EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Kalandusvõrgustik aastatel 2008-2015 Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

HIIULEHT: Imre Kivi püünistetöökoda Brüsselis

Allikas: Hiiu leht, Harda Roosna
13. mrts 2015. a

 Euroopa kalanduspiirkondade võrgustik Farnet korraldas 2.-3. märtsini Brüsselis messi “Seilates koos 2020. poole”, kuhu Eestit esindama valiti FIE Imre Kivi elluviidud projekt.
Kokkusaamisel esitleti eelmise Euroopa Liidu (EL) perioodi kalanduspiirkondade edulugusid ja ühe neist rääkis Imre Kivi, kes EL kalanduspiirkondade programmi toel ehitas Kärdlasse väikese püünistevalmistamise töökoja. Seal annab ta täiskohaga tööd neljale inimesele, lisaks pool töökohta, mis sisaldab asjaajamist ja mida peab ta ise.
MTÜ Hiiukala tegevjuht Tuuli Tammla rääkis, et kokku oli messil 42 eksponenti üle Euroopa, kaks neist Eestist. Lisaks Imre Kivi töökojale veel Võrtsjärve Oiu sadam. Messi eksponendid valiti välja paarisaja esitatud projekti seast. Tammla oletas, et Imre Kivi projekt osutus valituks töökohtade loomise tõttu - seda väärtustatakse eriti. Seda, kuidas töö päriselt käib, näitasid nad messile kaasavõetud video vahendusel.
Projektiidee sündis vajadusest
Vajadus püünistetöökoja rajamiseks tekkis Imre Kivil pärast seda kui ta ei leidnud Kärdlast sobilikku rendipinda, kus püünistetootmist arendada. Nii tuli töökoda rajada omaenda koduõuele. Teise projektiga soetati töövahendeid ning kolmandaga kaubik materjalide ja toodete transpordiks.Töökojas valmistatakse vähemal määral võrkusid, valdavalt aga mõrdasid, mis sünnivad nii-öelda rätsepatöö-na - iga mõrd vastavalt tellija soovidele. Vajadus mõrdade valmistamiseks oli selgelt olemas. Vanasti võttis täiskohaga kalur talvel aja maha ja ehitas ise endale mõrrad. Tänapäeval kui rannakalurid ka muid ameteid peavad, otsitakse mõrraehitajaid tikutulega. Hiiu saarel mõrravalmistajaid ei olnudki, lähimad tegijad asusid Pärnus ja Saaremaal.
Kivi: Tööd on palju. Eriti kiireks läheb siis kui päike hakkab kõrgelt käima ja kõik tahavad tulla mõrda tellima - nii on ajad aastavahetusest jaanipäevani kõik kinni. Peale suvepuhkusi ja enne jõule on natuke lihtsam löögil pääseda.
“Inimesed ei taha sügisel mõrda ära tellida ja selle alla raha kinni panna,” oletas Tammla, miks tellimused hakkavad tulema just kevadel. Umbes 15 protsenti toodangust moodustavad võrgud. Vastuseks küsimusele, miks üldse lasta võrgud õmmelda kui neid saab osta ka poest, selgitas Kivi, et erinevalt poes müügilolevatest võrkudest on käsitsitehtud vastupidavamad. Samuti on käsitsi rakendatud ülemise selise puhul pined ehk aasad, kuhu võrku lappides saab käe vahele pista, piisavalt suured. Poevõrkudel on pined väikesed ja võrku tuleb lappida pulga otsa, aga mõnedele see ei meeldi. Tema sõnul on see eriti tähtis näiteks talvise kalapüügi ajal, et avasse mahuks ka kindas käsi.
Toetust sai FIE Imre Kivi kokku 63 000 eurot, kogu projekti maksumuseks oli üle 90 000 euro.
Kalurinaiste kalapood
Messil esitletud edulugudele andsid külastajad hindeid ja lõpuks valiti nii-öelda parimatest parimad ehk publiku lemmikud. Tammla, kes ka ise messiboksis töötas, rääkis, et parimaks tunnistati kolme Hispaania naise projekt. “Hispaanias on süsteem, et kala tuleb müüa läbi oksjoni ja selleks, et nende mehed saaks püütud kala eest paremat hinda ja tarbija saaks osta kala parema hinnaga ning vahendaja välja jätta, said kolm naist kokku, tegid kalapoe ja müüvad seal oma meeste püütud kala,” selgitas Tammla.
Samas korraldati ka kalandusteemaliste filmide konkurss, kuhu saadeti 900 filmi üle Euroopa. Neist valiti välja vaid kuus parimat, mille hulka pääses ka Võrtsjärve kalanduspiirkonnast kõnelev film. Nende kuue vahel jagati ära konkursi “Oskarid”.

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Toiduvõrgustike info - 19. aprill 2024 (4/2024)
EPKK ootab kodumaiseid toidutootjaid Pääsukesemärki taotlema
TALULIIT: Suur talutoidu laat "MAA TULEB LINNA" tuleb esmakordselt Tartumaale ja ootab osalema talutoidu tootjaid
MES-i kriisilaenu meetme sihtgrupp laienes ja taotluste vastuvõtu periood pikenes
EMÜ: Maaülikool on põllumajanduse ja metsanduse valdkonnas maailmas paremuselt 54. ülikool
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
TOIDULIIT: Aastakonverentsil auhinnati Eesti parimaid toiduaineid
REM: 2024. aastal kannavad Eesti toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja Ruhnu
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev FIE Airi Külvet juures “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

3 logo kalanduse jaoks

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo