EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

EESTI OTT: Uudiskiri nr 2, märts 2015

Allikas: MTÜ Eesti OTT
11. mrts 2015. a

MTÜ Eesti OTT uudiskiri ilmub alates veebruarist 2015 - iga kuu 10. kuupäevaks

SEMINARID EESTI OTTde juures- uued tööriistad talutootjatele turundamisel ja turustamisel.

Märtsis-aprillis toimuvad Eesti piirkondlike OTT-de juures seminarid, kus tutvustamisele tuleb Eestimaa Talupidajate Keskliidu poolt loodud katuskaubamärgi Ehtne Talutoit taotlemistingimused. Ülevaade tehakse ka aastal 2015 toimuvtest taluturgudest Tallinnas ja Tartus ja Jänedal ning talunikele tutvustatakse meediaplaani, mille järgi katuskaubamärgi meediakampaania käivitub septembris 2015.
Sama ürituse raames teeme ülevaate ka NAABER.io veebiplatvormist, mille planeeritav valmimisaeg on 2015 aasta lõpp ja mis aitab talutootjatel eesti kõigist toiduvõrgustikest oma tooteid laiemalt turustada.

Seminaride toimumisajad ja kohad

19.03 kell 18.00 Pärnus, Loodus- ja Tehnikamajas, aadressiga:A.H.Tammsaare pst 57
24.03 kell 18.00 Jüris, kohvikus Maheleib, Aruküla tee 55, Harjumaa
25.03 kell 18.00 Raplas (koht täpsustamisel- jälgige infot Rapla Talupoe FB lehel, Eesti OTT lehel, Maamajanduse Infokeskuse lehel)
26.03 kell 18.00 Jõhvis, Rakvere tn 27, Ida- Virumaa
28.03 kell 18.00 Paides, Wabalinna maja, Tallinna mnt 1
30.03 kell 18.00 Kuusalu Rahvamajas, Kuusalus, Harjumaal
04.04 kell 15.00 Viljandis, peale UKU keskuse taluturgu, Ametite Maja II korruse saal, Viljandi linn
07.04 kell 12.00 Kuressaares, Turuhoones, Tallinna 5
09.04 kell 18.00 Läänemaal, Ridala vallas (koht täpsustamisel, jälgige infot: www.maheott.weebly.com
25.04 kell 11.00 Rakveres, Lääne- Virumaa Keskraamatukogus

7.märtsil korraldas Raasiku OTT esimese toidufestivali, mille eesmärk oli OTT liikumist tutvustada piirkonnas laiemalt

Harjumaal huvi talutoodangu vastu kasvab. Ida-Harjumaa ajalehe "Sõnumitooja" 11.märtsi numbris seisab artikkel Raasiku OTT veetud toidufestivalist, mille eesmärgiks oli tutvustada OTT liikumist piirkonnas laiemalt. Et Raasiku OTT jõuaks tänase Aruküla kaubakohtumise kõrval ka Raasiku alevikku, peaksid tootjate sõnul tarbijad innukamalt ettetellimissüsteemi kasutama. Nii oleks mõtet teha veel teinegi kaubakohtumine vallas. Veel arutlesid Raasiku talutootjad Põhja-Eesti kohaliku toidu märgise kasutamise üle. Eestis on üle 20 piirkondliku märgise, mis aitab talutootjatel rõhutada piirkondliku toidu eripära ja päritolu. Piirkondlikest märgistest on kasu olnud Eesti paljudes piirkondades, näiteks Uma Mekk Võrumaal, Põlvamaa Rohelisem Märk jt. vaid Põhja- Eesti on veel kaardil valge laik. Raasiku valla toidufestivaliga jäid väga rahule nii tootjad kui tarbijad.

Viimased vabapääsmed Helsingi mahe- ja kohaliku toidu messile.

Mõned Eesti OTT talutootjaid lähevad 27. märtsil koos Helsingisse, mahe- ja kohaliku toidu messile. Messipääse on OTT tootjaile tasuta. Minnakse koos hommikuse laevaga ja õhtul tagasi, selle eest tuleb ise tasuda. Messil käigust teeme ülevaate järgmises uudiskirjas.

Üritus Kohalik&mahe (Lähiruoka&Luomu) korraldatakse nüüd esimest korda koos Kevadmessiga ning ühtaegu toimuvad ka Soome aasta koka ja aasta kelneri võistlused.
Lähiruoka & Luomu tutvustab toiduainete tootjaid üle kogu Soome. Messilt võib osta kaasa selliseid maiuspalasid, mida poest ei ole võimalik osta, tutvuda toitutootjatega ning jälgida etteasteid näidisköögis.
Messil osaleb 40 eksponenti. Muu hulgas pakutakse Mokkapuu mahekohvi, Murtola Hamppufarmi kanepiseemnetooteid, Vevesaai mahemüslit, Vuonose jäätist, Snafu mahesalatit, Robertsi moose ja mahlu, Rainigo mahekinoat, Linkosuo kodukandileiba, Kolatu ja Jukola juustusid, Lapi kaamosulukiliha, Arctic Choci mahemaiustusi, Rönttösrouva pirukaid, Anna-Liisa Sorsa koduse pagaritöökoja Karjala pirukaid ning palju muud.

Info ühikülastuse kohta Sirkkalt: telefonil 5107742, info@eestiott.ee Vabapääsmete viimane tellimistähtaeg on 15.märts

Social Logitstics muutis nime ja alustas programmeerimistööd

Bo Technologies alustas Talutootjatele mõeldud veebiplatvormi programmeerimistöid. 27. veebruar tõi arendjatele hea uudise - Eesti OTT partnerlusel talutoodete müügiks ja logistika korraldamiseks mõeldud töövahend sai EL Fondist Finish positiivse rahastamisotsuse. Seega saab nüüd seada juba valmimistähtaega ja selleks on arendajad määranud 2015 aasta lõpukuud.

Palusime veelkord tutvustada lühidalt, milles arendus seisneb:

Arendaja Paavo Ränk: "Naaber koondab ühe katuse alla tootjad, vedajad, jaekaubanduse ja tarbijad. Pakkudes selleks koostöö platvormi ja veebipõhist tarkvara. Naaber jaguneb kaheks osaks:

naaber.io on tasuta tarkvara veebikeskkond, kuhu on ettevõttete jaoks koondatud kõik vajalikud töövahendid ja programmid. Rakendused on mõeldud väikestele ja keskmistele ettevõtetele, kes tegutsevad tootmise, vedamise, ladustamise ja edasimüügiga. Kasutada on võimalik raamatupidamist, laohaldust, tootmis- ja transpordijuhtimist. Lahendus võimaldab hõlpsasti informatsiooni vahetada ja ning tooted ja teenused naaber.market-is turustada.

naaber.market on veebipõhine turg, mis annab tarbijale võimaluse osta kõikide naaber.io tarkvara kasutavate tootjate toodangut. Tellimine otse tootjalt võimaldab madalamat hinda. Oluliseks lisaväärtuseks on soodsam transport ja paindlik kättetoimetuse ajaaken. Kasutajate tellimuste sagenedes lüheneb kõigi jaoks tarneaeg. Toitu saab tellida ukse taha või jaotuspunkti, tulevikus naabruses olevasse iseteenindusega toidupakiautomaati. Suurte ostude puhul on parema hinna eesmärgil kasulik grupeeruda ja korraldada ühishankeid. Heaks näiteks oleks korteriühistu ühe aasta kartuli ost, kus kaup saabub peredele jao kaupa ja kord kuus."

Platvormi tutvustamine toimub ka märtsis- aprillis toimuvatel Eesti OTT ja Ehtne Talutoit seminaridel.

Eesti OTT 28. veebruaril toimunud koosolek tegeles sedakorda enam sisuliste küsimustega, kui oli planeeritud

28.veebruaril oli Eesti OTT koosolekul plaanis jõuda lõpuni põhikirja muudatustega, et kinnitada orgaansiatsiooni struktuur ja juhatus. Paraku tõi päev kaasa mitmeid häid ja kauaoodatud uudiseid, nii et otsustati organisatsioonilise tööga siiski elektrooniliselt jätkata ja asuti kokkusaamise aega sisuliste küsimuste lahendamisega täitma. Eestvedajail on töökoosoleku protokolliga võimalik tutvuda siin (vajalik parool- kui meelest läinud küsi: info@eestiott.ee)

Järgmine Eesti OTT koosolek toimub Kolgas, 17.mail. See on ühtlasi Eesti OTT esimene aastapäev.

Veebruaris sündis jälle OTT!

18.veebruaril toimus Harjumaal, Kiilis esimene OTT kaubakohtumine. Kaubakohtumist veab OÜ Maheleib kohviku omanik Ville Vallaste. Esimesel kaubakohtumisel oli 8 talutootjat ja palju kohalikke Kiili elanikke uut kaubakohtumist uudistamas. Kaubakohtumisteks lubab Kiili Vald kasutada vallamaja esist parklat. Infot levitatakse FB—s aadressil: www.facebook.com/groups/591291574241604/ Kiili OTT kontaktid leiate ka Eesti OTT kodulehelt.Eesti OTT soovib vastsele liikmele pikka iga ning kiiret kasvu! Kiili kandi rahvale ostu- ja müümisrõõmu!

15.-16. mail toimub Koigi mõisa Umbrohufestival

15-16. mail 2015 toimub Koigis kevadine rohevahetus-taimelaat. Vahetama-kauplema oodatakse taimemüüjaid, nii köögiviljaistikute, lilletaimede kui ka metsikute looduslike aia- ja toidutaimedega. Müüjal peab olema oma laud või võimalus müüa kaupa oma autolt, haagiselt või kastidega (korvidega) platsil. Platsimaks on 2 EUR Müük ajavahemikul kell 10-14 .00 Festivali info: kaie@koigi.ee või tel 53090883 Kaie Altmets Koigi valla keskkonna- ja arendusspetsialist. Umbrohufestivalile müüma saab registreeruda Eesti OTT tootjate laadakalendri lehel.

Märtsikuu küsimustik

Märtsis küsitleme Eesti toitlustusettevõtteid ja peakokkasid, et saada tuttavaks nende ootustega talutoidule.
Küsimused on saadetud Eesti Peakokkade Ühingu kaudu ühingu liikmetele, ning saadame märtsi jooksul veel toitlustusasutustesse. Vaata, mida küsime - kui oled toitlustaja või toidukoha pidaja, siis oleme tuhandest tänulikud, kui vastad.

Märtsikuu uudiskirja koostas:
Sirkka Pintmann

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
EIT: Avatud on kandideerimine ettevõtlusprogrammidesse
MAAELUVÕRGUSTIK: Toiduvõrgustike info - 19. aprill 2024 (4/2024)
EPKK ootab kodumaiseid toidutootjaid Pääsukesemärki taotlema
TALULIIT: Suur talutoidu laat "MAA TULEB LINNA" tuleb esmakordselt Tartumaale ja ootab osalema talutoidu tootjaid
MES-i kriisilaenu meetme sihtgrupp laienes ja taotluste vastuvõtu periood pikenes
KESKKONNAAGENTUUR: Eestile on väljakutseks suur jäätmeteke ja selles sisalduva ressursi ebapiisav väärindamine
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev FIE Airi Külvet juures “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo