EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

EPKK: Rukkikuningas Hans Esimene Grüne Wochel

Allikas: EPKK
22. jaanuar 2014. a

22. jaanuaril oli Rahvusvahelise Rohelise Nädala (Grüne Woche) raames Eesti stendil rukkipäev. Rukis on eestlaste jaoks olnud väga tähtis nii toidu- kui söödateraviljana läbi ajaloo. Messikülalistele tutvustas Eesti rukkikasvatust Eesti üks suuremaid rukkikasvatajaid Hans Kruusimägi ehk rukkikuningas Hans Esimene. Kruusimäe sõnul kasvatati 2012. aastal rukist ligikaudu 17000 hektaril. Rukki kasvupind on viimase kahekümne aasta jooksul kahjuks mitu korda vähenenud.

„Kui kõik tingimused on rukkikasvatusele soodsad, siis suudab Eesti oma vajaduse rukki kui toidu- ja söödateraviljaga katta,“ ütles rukkikuningas. Messikülastajaile oli üllatuseks, et Eestis toodetakse rukkist lisaks leivale ka eksklusiivset kesvamärjukest ja viina. Rukkiviina valmistamisega alustati 2007. aastal ja rukkiõlut pruulitakse 2012. aastast alates.
Rukkipäeval esinenud Saksa toitumisteadlane dr Eva-Maria Gokel rõhutas oma ettekandes, et rukis on üks tervisliku toitumise alustalasid, sisaldades erinevaid inimorganismile vajalikke minaraal- ja kiudaineid ning vitamiine. Brandenburgi pagarite liidu esindaja Heinrich Jünemann tutvustas kohalike pagarite küpsetatud erinevaid rukkileibasid.

Eesti stendil küpsetab iga päev rukkileiba Põlvamaa pagar Raili Kallavus. Tema küpsetatud leiba pakuti täna ka Eesti stendi külastanud Saksamaa Põllumajandusministeeriumi poliitilisele riigisekretärile Maria Flacksbarthile, kes hindas kõrgelt nii leiva maitset kui ka seda, et Eesti messil rukkile nii suurt tähelepanu pöörab.

Lisainfo: Hans Kruusimägi, +3725145021

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
EPKK ootab kodumaiseid toidutootjaid Pääsukesemärki taotlema
TALULIIT: Suur talutoidu laat "MAA TULEB LINNA" tuleb esmakordselt Tartumaale ja ootab osalema talutoidu tootjaid
MES-i kriisilaenu meetme sihtgrupp laienes ja taotluste vastuvõtu periood pikenes
EMÜ: Maaülikool on põllumajanduse ja metsanduse valdkonnas maailmas paremuselt 54. ülikool
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
TOIDULIIT: Aastakonverentsil auhinnati Eesti parimaid toiduaineid
REM: 2024. aastal kannavad Eesti toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja Ruhnu
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev FIE Airi Külvet juures “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo