EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Kalandusvõrgustik aastatel 2008-2015 Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

HIIULEHT: Hiiumaa noorkalakasvanduse võiks osta RMK?

Allikas: Hiiu leht, Harda Roosna
19. veebruar 2014. a

Hiiumaa rannakalurid loodavad, et riigi­metsa majandamise keskus võtab oma hoole alla ka Emmas­te valla maadel asuva Õngu kalakasvatuse, kus plaanitakse täna­vu töö lõpetada.

Neljapäeval läks MTÜ Hiiukala juhatuse koostatud kiri vastava ettepanekuga RMK peadirektorile Aigar Kal­lasele, kirja koopiad said keskkonnaameti veeelustiku spetsialist Märt Kesküla ja Hiiu maavanem Riho Ra­huoja.

Kirjas seisab, et 2012. aas­tal püüti Hiiumaa harras­tus- ja kutseliste kalurite poolt 3,8 tonni meriforelli, mis on võrreldav Harju- ja Lääne-Virumaaga, kus on mitmeid häid lõhe- ja merifo­relli kudejõgesid. "Ilma Õngu noorkalakasvanduse tegevu­seta ei küündiks püügid ilm­selt sinna lähedalegi. Õngu tegevusel on oluline mõju kogu Lääne-Eesti meriforelli asurkonnale;" seisab kirjas, mille on allkirjastanud MTÜ Hiiukala juhatuse esimees Heino Kalmus.

Kirjas tõdetakse, et kah­juks on Õngu noorkalakas-vandus lõpetamas tööd ning kaks viimast aastat ei ole meriforellidelt enam marja võetud ning tänavune kevad jääb Hiiumaal viimaseks, kui meriforelli laskujaid veekogudesse asustatakse.

Eeltoodust lähtuvalt tee­vad Hiiumaa kalurid ettepa­neku, et RMK jätkaks Õngu noorkalakasvanduse tege­vust kompenseerimaks ini­mese poolt rikutud elupaiku ja säilitamaks liigirikkust.

Kääri: müün parima hinna pakkujale

OÜ Õngu Noorkalakasvandus juhataja Merle Kääri ütles, et kuulis sellest kirjast ajakirjaniku käest ja rannakalurid tema endaga sel teemal rääkinud pole.

Ta ei eitanud, et talle meel­diks, kui Õngus noorkala kasvatamine jätkuks, kuid tõdes, et müüb kalakasvan­duse maha sellele, kes pakub paremat hinda. Kääri selgitas, et kalakasvandus, mille ta 20 aastat tagasi pan­galaenuga Hiiu Kalurilt ostis, on sisuliselt tema pensioni­kindlustus.

Neid, kes kauni Õngu pais­järve ääres asuva kalakas­vanduse vastu huvi tundnud, on tema sõnul olnud üksjagu. Samas lisas Kääri, et müügi­ga tal kiiret pole.

Ta ütles, et mõistab ranna-kalurite muret, kuid tõdes, et seni pole ta nendepoolset toe­tust tundnud. "Oleksin ehk viis aastat veel pingutanud, kuid otsustajad leidsid, et muud asjad on tähtsamad," ütles Kääri. Ta lisas, et teised inimesed ei tea, mitu korda korda selle 20 aasta jooksul

on noorkala kasvatamine jätkunud üle noatera.

Mullu sügisel teatas kala­kasvanduse ainuomanik ja ainuke töötaja, et 23 aastat meriforelli kasvatanud ja saare rannikumerre asus­tanud ettevõte hakkab tööd lõpetama. Tänavu kevadel lastakse merre viimased noored meriforellid ja siis on omanikul kavas ettevõte müüki panna.

Kui jaanuari algul tuli tea­de, et riigile kuuluv Põlula kalakasvandus jätkab uuest aastast riigimetsa majan­damise keskuse (RMK) koosseisus ja tööd alustab kaheksa töötajaga kalakasvatusosakond, jõudsidki meriforellipüügist huvitatud Hiiumaa rannakalurid otsusele, et RMK võiks ka Õngus noorkala kasvatamist jätkata. On ju Eestis vesivil-jelusega tegelevate ettevõ­tete seas vaid kaks sellist, mis ei kasvata kaubakala, vaid üksnes lõhilaste asus-tusmaterjali. Need on Põlula kalakasvatuskeskus ja Õngu noorkalakasvandus.

RMK juhatuse esimehe Aigar Kallase sõnul haa­kub kalakasvatus eelkõige keskuse looduskaitselise tegevusega. Lõhe noorkalu asustatakse Eesti jõgedesse, kus lõhe looduslik populat­sioon on hävinud. "Seega on tegu lõheasurkondade taastamisega Eesti vetes," selgitas Kallas.

Õngu noorkalakasvandus asustas Hiiumaa piirkonna rannikumerre keskmiselt 25 000 noort meriforelli ehk smolti aastas. 2011-2012 läbi­viidud uuringutest selgus, et siinsed meriforelli kudejõed on väga halvas seisus ja ideaalsel juhul võiks toota vaid 700 meriforelli laskujat aastas. Seega kuluks asja­tundjate hinnangul üsna vähe aega kui meriforelli arvukus saare rannikul taas langeks ja koos sellega vä­heneksid ka rannakalurite sissetulekud.

Ettevõte asub Emmaste vallas Õngu küla paisjärve kõrval. Põhjus, miks Hiiu Kalur 1990. aastal sinna kala­kasvanduse asutas, on selles, et meriforell ehk iherus kodurannast kaugele ei uju ja nii jääb tema väljapüügirõõm kohalikele kaluritele.

 

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Toiduvõrgustike info - 19. aprill 2024 (4/2024)
EPKK ootab kodumaiseid toidutootjaid Pääsukesemärki taotlema
TALULIIT: Suur talutoidu laat "MAA TULEB LINNA" tuleb esmakordselt Tartumaale ja ootab osalema talutoidu tootjaid
MES-i kriisilaenu meetme sihtgrupp laienes ja taotluste vastuvõtu periood pikenes
EMÜ: Maaülikool on põllumajanduse ja metsanduse valdkonnas maailmas paremuselt 54. ülikool
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
TOIDULIIT: Aastakonverentsil auhinnati Eesti parimaid toiduaineid
REM: 2024. aastal kannavad Eesti toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja Ruhnu
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev FIE Airi Külvet juures “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

3 logo kalanduse jaoks

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo