EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Kalandusvõrgustik aastatel 2008-2015 Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

SÕNUMITOOJA: Kuusalu valla kalurid käisid koolitusreisil Lõuna-Inglismaal

Allikas: Sõnumitooja, Ülle Tamm
9. oktoober 2014. a

Räimeühingu ja Harju Kalandusühingu sõitu rahastas ELi kalanduse toetusprogramm.

Harjumaa kalurid käisid eesotsas Harju Kalandusühingu esimehe Kaido Vagiströmiga 14.-22. sep­tembrini bussireisil Inglismaal, et tutvuda seal Euroopa Liidu kalan­duse toetusprogrammi tegevusgruppide ettevõtmistega. Käidi sadamalinnades, kohtuti kohalike kaluritega ning Cornwalli ja Hastingsi tegevusgrupi esindajatega.

Southamptonis külastati paadi-festivali. Hastingsi linnakeses osa­leti mereandide ja veini festivalil ning saadi kokku kiprite ja kapte­nite kaitseühingu esindajatega. Ühing tegutseb 1830. aastast, piir­konna kaluritel on kuningannalt 16. sajandil antud eriluba igave­seks ajaks maksuvabalt kala püü­da ja mereande kasutada - tänutä­heks, et kalurid andsid Prantsus­maa vastu sõtta minekuks oma laevad riigi käsutusse. Praegu ren­divad seda randa linnale, seal on ainulaadne sadam, kus kalalaevad paiknevad otse plaažil.

Padstow's külastati homaari-kasvandust, kus koostöös kalurite­ga suurendatakse selle liigi elus-ressurssi. Nähti, kuivõrd väikese aja võis sadamat kasutada seoses tõusu ja mõõnaga. Laevad seisid küljeli maapinnal, meri oli mõõ­naga taganenud mitusada meetrit.

„Oluline erinevus Eestist oli see, et kalasadamad ja -laevad, kalastustarbed sulandusid turismi ja puhkajatega - sadamad olid üks tervik sõltumata tegevusliigist. Huvitav oli teada saada, kuidas ka­lurid oma tooteid turustavad. Kala ei anta ära esimesele kokkuostjale, vaid püütakse õiglast hinda saada. Tihti tuleb selleks Prantsusmaale oksjonile saata," rääkis Kaido Vagiström.

Kuusalu vallast võtsid reisist osa peale kalandusühingu juhi Kaido Vagiströmi veel Sirje Pajula, Raido Vagiström ja Janner Braun Tapurlast, Urmo Laht ja Marika Saarestik Vihasoost, Hartvig Niiholm Viinistult, Sil­ver Vagiström Kolga-Aablast, Hando Vesilind Uurist, Ants Matkur Sõitmelt. Kaasa oli kut­sutud ka Kuusalu vallavanem Ur­mas Kirtsi, kuna Kuusalu vald on kalandusühingu liige. Temaga koos käis Inglismaal abikaasa Karmen Kirtsi, kes rahastas sõi­du ise. Kokku oli reisiseltskond 34liikmeline. Giid oli ajaloolane Ott Sandrak Kolgast.

Kuusalu vallavanem kommen­teeris, et eriti meeldejääv oli näha, kuidas Hastingsi linnas lükkas bul­dooser traalid merre ja tõmbas hil­jem ka kaldale, kuna kohalik sadamatraditsioon on selline. ELi toe­tusega hangitakse sadamasse uued traktorid.

Urmas Kirtsi: Brightonis otsi­sime üles Kolga mõisa kunagise krahvi Erik Stenbocki haua ja korrastasime seda. Erik Stenbock oli luuletaja ja muusik ning oma eluajal Euroopas tuntud kultuuri­inimene. Mõne aasta elas ta ka Kolgas."

Kaido Vagiström: „Sõit andis palju ideid, kui kõik mõtted, mis reisil bussis seoses merendusega tekkisid, saaksid teoks, ei tunneks Kuusalu valda enam äragi."

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
TOIDULIIT: Aastakonverentsil auhinnati Eesti parimaid toiduaineid
REM: 2024. aastal kannavad Eesti toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja Ruhnu
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev Airi Külvet FIE’s “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

3 logo kalanduse jaoks

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo