EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

SAARTE HÄÄL: Laimjalas avati pidulikult Eesti suurim nuumalaut (MAK meede 1.4.2)

Allikas: Saarte Hääl, autor Ain Lember
23. august 2014. a

Eile avas Folia Agro OÜ Laimjala vallas pidulikult Eesti suurima nuumalauda, mis mahutab 660 looma ja kus aastas toodetakse 200 tonni veiseliha.

Jõe külas asuva uue lauda ehitamine algas eelmise aasta oktoobris Ollemäe kinnistul olnud vana sigala lammutamisega ja lõppes tänavu juulis.

Lauda ehitanud Folia Agro OÜ juhatuse liige Egon Jürisson ütles, et laudas on looma kohta 6 m² pinda ja sügavallapanu eemaldatakse aastas 3–4 korda. Veiste söödaratsioon koosneb silost, jahust, rapsikoogist, mineraalidest. Söötmine toimub söödamikseriga, mis kõik komponendid kokku segab.

Laut saab koduks 6–8-kuustele ammlehmade alt võõrutatud pullikutele, keda hoitakse alguses 10-pealistes, hiljem 20-stes gruppides. Kokku mahub lauta nuuma peale 664 pulli.

Loomi kaalutakse kord kuus, et hinnata ööpäevaseid juurdekasvusid. Loomad realiseeritakse 18–22-kuuselt ja nende eluskaal jääb 700 kg juurde. Aastas realiseeritakse farmis 580–600 pulli, mis teeb üle 200 tonni liha.

Laudas saab igapäevaselt tööd üks inimene. Suurem tööjõuvajadus on seotud sõnniku koristamisega 3–4 korda aastas ja loomade igas kuus kaalumisega.

Lauda pidulikul avamisel sõna võtnud Eesti tõuloomakasvatajate ühistu juhatuse esimees Tanel Bulitko ütles, et Jõe küla lauda valmimine on Eesti lihaveisekasvatuse suurpäev. “Lihaveiseid on Eestis kasvatud juba aastaid, aga midagi niisugust, mis täna siin on, seni tehtud ei ole,” kinnitas Bulitko.

Tanel Bulitko märkis, et praegu on Eestis lihaveisesektoris väga palju loomakasvatajaid, kellel on korralikud karjad, aga jääb puudu looma lõppnuumamisest. Suur nuumafarm võimaldab kodumaisele veiselihale ühtlase söödaratsiooniga anda ühtlase kvaliteedi, millest on huvitatud ka loomaliha toidutegemisel kasutavad restoranid. “Praegu on Eesti lihaveisekasvatussektoris tõeliselt suur probleem, et toodangu kvaliteet on väga kõikuv,” möönis Bulitko.

Saaremaa veterinaarkeskuse juhataja Toivo Jürisson ütles, et uus laut on võimas ja laudas on loomade heaolunõuded täidetud 100-protsendiliselt. “Tean, et siin saab loomadel olema hea kodu, sest siin on avarust ja valgust ning piisavalt söödaala,” lausus Jürisson. “Ma arvan, et loomad kasvavad siin väga kiiresti väga suureks,” lisas ta.

Folia Agro OÜ peamine koostööpartner, Tuule Grupi juht Vjatšeslav Leedo ütles, et vaatamata asjaolule, et uue lauda valmimine langes ajaliselt Venemaa põllumajandustoodete embargo aega, pole põhjust ülemäära muretseda. Laut valmis Leedo sõnul vastavalt plaanile, mis koostati Saaremaa veisekasvatuse arendamiseks juba mitu aastat tagasi. “Elus ei maksa lasta heidutada end igasugustest sündmustest, olgu need nii karmid, kui nad on,” sõnas Leedo. “Sa pead tegema oma teed, ajama oma asja,” lisas ta.

Leedo avaldas lootust, et Tuule Grupi loomakasvatusettevõtete arenguplaanide elluviimine jätkub ning ettenähtud ajal saavad valmis ka ülejäänud kaks lauta. “Kahe aasta pärast tuleb järgmine laut ja 2019 tuleb laut võib-olla Muhusse,” sõnas ettevõtja.

Eile avatud laut on 150 meetrit pikk ja 32 meetrit lai. Lauda ja sõnnikuhoidla ehitamiseks kulus 1675 m3 betooni, 70 tonni metalli, 77 tm liimpuitu ja 100 tm saematerjali. Lauda ja sõnnikuhoidla ehitus läks kokku maksma ligi 1,5 miljonit eurot.

Objekti peatöövõtja oli Saare Erek AS ja alltöövõtja Nordecon Betoon OÜ.

Loe uudislugu ja vaata pilte ajalehe Saarte Hääl veebilehel - www.saartehaal.ee/2014/08/23/laimjalas-avati-pidulikult-eesti-suurim-nuumalaut-fotod/


MAAELUVÕRGUSTIKU LISAINFO: Maaelu arengukava 2007-2013 meetme 1.4.2. Investeeringud loomakasvatusehitistesse projekt 2011.a Saaremaal. Toetuse saaja: OSAÜHING FOLIA AGRO. Toetatav tegevus: Loomakasvatusehitise ja sõnnikuhoidla ehitamine. Toetuse suurus: 321 789 eurot.

Allikas: PRIA veebileht (2011.a, meetme 1.4.2 viies taotlusvoor) www.pria.ee/et/toetused/valdkond/loomakasvatus/loomakasvatusehitise_investeeringutoetus_meede_1_4_2_2011/

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
TOIDULIIT: Aastakonverentsil auhinnati Eesti parimaid toiduaineid
REM: 2024. aastal kannavad Eesti toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja Ruhnu
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev Airi Külvet FIE’s “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo