EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo LEADER Maainfo LEADER UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
Maainfo
LEADER UUDISED
Maainfo
ÜRITUSED
Maainfo
LEADER andmebaas
Maainfo
LEADER 2023-2027 ABIMATERJALID
Maainfo
LEADER 2014-2020 projektinäidete andmebaas
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

LEADER UUDISED

   

MAAELUVÕRGUSTIK: Arenduskoda sai kogemuste võrra rikkamaks Austria Vabariigi Leader tegevusgruppe külastades (Arenduskoda)

Allikas: Maaeluvõrgustik, Ester Valdvee
15. juuni 2010. a

15. - 24. mail 2010 toimus MTÜ Arenduskoda poolt korraldatud 10-päevane õppe- ja kogemusvahetusreis Austria Vabariiki LAG Regionalmanagement Bezirk Imsti, LAG Regionalentwicklung Ausserfeni ja LAG Regionalentwicklung Vorarlbergi tegevuspiirkonda.

Võrratud lumiste tippude ja laviinitõketega Alpi mäed, orgudesse laotatud külad, kaunite maalingutega puitrõdude ja aknaluukidega majad, kirikud ja palvemajakesed ning väikeseid heinaküüne täistipitud aasad – see oli esmamulje Tiroolist bussiaknast vaadatuna.

Kohtudes Tirooli ja Vorarlbergi liidumaa Leader tegevusgruppidega ja tutvudes kohalike inimeste ja organisatsioonide tegemistega, muutus pilt veelgi kaunimaks. Mägisel alal, kus ainult ca 10% maast on võimalik kasutada elupaigana, asub kogu põllumajandus, elu- ja majandusruum on orgudes.

Turism – piirkonna põhialustala

Elu Tirooli ja Vorarlbergi liidumaal sõltub turismist. Ala on tuntud suusapiirkonnana, kuid aastaringse tööhõive parandamiseks soovitakse suurendada suveturismi osakaalu. Hotellid, restoranid ja kompetentsed inimesed on ju olemas. Mäed ja kärestikulised jõed pakuvad mitmesuguseid võimalusi elamusturismi arendamiseks. Vastavatud Area 47 http://www.area47.at/ on kombinatsioon mitmesugustest spordialadest, mida on võimalik ühes kohas harrastada. Sellele lisaks veel toitlustamine, majutus ja kultuuriprogrammid. Ekstreemsust pakub aktiivspordikeskus High 5 http://www.outdoor.at, kus korraldatakse ka rahvusvahelist ekstreemspordivõistlust. Aktiivpargis Montafon www.montafon.at on võimalik valida endale sobiv sportlik tegevus. Leader rahadega saab toetada turismis nn pehmeid ja piiriüleseid projekte.

Juust, kitsepiimajäätis ja puunikerdamine

Tirooli ja Vorarlbergi väikestes meiereides valmistatakse kohalikku tõugu lehmade piimast mitut sorti juustu, jogurtit, jäätist, võid. Loomade sööt on looduslik - karja- ja heinamaad asuvad 1200-1600 meetri kõrgusel, kus rohu kvaliteet parem, silo ei kasutata. Toodang müüakse kohalikele hotellidele ja orus elavatele inimestele. Walsertali meiereis asub ka elamusköök, kus külastaja saab ise juustu valmistamisest osa võtta. Ehrwaldis Ziegenhofi Peteri kitsekasvatusfarmis toodab peremees kitsepiimast juustu, jogurtit ja ainsana ka kitsepiimajäätist. Jäätise tootmiseks tuli ehitada eraldi maja, mille jaoks sai 30% ulatuses toetust Leader programmist.

Elbigenalpis asub Austrias ainulaadne puunikerduskool ja hobinikerdajatele kursusi korraldav puunikerdustöökoda. Õpilasi tuleb kursustele peale Euroopa isegi USAst, Austraaliast, Kanadast ja mujalt maailmast, sest sellise metoodikaga nikerdustööd mujal ei õpetata.

Tähtsustatakse kohalike ressursside kasutamist, kohalikku mahetoitu, ajalugu ja traditsioone ning kõike seda kasutatakse edukalt regiooni tutvustamisel. Vorarlbergi tegevusgrupp tutvustas kohalikku puitu (valget kuuske) arhitektidele ja nüüd on uued hooned ja mööbelgi sellest.

Elamine loodusega kooskõlas

Kümne aasta eest alustasid vallad loodus- või biosfääriparkide moodustamist, et ühendada põllumajandus ja turism ning uurida, kaitsta ja tutvustada loodust. See ei tulnud kergelt, sest väikestel omavalitsustel tuli hakata koostööd tegema ja nägema ka oma orust kaugemale. Regionaalarengule mõjus see aga hästi, sest väljaränne on peatunud ja mõnes piirkonnas isegi sündimus suurenenud. Kohalikud talud saavad toetust maastiku säilitamisel ja mahetootmisel ning nende tooteid müüakse parkide külastuskeskustes.

1600 m kõrgusel kolme oru ristumiskohas Tirooli kauneima vaatega kohas asuv Kaunergrati looduspargi külastuskeskus oli Tiroolis esimene. Walsertal biosfääripargis ehitati meierei koos külastuskeskusega. Sama katuse all on veel restoran ning juustu- ja suveniirikauplus. Eksponaate finantseeriti Leader programmist, meiereid põllumajandustoetusega. Loodusparkides arendatakse nn pehmet turismi (metsakool, matkarajad, mägironimine, linnuvaatlus jms).

Koostöö ja veelkord koostöö

Leader tegevusgruppide liikmeteks on lisaks omavalitsustele ka turismiorganisatsioonid ja ettevõtted (s.h pangad). Tegevusgrupid peavad enda ülesandeks kohalike tegijate ja piirkondade kokkuliitmist – võrgustumist. Leader struktuuride moodustamise ajal loodi esimeste projektidega kõigepealt erinevaid huvigruppe ühendavad organisatsioonid, nt käsitööliste ühing, nn „juustu tee“ (ühendab juustutootjaid, toitlustajaid ja kaubandust). Järgmistel Leader perioodidel esitasid projekte juba loodud katusorganisatsioonid, üksikettevõtjad saavad toetust ainult erandjuhtudel. Looduspargid tegutsevad ühise eesmärgi nimel tihedas koostöös omavalitsuste, maaomanike, turismiarendajate, ettevõtjate ja looduskaitsjatega.

Projektide elluviimisel töötavad tegevusgrupid kõikide arenguprogrammidega, mis võimaldab suuri projekte finantseerida väiksemate osaprojektidena. Näiteks Ausserfeni tegevuspiirkonnas Ehrenbergi lossi ja rüütlite muuseumi projektiga on hõlmatud orus asuv väravakindlus ja kolm kindlust mägedes. See on pidev jätkuprojekt, mis on kestnud 13 aastat, praegu on käsil 27. projekt ja kulunud on 8,5 milj eurot. Projekti elluviimiseks on loodud ühing, mis ühendab omavalitsusi, turismiagentuuri, muuseumide katusorganisatsiooni, giidide ja arhitektide ühinguid. Piiriülest koostööd võimaldab losside olemasolu Saksamaal ning orgu läbinud 600 km pikkune roomlaste tee Veneetsiast Doonauni - Via Claudia Augusta.

Huvitav ja mitmekesine reis andis mõtlemisainet kahtlemata kõigile osalenutele ning näitas, kuidas koostöö - maaomanikud, ettevõtjad, turismiarendajad jt -, rõhutades omapära ning samas säästes keskkonda, aitab kaasa kogu piirkonna arengule ja edule.


Vaata PILTE: www.maainfo.ee...

Loe samal teemal ka Sõnumitooja artiklit "Arenduskoja rahvas tuli Austriast veel suuremate koostööplaanidega": www.maainfo.ee...

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
TOIDULIIT: Aastakonverentsil auhinnati Eesti parimaid toiduaineid
REM: 2024. aastal kannavad Eesti toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja Ruhnu
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev Airi Külvet FIE’s “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

Leader logo pysti 1

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo