EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

MAAELUVÕRGUSTIK: Tulevik, mis on juba käes - kiire internetiühendus igasse külasse, kõikjale!

Allikas: Euroopa Komisjon
28. november 2018. a

 

Ilmselt ei möödu meie elus päevagi, kui me ei kasutaks imelist internetti. Suure tõenäosusega on meie kodu ja kontor täis kõikvõimalikke vidinaid, mis võrgutoiteta ei toimiks. Ning me isegi ei mõtle sellele, kas meie internetiühendus kasvavale mahule üldse vastu peab.

Seepärast on oluline, et lairibaühendus, mis on  fiiberoptilisel kaablil ehk valguskaablil põhinev andmesideühendus, oleks kättesaadav kõigile.

2018. aasta esimese poole seisuga on enamikel euroopa elanikel küll võimalus kasutada internetti, kuid ultrakiirele lairibaühendusele (vähemalt 100 Mbps) pääsevad ligi vaid 58% euroopa elanikest. Piirkonnad, mis asuvad Euroopa linnadest väljaspool, on veidi kehvemas seisus, sest uue põlvkonna lairibaühendus katab vaid 47% maapiirkondadest. Allikas: ec.europa.eu/digital-single-market/en/connectivity

Euroopa Komisjon tunnustab parimaid tegijaid läbi iga-aastase Euroopa lairiba konkursi, juhtides seeläbi rohkem tähelepanu lairibainfrastruktuuride olemasolu tähtsusele.

19. novembril 2018 kuulutati Brüsselis välja selle aastase konkurssi parimad.

 

Tehnoloogia ühendab eurooplasi

Kuni 7. septembrini 2018 sai lairibaühenduse arendamisega seotud projekte esitada Euroopa lairiba konkursile. Kokku esitati võistlusele projekte 16 erinevast liikmesriigist. Arvuliselt kõige enam laekus projekte Taanist, Saksamaalt ja Hispaaniast.

Projekte sai esitada viide erinevasse kategooriasse, mis keskendusid uuenduslikele rahastamisviisidele, kulude vähendamisele, territoriaalsele ühtekuuluvusele, sotsiaalmajanduslikule mõjule ning konkurentsile. Projekte hindas sõltumatutest ekspertidest koosnev žürii, mille liikmed valisid välja iga kategooria 3 finalisti ja võitjad.

  "Need projektid on suurepärased näited selle kohta, kuidas tehnoloogia ühendab Euroopa kodanikke. Igaüks meist peaks olema osa meie kaasaegsest ühiskonnast. Kvaliteetne lairibaühendus on kõigi eurooplaste jaoks hädavajalik ja kõigil peaks olema võimalus nautida selle hüvesid!", sõnas digitaalmajanduse ja ühiskonna volinik Mariya Gabriel Euroopa lairibaühenduse auhinnatseremoonial.

Millised on Euroopa parimad lairiba arenguga seotud projektid?

Konkursil osalesid nii suured, kui ka väikesed, maa- või linna, era- või avalik-õiguslikud ja kõikvõimalikud lairiba arendamisega seotud projektid. Kõiki võiduprojekte tutvustatakse Digitaalse Ühtse Turu veebisaidil, infolehtedes ning lisatakse Euroopa lairibaühenduse heade tavade andmebaasi.

Finalistide hulgas olid esindatud nii Soome, Läti, kui ka Leedu lairiba projektid. Kahjuks seekord naabermaad võitjate hulka ei pääsenud, kuid tunnustamist väärivad sellegipoolest.

Saagem tuttavaks 5 parima projektiga:


  • Võitja kategoorias "Innovaatilised rahastamis-, äri- ja investeerimismudelid": Michaelston-y-Fedw interneti ühenduse huviühing, Suurbritannia

Projekti tulemusena paigaldati kogukonna initsiatiivil 1 Gbps üles- ja allalaadimise kiirusega kiudoptilise ühendusega võrk Michaelston-y-Fedw kogukonna piirkonda Walesis. Sellise kogukonna koostöö tulemusena rajatud lairibaühendus on Walesis esimene omataoline.

Esialgu soovisid piirkonnas ülikiiret lairibaühendust 70 majapidamist. Paigaldustööd viidi läbi kohalike töövõtjate ja kogukonna vabatahtlike abiga.

Ettevõtmise eelarve oli 300 000 eurot, mille abil saavutati väga palju. Kohalik kogukond töötas koos ja see tõi suure kulude kokkuhoiu.

Kõike tehti ise - paigaldusest teostuseni.

 

Projekti eesmärgid suudetakse saavutada ette nähtud eelarvega, ilma, et kohalikud elanikud peaksid maksma sadu tuhandeid eurosid. Lisandväärtusena on projekt tõstnud kogukonna vaimu, luues uusi sõprussuhteid ja üldist positiivsust ning heaolu.

Rohkem infot: ec.europa.eu/digital-single-market/en/content/michaelston-y-fedw-internet-community-interest-company-uk


  • Võitja kategoorias "Kulude vähendamine ja kaasinvesteeringud tuleviku infrastruktuuri": Tervitades Sunne tulevikuvõrgustikku, Rootsi

Sunne omavalitsus ja telekommunikatsioonifirma Telia teevad ainulaadset koostööd. 2011. aastal allkirjastasid nad koostöölepingu eesmärgiga tuua ülikiire internetiühendus Sunne piirkonda. Telia aitab tuua tuleviku digitaalse infrastruktuuri Sunne regiooni.

Vana vasevõrk asendatakse täielikult kiudoptilise- ja mobiilsidevõrkudega 31. jaanuariks 2019. See annab Sunne`le kaasaegse digitaalse infrastruktuuri, mis on valmis vastu võtma üha kasvava nõudluse ja kiirusega internetimaailma. Samas võimaldab digitaalne infrastruktuur inimestel ja ettevõtetel kasvada ning areneda.

 

Oluline väljakutse seisneb selle tehnoloogia väärtuste maksimeerimises, harides kohalikke inimesi, kuidas olemasolevaid võimalusi kõige paremini enda jaoks tööle panna. See ei ole väljakutse ainult Sunne piirkonnale, vaid kogu Rootsile. Selle probleemiga tegeleb Telia hariduskontseptsioon "More Digital". Projekti käigus õpetavad 12-aastased kooliõpilased eakatele, kuidas saada "digitaalsemaks".

See idee käivitati Sunne omavalituses, mis on osa ettevõtmisest, et muuta Sunne esimeseks digitaalselt tulevikukindlaks omavalitsuseks.

Skövde Ülikoolis läbi viidud uuringud Sunne piirkonnas näitavad, et see programm võib mängida võtmerolli, et aidata eakatel kohaneda digitaalse ühiskonnaga.

Rohkem infot: ec.europa.eu/digital-single-market/en/content/welcoming-sunne-network-future-sweden


  • Võitja kategoorias "Territoriaalne ühtekuuluvus maapiirkondades ja äärealadel": Poola siseneb gigabaidiühiskonda, Poola

Digitaalne Poola Projektikeskus korraldas üleriigilise hanke, et katta kogu Poola territoorium kiire lairibaühendusega ja ühendada ka äärealadel asuvaid "valgeid alasid" lairibavõrku. Projektikonkursi riiklikud vahendid ulatuvad kuni 913,5 miljoni euroni.

Telekommunikatsiooniettevõtjad pidid ühendama kiire lairibaühendusega vähemalt 1 125 613 leibkonna ja 11 612 kooli üle kogu Poola.

Lõpuks valiti 83 projekti, mille tulemusena ühendavad telekommunikatsioonioperaatorid kõik koolid (11 612)  ja kodumajapidamised (1 777 816), mis asuvad projektipiirkonnas (mis on üle 13% kõigist leibkondadest ja 50% kõikidest katmata piirkondadest Poolas). Kasutades selleks 815,5 miljonit eurot riiklike toetusi.

 

Ajakava kohaselt peaks koolides olema juurdepääs kiirele lairibavõrgule 2020. aastaks ning  kodumajapidamistel 2021. aastaks. Projekti peamine eesmärk on parandada territoriaalset ühtekuuluvust kaugel asetsevates maapiirkondades.

Üle 68% projekti kõikidest leibkondadest asuvad kohtades, kus on vähem kui 5000 elanikku. See projekt on osa riiklikust e-õppe programmist, mille eesmärgiks on edendada võrdsete võimaluste pakkumist kõigile lastele Poolas, arendades uutmoodi lähenemisi õppimisele, suurendades sellega õpitulemusi.

Rohkem infot: ec.europa.eu/digital-single-market/en/content/poland-enters-gigabit-society-poland


  • Võitja kategoorias "Sotsiaalmajanduslik mõju ja taskukohasus": Mand-ø lairibaühendus - UNESCO maailmapärandi piirkonna "Waddenzee" ühendamine, Taani

"Mand-ø" on Taani saar, mis asub kauges maapiirkonnas, kus kiire lairibaühendus tundus ainult unistusena. Kuid seoses sõelumisprotsessiga, mis on osa Taani lairiba riigiabi kavast, tekitas telekommunikatsioonifirma SE/Stofa antud piirkonnas aktiivset huvi. Seepärast muutus võimatuna näiv Mand-ø lairibaühenduse projekt võimalikuks. Kohaliku kogukonna vabatahtlikud innustasid ka teisi saare elanikke ja ootused näitasid, et potentsiaalseid lairibaühenduse kasutajaid oleks palju. 

 

Pärast seda, kui Mand-ø saare lairibaühenduse projekt sai Taani riigiabi osas negatiivse vastuse, otsustas SE/Stofa projekti ikkagi lõpetada, kasutades selleks erarahastust.

SE/Stofa on ka varemalt osalenud ääremaid puudutavates lairiba projektides.

Ettevõtmise tulemusena ühendati saare kõik  110 majapidamist suure võimsusega lairibavõrguga. 

Mand-ø saar asub Waddenzee piirkonnas, mis on UNESCO maailmapärandi nimistus ning loodusturismiga tegelemine on saare elanike üks peamine sissetulekuallikas. Kiire lairibaühendus võimaldab turismiettevõtjatel pakkuda turistidele ja külalistele veelgi kvaliteetsemat ja kaasaegsemat teenust .

Rohkem infot: ec.europa.eu/digital-single-market/en/content/broadband-mand-o-connecting-unesco-world-heritage-wadden-sea-denmark


  • Võitja kategoorias "Avatus ja konkurents": Val d'Oise ülikiire lairibaühendusprojekt läbi kahe avaliku algatusvõrgustiku : Debitex ja Vortex, Prantsusmaa

Val d'Oise Ultrafast Lairiba ühenduse projekti eest seisavad kaks avaliku algatuse võrgustikku: Debitex and Vortex. Nende eesmärgiks on pakkuda ülikiire lairiba ühendusega (FTTH ja FTTO) seotud teenuseid Val d'Oise piirkonnas - seal, kus riik ettevõtjaid selles valdkonnas ei toeta.

Need kaks avaliku võrgustikku toimivad mõlemad kontsessioonimudeli põhimõttel. Debitex sai 2009. aastal omale tütarettevõtte „Debitex Telecom“, mis hakkaski tegelema projekti rakendamise ja süvitsi arendamisega.

Need kaks projekti pakuvad kiiret lairibaühendust rohkem kui 123 000 majapidamisele, kaasaarvatud 108 000 kodule, 15 00 ettevõttele ja avalikule internetipunktile.

 

Pakutakse ka lairiba ühendust ettevõtlus-parkides ja äri- ja avalikes hoonetes,  mis asuvad võrkude keskjaamade lähedal. Tänu nendele võrkudele, saavad ka kohalikud omavalitsused luua oma võrguühendused, näiteks sisevõrgud avalikes kohtades ja arendada sisetelevisiooni (CCTV). 80% töödest on juba alustatud ning ülejäänud 20% töödega plaanitakse ühele poole jõuda 2020. aastal.

Rohkem infot: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/content/val-doise-ultra-fast-broadband-project-debitex-and-vortex-france


 VAATA lisaks:

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
METK: Maheköögivilja, kartuli ning puuvilja- ja marjakasvatuse nõudlus ületab pigem pakkumise
METK: Esindusorganisatsioonid võimendavad liikmete häält
METK: Ootame osalema pindala- ja loomatoetuste infopäevadele
REM: Valitsus toetas omavalitsuste rahastamise põhimõtete muutmist
REM: Regionaal- ja Põllumajandusministeerium tunnustas noori teadustööde autoreid
REM: Tegevus- ja projektitoetusi 2024. aastaks saab taotleda 5. maini
EUROOPA KOMISJON: Käima läks Euroopa Mahekonkurss
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 7 (547)
EL ühise põllumajanduspoliitika võrgustiku uudiskiri - märts 2024
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo