonet. „Projekti ametlik dokumentides kasutatav keel on inglise keel. Kuid erinevates maades tõlgitakse materjalid vastava maa keelde.”

Koostööprojekti veebileht www.terroirmosel.eu

Euroopa Leader rahvusvaheline koostööprojekt „Euroopa Jakobsweg”

„Hispaanias Camino de Santiago palverändurite teed külastas 1995. aastal 19 800 külastajat, 2009.astal aga juba 145 000 külastajat ning eelmine aastal 2010 juba üle 270 tuhande külastajat. Aga see on ainult Hispaanias? Kas see saab olla ainult Hispaanias?” rääkis enne rahvusvahelise projekti „Éuropean Road to Santiago” tutvustamisele asumist Stefan Niedermoser Austriast.

Palverännakute eesmärk on minna Santiago de Compostela`sse Hispaanias, samas saaks palverännakuga alustada ka juba mujalt Euroopast. Näiteks Austriasse ja Šveitsi saab luua ühendavad teed. Rahvusvahelise koostööprojekti ellukutsumisel oli eesmärgiks anda palverändurite teele ka Euroopa tasand, et ei kardetaks rännata ka mujal Euroopas.

Rahvusvahelisele koostööprojektile „European Road to Santiago” eelnes suhteliselt pikk ettevalmistuse periood (2000 – 2008). Ettevalmistavad faasis oli ka mitmeid regionaalseid projekte, mis olid rahastatud nii INTERREG-ist, kui ka Leader programmist. „Meie projektil on väga-väga palju partnereid, kuid projekti algatus tuli siiski Leader tegevusgruppidelt! See on Leaderi töö, teha ja algatada selliseid projekte, mitte teha ainult paberitööd!”, sõnas Stefan Niedermoser.

Kokku on rahvusvahelisel koostööprojektil 41 partnerit, 8 erinevast riigist: Austriast, Saksamaalt, Šveitsist, Poolast, Tsehhist, Luksemburgist, Ungarist ja Itaaliast. Projekti juhtmaaks on Šveits. Leader programmi rahadest finantseerivad projekti Austria ja Saksamaa. 70 % projekti eelarvest tulebki Saksamaalt ja Austriast. Šveits rahastab projekti oma riigieelarvest. Teised partnerid rahastavad projekti oma vahenditest. Kokku on projekti eelarve 2009 – 2013 perioodil 195 tuhat eurot, seal sees on ka 5 000 eurot IERREG III rahalised vahendeid.
„Kuigi rahalised panused on liikmeriigiti erinevad, on partnerite vahel siiski väga hea koostöö” ,rõhutas Stefan Niedermoser. Lisaks ütleb ta: „See on väga suur töö ja kaasatud on palju ka usuorganisatsioone.”

Koostööprojekti tegevused hõlmavad: veebilehe loomist, info jagamisega parimate praktikate ja edulugude levitamist, koolitusi ja koolitusprogrammi ka koolidele. „Lapsed saavad matkarajal ka jumalat paremini õppida”, arvas Stefan Niedermoser.

Projekti olulisus seisneb just selles, et palju partnerid on hõlmatud ning projektil on laiaulatuslik rahvusvaheline mõõde. Projekti koordineerimiseks on moodustatud juhtgrupp. Juhtriik oli Šveitsi ja nendega on kerge koostööd teha. Rahvusvahelisel koostööprojektil on ka mitmeid allprojekte omaette eelarvega. Koostööprojekti on kaasatud ka nelja maa ministeeriumid.

„Tehnilise külje pealt kindel soovitus tegevusgruppidele, kes kavandavad teha rahvusvahelisi koostööprojekte - enne projekti elluviimist peab kokku leppima, kuidas liiguvad arved, kes täpselt maksab arved!” soovitas Stefan Niedermoser.

Ettekande lõpuks palus seminari juhataja nimetada esinejal kolm põhjust, miks nad tegid rahvusvahelise koostööprojekti. „Uued sõbrad, uued kogemused ja see on seksikas”, teatas Stefan Niedermoser rõõmsalt.

Projekti veebileht: www.jakobswege.net

VAATA video LINC 2011 seminaridest ja töögruppidest

VAATA video LINC 2011 spordimängudest


Lisainfo:

 

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Toiduvõrgustike info - 19. aprill 2024 (4/2024)
EPKK ootab kodumaiseid toidutootjaid Pääsukesemärki taotlema
TALULIIT: Suur talutoidu laat "MAA TULEB LINNA" tuleb esmakordselt Tartumaale ja ootab osalema talutoidu tootjaid
MES-i kriisilaenu meetme sihtgrupp laienes ja taotluste vastuvõtu periood pikenes
EMÜ: Maaülikool on põllumajanduse ja metsanduse valdkonnas maailmas paremuselt 54. ülikool
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
TOIDULIIT: Aastakonverentsil auhinnati Eesti parimaid toiduaineid
REM: 2024. aastal kannavad Eesti toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja Ruhnu
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev FIE Airi Külvet juures “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

Leader logo pysti 1

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo