EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
Maainfo
UUDISED
Maainfo
UUDISKIRJAD
Maainfo
SÜNDMUSED
Maainfo
INNOVAATILISED PROJEKTID
Maainfo
EUROOPA PROJEKTID
Maainfo
AKIS
Maainfo
KONSULENTIDELE
Maainfo
INNOVATSIOONI hindamine
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

   

EIP-AGRI: Iirimaa uuenduslik projekt käivitab põllumajandusettevõtetes väikesemahulisi biogaasijaamu

Allikas: EIP-AGRI Teeninduspunkt
23. aprill 2020. a

 

Euroopa Komisjon võttis 11. märtsil 2020 vastu Euroopa Roheleppesse panustava uue ringmajanduse tegevuskava. Uue tegevuskava eesmärgiks on muuta meie majandus tulevikus keskkonnasäästlikumaks, tugevdada konkurentsivõimet, kaitstes samal ajal keskkonda ja anda tarbijatele uusi õigusi. Uus kava keskendub ringmajanduse kujundamisele ja tootmisele eesmärgiga tagada, et kasutatavaid ressursse hoitakse ELi majanduses nii kaua kui võimalik.

EIP-AGRI teeninduspunkt käivitab 2020. aasta mai alguses ringmajanduse teemalise sotsiaalmeedia kampaania, et tuua esile erinevate EIP-AGRI-ga seotud tegevuste tulemused, inspireerivad ideed ja teadusuuringute teemad. Järgmise kuu EIP-AGRI uudiskiri keskendubki ringbiomajandusele. Lugege, kuidas EIP-töörühma projekt „SBDP“ tõestab, et biogaasi tootmine ringmajanduse mudeli abil võib parandada põllumajandusettevõtte jätkusuutlikkust.


„Biogaasi kasutamine annab põllumajandusettevõtetele suurepärase võimaluse vähendada põllumajandusest tulenevat mõju kliimale. Lisaks on sellel ka palju muid keskkonnaalaseid ja praktilisi eeliseid,” ütleb Seán Finan, kes on Iiri bioenergia assotsiatsiooni (IrBEA) ja EIP-töörühma „SBDP“ tegevjuht. "Siiski ei ole Iirimaal biogaasi tootmine laialdane, seda eriti just talumajapidamistes." SBDP arendab uuenduslikku väikesemahulist biogaasi tootmist põllumajandusettevõtetes, pakkudes toetust kolmele näidistalule. Ringmajanduse mudeli kohaselt täidetakse põllumajandusettevõtte kütusega varustatus ja see rahuldab energiavajaduse põllumajandusettevõttes või selle läheduses.

Iiri põllumajandus on märkimisväärselt intensiivistunud, eriti piimakarja, sigade ja kodulindude kasvatamise osas. Põllumajandusest tulenevaid heitkoguseid tuleb vähendada. Lisaks viitavad värsked keskkonnakaitseagentuuri aruanded magevee kvaliteedile ehk põllumajandus on üks peamisi süüdlasi vee kvaliteedi halvenemisel. „Iiri põllumajanduses tehakse kliima- ja keskkonnamõju vähendamiseks erinevate riiklike algatuste kaudu edusamme. Headeks näideteks on „Origin Green“ ja „Dairy Sustainability Ireland“, kuid selleks on vaja veel rohkem spetsiifilisi tööriistu. Väikesemahulist biogaasi tootmist peetakse üheks võimalikuks vahendiks ”, ütles Seán Finan.

Rahvusvahelisel tasandil on anaeroobne lagundamine kaubanduslikult kättesaadav tehnoloogia. Käputäis biogaasi tootmisprojekte Iirimaal kipuvad olema keskmise või suure mahuga, mille käigus töödeldakse suur osa mitte-talupidamise käigus tekkinud jäätmetest ning elektrit toodetakse eksportimiseks. „Talumajapidamises kasutatavad biogaasi projektid on tavaliselt väiksemad ja need kasutavad ainult talu jäätmeid“, ütles Noel Gavigan, kes on Iiri bioenergia assotsiatsiooni liige ja SBDP projektijuht. "On vaja ületada palju tõkkeid, muuhulgas tuleb hankida vajalikke teadmisi ning muuta väiksemahuliste kulutõhusad lahendused ja biogaasi kasutamine kättesaadavamaks."

  

EIP-töörühm SBDP viib läbi katseid, et selgitada välja, kuidas biogaas võib talu jätkusuutlikkust tõsta. SBDP jälgib kolme biogaasi piloot-põllumajandusettevõtet, et saada aru millist toetust on vaja antud biogaasijaama majanduslikult elujõuliseks muutmiseks.

Biogaasijaamad asendavad fossilkütuse kasutamise biogaasiga, näiteks tagatakse sellega loomalauda soojashoidmine või elektrikulud. Kasutatakse kääritusmaterjali, et parandada mullaviljakust ja vähendada keemiliste väetiste kasutamist. Lisaks tehakse tihedat koostööd tehnoloogidega, et selgitada välja, milliseid väikesemahulisi tehnoloogialahendusi võiks talus kasutada.

Põllumajandusettevõtete kasvuhoonegaaside võimaliku vähenemise kohta kogutakse andmeid testettevõtete näitel, neid analüüsitakse ning tulemusi levitatakse kogu Iirimaal mitmesuguste ürituste kaudu. SBDP näitab ka jätkusuutlikkuse paranemist mitmesuguste talunäitajate kaudu, sealhulgas toitainete omastamine, mullaviljakus ja talu üldine süsinikujalajälg.

SBDP korraldas taotlusvooru taludele, kes sooviksid olla nö demofarmid. Laekus enam kui 260 põllumajandustootja avaldust ning hetkel käib saabunud andmete töötlemine. "Tahame toetada põllumajandustootjate teadlikkust seoses kasvavate väljakutsetega kliimamuutuste tõttu ning kuidas biogaasi kasutamine võib aidata neid lahendada." lõpetab Seán Finan.

Projekti kontaktid - Seán Finan, 00353 87 4146480, seanfinan@irbea.org

Projekti koduleht: www.irbea.org/farmbiogas

Projekti poster

Twitter: https://twitter.com/farmbiogas


EIP-AGRI on seotud järgmiste ringmajanduse tegevustega:


Horisont 2020 mitme osapoolega ringmajanduse projektid: 

  • AGRIFORVALOR - lisandväärtuse loomine põllumajandusele ja metsasektorile, vähendades teadusuuringute ja innovatsiooni lõhet põllumajanduse ja metsanduse biomassi ressursside väärtustamiseks ja kasutamiseks
  • AgroCycle - jätkusuutlikud tehnomajanduslikud lahendused põllumajanduse väärtusahela jaoks
  • AGROinLOG - uuenduslike integreeritud biomassi logistikakeskuste tutvustamine Euroopa põllumajanduses
  • AQUACOMBUNE - akvapoonikasüsteemid kalade, halofüüt-köögiviljade, bioaktiivsete ühendite ja bioenergia koostootmine farmis
  • Ringagronoomia - tõhus süsiniku, lämmastiku ja fosfori tsükkel Euroopa põllumajanduse toidutööstussüsteemis ning sellega seotud protsessid heitkoguste vähendamiseks
  • ENABLING - Uute lähenemisviiside edendamine biopõhistes kohalikes innovatsioonivõrgustikes majanduskasvu tagamiseks
  • FERTIMANURE - Toitainete uuenduslik taaskasutamine sekundaarsetest allikatest - Kõrge lisandväärtusega väetiste tootmine loomasõnnikust
  • GO-GRASS - rohupõhised ringärimudelid maapiirkondade põllumajanduslike toiduainete väärtusahelate jaoks
  • LEX4BIO - Biopõhiste väetiste optimeerimine põllumajanduses – teadmiste baas uute poliitikate jaoks
  • NoAW - uuenduslikud lähenemisviisid et muuta põllumajandusjäätmed ökoloogilisteks ja majanduslikeks varadeks
  • Nutri2Cycle - üleminek süsiniku- ja toitainete efektiivsema põllumajanduse poole Euroopas
  • NUTRIMAN - toitainete haldamise ja toitainete taastamise temaatiline võrgustik
  • SuWaNu Europe - Euroopa põllumajanduse reovee ohutu ja ökonoomse taaskasutamise tõhusate teadmiste edastamise võrgustik

Lisateavet nende projektide kohta saate EIP-AGRI veebilehelt ==> Water, nutrients and waste alajaotusest

Mitme osapoolega projektid on algatused, milles lõpptarbijad ja teadustöö kasutajad, nagu näiteks põllumajandustootjad ja põllumeeste ühingud, nõustajad, ettevõtted ja teised, teevad tihedat koostööd kogu projekti vältel.

Temaatilised võrgustikud on mitme osapoolega projektid, mis koguvad kindla teema kohta teadmisi ja parimaid tavasid, et muuta need lõppkasutajatele (näiteks põllumajandustootjad, metsnikud, nõustajad) arusaadavaks.


Muud ringbiomajanduse teemal tegutsevad EIP-töörühmad.

EIP-AGRI uuenduslike projektide kataloog (suurusega 128 MB) sisaldab 27 ringbiomajandusega seotud projekti, sealhulgas EIP-töörühmi, mis antud teema kallal töötavad.

EIP-AGRI töörühmade andmebaasis on info 77 ringmajanduse temaatikaga seotud EIP-töörühma kohta (viimati uuendatud 13. märtsil 2020): Prantsusmaa: 1; Saksamaa: 4; Iirimaa: 3; Itaalia: 21; Läti: 2; Holland: 15; Portugal: 10; Sloveenia: 1; Hispaania: 18 ja Rootsi: 2.

Inspireerivad ideed ringmajanduse valdkonnast:



Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
TOIDULIIT: Aastakonverentsil auhinnati Eesti parimaid toiduaineid
REM: 2024. aastal kannavad Eesti toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja Ruhnu
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
METK: Esindusorganisatsioonid võimendavad liikmete häält
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev Airi Külvet FIE’s “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”
MAAELUVÕRGUSTIK: Teadlase vaade maaelu arengule - ruumiloomest maapiirkonnas - AVALIK SALVESTUS

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo