EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

VILJANDIMAA TOIDUVÕRGUSTIK: Uudiskiri nr 87

Allikas: Viljandimaa Toiduvõrgustik OTT
21. mai 2015. a

 

Maahinguspäev on möödas, suvistepühad tulekul. Külviaeg on käimas ja tänasel leheristipäeval on tark kõigele elavale puhkust anda. Tärganud looduse suhtes kehtis maapinna pühaduse reegel ja nii oli keelatud ristipäeval okste murdmine, rohu kitkumine ja õite noppimine.

Viljandimaa OTT pakub sel puhkehetkel veidi lugemist:

TALUTURG UKU KESKUSES

Järgmine taluturg on sel laupäeval, 23. mail kell 11.00-14.00

Seekord on müüma tulemas:
Kaatarusaare talu - hoidised, mahlad, juur- ja köögiviljad
Ahjuoja talu - juur- ja köögiviljad
Tarvastu-Saariku talu - juur- ja köögiviljad
Säga-Aaviku talu - astelpajutooted, mahlajoogid, porgandikrõpsud
Sepa Mahetalu - piimatooted (või, jogurt, sõir)
Rummu talu - kanamunad, hane- ja pardimunad, keraamika, sibul
Koksvere Veski - teraviljatooted: jahud, helbed, kliid, kruubid. Lisaks herned, oad.
Kitsevälja Talu pagar - pagaritooted, küpsetised
Priileib - teravilja- ja jahuvabad leivad,
Juss - kuum- ja külmsuitsulõhega (ennekuulmatult hea)
Upruse talu - juustud, või, ghee
Arumetsa talu, Hildi Jürine – kaltsuvaibad
Suvised taluturud UKU Keskuses on 20. juunil, 11. juulil, 8. augustil.

23. mail on ka Heimtalis käsitöölaat ning OTT tootjatest on seal Maiste Puidutuba puidust käsitöö ja mööbliga.

viljandiott.blogspot.com/p/kaubakohtumised_28.html

PILTE TALUTURGUDEST

Helene Pikk Tõrvaaugu Mahe talust pildistas tootjaid viimasel OTT taluturul UKU Keskuses. Lisaks 02.05.2015 taluturule on ka 06.12.2014 taluturul osalejad fotodel näha.
www.flickr.com/photos/126698748@N06/sets/72157652468406795/
www.flickr.com/photos/126698748@N06/sets/72157650135512833/

Piltide autor:
Helene Pikk, helene.pikk @ gmail.com
+372 58 100 731

***

VILJANDI OTT TOIDUAIT
Viljandi OTT Toiduaida avab arutelu kohaliku toidu üle

Neljapäeval, 28. mail kell 17.30 on Viljandi OTT Toiduaida avamine. Ettevõtmise kavas on arutelu kohaliku ja puhta toidu üle. Samuti tutvustavad end MTÜ Viljandimaa OTT tootjad ning räägitakse Toiduaida plaanidest.

Viljandi OTT Toiduait asub Viljandis aardessil Tallinna tänav 3b (kunagise söökla ruumides, kus viimati tegutses taaskasutuskeskus Sahtel). Toiduaidas on edaspidi plaanis korraldada kaubakohtumisi Viljandimaa OTT tootjate ja tarbijate vahel, OTT taluturge, asjakohaseid infopäevi jms. Toiduait on ühtlasi vahelaoks, kuhu tootja saab jätta oma kauba ning tarbija sellele endale sobival ajal järele tulla. Samuti saavad huvilised sealt lähemat teavet MTÜ Viljandimaa OTT tegevuse kohta jms.

PÄEVAKAVA:
Viljandi OTT Toiduaida avamine
Neljapäev, 28. mai 2015 kell 17.30
Tallinna tänav 3b, Viljandi

  • Avasõnad/tervitused
  • Toiduaida toimetamisest
  • MTÜ Viljandimaa OTT tootjate tutvustamine
  • Arutelu kohaliku ja puhta toidu teemal

Kõik huvilised on avamisele oodatud!
(P.S. Soovi korral on võimalik teha annetus Viljandi OTT Toiduaida tegevuse toetuseks.)

Lisainfo:
Anu Johani, MTÜ Viljandimaa OTT juhatuse liige, tel 5528007
Peep Talimaa, MTÜ Viljandimaa OTT liige, tel 56952932
viljandiott.blogspot.com

***

TOOTJA LUGU

Margot Laidonär alustas sarja tootjate lugudest. Esimesena saate osa Ants Tamme ja Koksvere veski loost.

Koksvere veski
Koksvere veski sündis Anfang OÜ äriregistrisse kandmisega 2009. aasta veebruaris. Mõte luua ettevõte sündis märksa varem. Osaühingu juht Ants Tamme on teravilja töötlevates ettevõtetes juhtivatel kohtadel töötanud kogu oma elu. Ühel päeval otsustas ta oma unistuse ellu viia ja luua oma veski.

Kuna sobivate ruumide leidmisega oli kiire, siis sai veski asukohaks ühes remondihalli osas asuv tühi ruum Koksvere külas Kõo vallas Viljandimaal. Seejärel hakkas juht veskile sobivaid ruume välja ehitama. Valmisid tootmisruum, kontor, tualettruum ja garderoob. VTA tunnustuse sai veski 2009. aasta sügisel. Samast ajast on veskil ka mahetöötlemise tunnustus.

Veski loomisest peale oli ettevõtjal mõte keskenduda mahetoodangule - ainult Eestis kasvatatud maheteraviljale. Ants Tamme: „Põllumehed kurdavad, et ei ole ettevõtteid, kes mahetoodangut töötlevad, kuid meile kui töötlejale on kõige suurem mure, et ei ole saada piisavalt hea kvaliteediga maheteravilja. Veski töö ei ole ainult mehaaniliselt vilja jahvatada, vaid peab tundma ka jahu tootmise tehnoloogiat. Kui vilja kvaliteet on madal ja selle küpsetamis- ja kerkimisomadused olematud, ei ole sellisest viljast võimalik saada head jahu.“

Lisaks püüli- ja täisterajahudele on veski valikus kliid, helbed, kruubid, herned, oad. Vastavalt tellija soovile valmistab ettevõte erinevaid jahusegusid, väiketootjana on veski väga paindlik. Tootja teeb tellimustööd Eesti Mahele ja talunikele üle Eesti.

Ants Tamme: „Ühe korra oleme ühe oma toote – speltapüüli – esitanud parima mahetoote konkursile. Kuna meie esitatud toode oli konkursile esitatud 30 toote hulgast ainuke toidutooraine, siis saavutatud III koht tuli meile suure üllatusena. Veskit luues oli lootus, et tootmist on võimalik kaasajastada EL toetuste abil, kuid see on jäänud ainult unistuseks. Kahjuks ei ole põllumajandusliku tegevuseta töötlejale leidunud vajalikku meedet. See tekitab ebaausat konkurentsi ja piirab investeerimisvõimalusi. Kuna veskis töötab ainult kaks inimest, siis tööandjana ei anna me suurt panust, kuid kohalike talude ja osaühingute vili saab kohapeal jahvatatud, samuti ostavad paljud kohalikud perenaised oma leivajahu meie veskist. Oma toodangut müües teeme iga päev kümneid kordi reklaami väikesele Koksvere külale.

Viimastel aastatel on paljudes lasteaedades üle Eesti hakatud toiduvalmistamisel kasutama meie veski mahehelbeid ja -jahusid. Parimad mahetoodangut valmistavad pagarid teevad seda meie toodangust.

Kui veskil oleks võimalik saada investeerimistoetust ja Eestist oleks võimalik osta piisavas koguses kõrge kvaliteediga maheteravilja, siis saaks tootmist laiendada.

Viljandimaa OTT-võrgustiku liikmena oleme leidnud uusi kliente, saanud ühiselt osaleda laatadel ning toiduvõrgustiku liikmetest on tekkinud omamoodi sõpruskond. Viljandis on tarbijad meid omaks võtnud ning kes on juba kord OTT-võrgustikust tooteid ostma hakanud, see on ka meile truuks jäänud.

Oleme korraldanud teraviljatoodete kursusi, sest meil on tulnud palju vastata klientide sellistele küsimustele nagu: Mis on püülijahu? Kas täisterajahu on ka püülijahu? Kaerahelvestest keedan ma putru, aga mida teha rukkihelvestega?

Sellised küsimused on väga teretulnud. Me vastame meelsasti kõigile küsimustele. Ootame alati ka klientide tagasisidet, et pakkuda ostjatele täpselt nende vajadustele ja ootustele vastavaid tooteid“.

Loo autor Margot Laidonär. Pilte veskist ja toodetest saab näha Viljandimaa OTT blogist.

***

MAIKUU ON KESKKONNAKUU

Maikuus on teisipäeva ja laupäeva õhtuti ETV2-s eetris temaatilised dokfilmid
etv2.err.ee/l/haridussaated/dokfilmid/keskkonnakuu

Järgmine film on sel laupäeval, 23. mail kell 19.45.
Taani dokumentalisti Phie Ambo filmi peategelane on 79-aastane Niels Stockholm, üks idealistlikumaid Taani talunikke. Niels peab talu koos oma 53-aastase naise Ritaga. Nad harrastavad biodünaamilist põllumajandust põhimõttel, et inimesed ja Maa kuuluvad Universumiga ühte. Muuhulgas järgib ta külvi- ja istutuskalendrit, mis põhineb planeetide liikumisel. Taani parimad restoranid ostavad temalt toiduaineid, kuid ametivõimudele on ta pinnuks silmas: kuna Nielsi põllumajandusviis ei vasta Euroopa Liidu reeglitele, ähvardatakse temalt loomapidamisõigus ära võtta.

***

OTT TALUTURG HANSAPÄEVADE AJAL VILJANDIS

4. - 7. juunini on Viljandis rahvusvahelised Hansapäevad. OTT Taluturg on oma tootjatega sel ajal väljas. Külas on teised OTTid oma tootjate ja toodetega üle Eesti ja kohaliku puhta toidu tootjad Võrumaalt ja Põlvamaalt. Asume Toiduaidas ja toiduaida ümber väljas. Tulge kaema ja osa saama! Rohkem infot alates juunikuust meie blogist.

***

VILJANDI VANAKRAAMITURG TÄHISTAB JUUBELIT

Viljandi Vanakraamiturg saab 5-aastaseks. Esimest juubelit tähistatakse laupäeval, 30. mail algusega kell 11.00 Viljandi vanalinna parkides kirbuturu ja sünnipäevameluga. Teise ringi kaubad laotatakse laiali Raekoja pargis, Laidoneri platsil ja Köleri pargis.

Lisaks kirbuturul kauplemisele on 30. mail toimuv sünnipäev kantud missioonist tõsta inimeste igapäevaelus toimetamise teadlikkust. Iga meie tarbimisotsus jätab jälje nii meie tervisele kui ümbritsevale maailmale. Päeva jooksul toimuvad ööklubi Cheers hoovis jututoad, kus on võimalik kuulata ja arutleda teemadel: taaskasutus, õiglane kaubandus, ökoehitus, ökoturism, mahetoit, vanade akende restaureerimine ning kohaliku kogukonna kaasamine. Oma teadmisi ja mõtteid jagavad: Kristina Libe, Tuuli Kotka, Tiina-Katariina Kaber, Peep Tobreluts, Anu Johani ja Rainer Eidemiller.
Paralleelselt jututubadega on Cheersis avatud Remondipuhvet, kus osav meistrimees annab tarvilikke juhiseid, kuidas anda uus hingamine oma vanadele armsatele asjadele, mis on mingil põhjusel vigastada saanud või vajavad lihtsalt värskendamist.
Samas kohas on avatud ka Meestehoid ostlemisest väsinud meestele.

Köleri pargis on osalemiseks avatud ideetoad lastele ja täiskasvanutele, mille käigus valmivad taaskasutatavatest materjalidest väikesed
igapäevaelus vajalikud praktilised esemed või mänguasjad. Eesmärgiks on näidata, et toreda mänguasja või muu eseme saamiseks ei ole alati tarvis poest uut osta, vaid olemasolevate materjalide ja fantaasia abil on soovitud ese võimalik meisterdada.

Päeva juhib stilist ja moeguru Ženja Fokin, kes aitab ostlejatel pakutud kaubavalikust sobiva leida ja annab nõuandeid, kuidas teise ringi
rõivastest stiilne riietus kokku panna.

Juubelipäeva lõpetab teadusteatri Teeme Keemiat etendus ning meeleolukas kontsert puhkpilliorkestrilt Popsid Viljandi Raekoja pargis.

Vanakraamituru juubelipäev saab alguse kell 11.00 hommikul ning vältab vanalinna parkides pärastlõunani.
Laadaalal on lisaks vanakraamiga kauplemisele võimalik millegi maitsvaga keha kinnitada ning laadamelu ilmestavad tänavamuusikud Viljandimaa Lõõtsaklubist.
Vanakraamituru juubelipäeva lõpetab kell 21.00 algav jätkupidu ööklubis Cheers, kus õhtule annab hoo sisse improteater RUUTU 10.

Lisainfo:
Helena Külama
Viljandi Vanakraamituru korraldaja
Telefon 5522574
kirbukas@sakalakeskus.ee

 

Head kevadtööde kulgu!

Uudiskirja koostas Anu

viljandiott @ gmail.com
http://viljandiott.blogspot.com/
Facebookis


MAAELUVÕRGUSTIKU LISAINFO:

 

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
TOIDULIIT: Aastakonverentsil auhinnati Eesti parimaid toiduaineid
REM: 2024. aastal kannavad Eesti toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja Ruhnu
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
METK: Esindusorganisatsioonid võimendavad liikmete häält
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev Airi Külvet FIE’s “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”
MAAELUVÕRGUSTIK: Teadlase vaade maaelu arengule - ruumiloomest maapiirkonnas - AVALIK SALVESTUS

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo