EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

MAAELUVÕRGUSTIK: Maaeluvõrgustiku muljed suurimalt rahvusvaheliselt toidu- ja põllumajandusmessilt Grüne Woche

Allikas: Maaeluvõrgustik, Ave Bremse
27. jaanuar 2015. a

  Rahvusvaheline Roheline Nädal Grüne Woche on olnud Berliini näituste kalendris alates 1926. aastast. See on kujunenud maailma suurimaks rahvusvaheliseks toidu-, põllumajanduse- ja aiandusemessiks, mis toimub Berliinis iga aasta jaanuarikuus.

Roheline Nädal arvudes ja faktides:
  • Üldpind (m²) - 124670
  • Messhalle -  26
  • Eksponente - 1689
  • Esindatud riike - 69

Näitusesaalid jaotuvad 26 messihalli vahele, millest mitmed on kahekordsed. Eksponentide arv ületab 1500, mis jaotub Saksamaa erinevate piirkondade ja rahvusvaheliste eksponentide vahel, keda on kõigist maailmajagudest.

Näidatakse tüüpilisi piirkondlikke tooteid ja teenuseid, mis on seotud toidu, põllumajanduse ja ka aiandusega. Roheline Nädal on kujunenud kohaks, kus külastajad saavad avastada maailma hõrgutisi, jooke ja kultuuride eripära.

Tänavu, 2015. aastal toimub mess 80. korda, esindatud on 69 riiki. Tootjad üle kogu maailma tulevad siia ka lootuses testida turgu ja tugevdada oma brändi mainet. Kuigi valdavaks teemaks on toituainetega seotu, liha ja vorstid, juustud, mereannid, teed, ürdid ja vürtsid, õlled, veinid ja muud napsid, leiab messihallidest ka teisi maaelu mitmekesisusega seotud teemasid: taastuvenergia ressursid, loomad, maaelu areng ja aiandus.

 

Mahetootmisega seotud teemale on pühendatud terve paviljon BioMarkt. Huvi äratavad päris mitmed põhku kasutavate tehnoloogiate tutvustused sh põhumajade ehitamine ja põhuenergia kasutamine.

Kohal on ka paljude rahvusvaheliste ja riiklike organisatsioonide stendid alates Euroopa Komisjoniga ja lõpetades kohalike pritsimeeste organisatsioonidega.

Inimesi jätkub tõepoolest igale poole ja igaüks leiab midagi huvipakkuvat. Ka Saksa inimesi huvitab maaelu poliitika ja - tulevik. Messil on suur hulk inimesi, kes kuulavad ja osalevad avalikul arutelul maaelu arengu üle.

  Ei puudu ka maaelu- ja metsanduse ning nendega seotud erialade teemad. Enamusel on välja mõeldud ja vaatajatele pakkuda mingi mäng või tegevus, et oma valdkonda atraktiivsemaks teha.

Sellised stendid on hoopis rahulikumad ja nii sai koos metsanduse uurijaga tutvuda, mis toimub mikroskoobi all.

Veidi maad edasi ja sai katsetada, kuidas õnnestuks lehma süstimine - õnneks ikka paberist lehma ja mängunoolt kasutades.

Kaasaegse põllumajandusearengu näidetena olid vaatamiseks ja uudistamiseks ka masinaid ja seadmeid. Ei puudu ka seemned, istikud, kasvuhooned ja aiandustarvikud.

   

Loomade hall püüab pilku eelkõige tohutute tallidega ja suure areeniga hobuste esitlemiseks ja hobu-etenduste tarvis. Tõsised huvilised kui ka lihtsalt loomaarmastajad saavad näha igasuguseid toredaid loomi sh aretuskoeri ja lemmikloomi. Esindatud on jahindus- ja kalastusteema. Ei puudu ka väljapanekud, mis tutvustavad lauanõusid, köögiinventari, aiamaju ja -mööblit ja paljusid teisi esemed.

Messi külastajad

Messi külastas eelmine aasta üle 410 000 inimese. Ei ole põhjust kahelda, et 2015. aastal saab arv olema sama või isegi suurem. Kohal on spetsialistid kõigis valdkondades: hulgimüüjad, jaemüüjad, toitlustajad.

Roheline Nädal ei ole niivõrd spetsialistide kuivõrd tavalise külastaja pidu. Tullakse perekondadega, võetakse puhkus ja tullakse üle Saksamaa. Paljudele on see traditsioon.

Eelkõige on selle põhjuseks tõepoolest ääretult kirev ja mitmekesine väljapanek. Saab vaadata, maitsta ja osta kaupu üle maailma. See on nagu väike maailmareis. Pole ju palju neid, kes reaalselt jõuaks külastada kõiki maid, mis messil esindatud.

Kohal on rohkem kui 5000 ajakirjanikku, kes esindavad nii erialast kui igapäevameediat üle maailma. Näiteks oli 2014.a Roheline Nädal ainuüksi Saksamaal käsitletud 15 000 artiklis ja 390 telesaates ning rohkem kui 1500 raadio ülevaates.

Rohelise Nädala programm oli tihe - rohkem kui 300 foorumit, seminari, konverentsi ja erinevate komisjonide koosolekut. Kohale tulevad paljude maade põllumajandusministrid ja teised kõrged külalised.

Põllumajanduspoliitika tähtsust näitas 200 välismaise ministri ja riigisekretäri osalemine messil, lisaks ka Saksamaa peaminister, ministrid ja riigisekretärid.

Ametlik partnermaa Läti

Rohelisel Nädalal on igal aastal mõni ametlik partnerriik, kellel palutakse reklaamida oma rahvale tüüpilisi tooteid ja teenuseid. Kui eelmisel aastal oli selleks Eesti, siis tänavune partnermaa on meie naaber Läti.

Läti on olnud maailma suurimal näitusel osaline alates 1992. aastast. Läti on ju ka 2015. aasta esimesed kuus kuud Euroopa Liidu eesistujariik. Meie lõunanaaber on väljas terve hulga rahvuslike hõrgutiste ja käsitööga. Ekspositsiooni keskmeks on suur tammepuu, kujunduses on valdavad ka viljaväljad.

   

Tutvustatakse end kui metsarohket maad, kus olulisel kohal on põllumajandustoodetest teravili ning piimatootmine. Tutvustatakse ennast ka kui mahetootjat ja taastuva energia kasutamise laiendajat. Söögikohana on messi stendil avanud LIDO, laval teevad muusikat rahvamuusikud.

Läti stendilt sai kommentaari, et müük läheb üldiselt hästi ja huvi on suur. Ainult küpsiste osas pidavat sakslaste maitse natuke erinema ning Läti küpsised pidid natuke liiga magusad olema.

Eesti väljapanek

Eesti stend on kujundatud männimetsana rõhutades nii puhast loodust. Kesksel kohal torkab silma põder, seda nii suure topisena, kui ka toodete hulgas, mida müüakse. Pakutakse põdraliha burgerit ja hirvesuppi. Müügiletis on saadaval mitmed tuntud joogid ja toiduained: juustud, mesi, moosid, maiustused.

Eesti stendil esineb kolmeliikmeline rahvalik ansambel ”Lõõtspillipoisid“. Muusikud annavad palju juurde ning neid jäädakse meeleldi kuulama, lüüakse jalaga takti kaasa. Infoletist jagatakse turismiinfokaarte ja trükiseid.

   

Väga positiivne on see, et trükised on väga kaunilt kujundatud ning mitmed annavad infot kogu Baltikumi või siis Eesti, Läti ja Leedu kohta ühiselt. Kindlasti on siin kasutegur suurem.

Eesti väljapaneku korraldajaks on Põllumajandusministeerium koostöös Eesti Põllumajandus- Kaubanduskojaga. Eesti stend on 120 m2 suur ja asub hallis 8.2. Rohelisel Nädalal osaletakse alates 1993. aastast.

  Eesti Põllumajandus- Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus on messi korraldanud juba 8 aastat.

Selle ajaga on tekkinud suured kogemused. Näiteks tuleb arvestada sellega, et sakslased on väga konservatiivsed - kui ollakse harjutud mingi kaubaga, siis tullakse seda taas ja taas küsima.

Oluline on paista silma ilusa ja esindusliku kujunduse ning sõbraliku saksakeelse teenindusega. Esinduslik kohalolek Rohelisel Nädalal teeb Eestile väga palju positiivset reklaami.

Väheoluline pole näiteks ka see, et põllumajandusminister ise kohal käib.

Messil kohtame ka Eesti Toiduliidu juhti Sirje Potiseppa. Potissepa sõnul on samuti Rohelise Nädalal osalemine Eesti kuvandile äärmiselt oluline: "On kahte sorti messe - riigi kuvandit loovaid ja kaubandussuhete loomise messid!"

"Roheline Nädal ja Milano EXPO on eelkõige riigi esitlemine maailmale, nö. poliitiline promo-üritus eelkõige. Need kaks messi ei ole niivõrd kohad, kus saaks eeldada partnerite vaheliste ärisidemete tekkimist, vaid rohkem riigi kuvandi mõjutajad. Eesti riik peaks neil alati ja esinduslikult väljas olema."

"Kuvand, mis selliselt luuakse, on iga üksiku tootja ja ettevõtja võit. Oleks õige, kui igal aastal eraldatakse Eesti riigi eelarvest sellistel üritustel osalemiseks kindel summa. Korraldamisel peaks usaldama kogemustega tegijaid. Roheline Nädal on Eesti poolt ka sel aastal toredasti korraldatud. Pakutavad kaubad on kvaliteetsed ja ka kenasti pakendatud. Kaubal, millega soovitakse välisturule minna, on hea ja ilus pakend möödapääsmatu, seda ei tohi teisejärguliseks pidada.”


Vaata maaeluvõrgustiku fotogaleriid Grüne Woche messist siit - www.maainfo.ee

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
TOIDULIIT: Aastakonverentsil auhinnati Eesti parimaid toiduaineid
REM: 2024. aastal kannavad Eesti toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja Ruhnu
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev Airi Külvet FIE’s “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo