EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

ELI OÜ: Kuidas Neeme küla sai tagasi oma "südame"

Allikas: Helene Kõiv, Maaeluvõrgustik / Tõnu Vaher, OÜ Eli
13. oktoober 2020. a

Sellel aastal korraldas Maaeluvõrgustik projektikonkursi "Märka LEADERit 2.0". Võitjad selgitati välja 11. augustil Jänedal Pullitalliteatris toimunud auhinnatseremoonial.

  Et tuua nende imeliste projektide hing ka Võrgukirja lugejateni, siis soovime teile aegamööda tutvustada kõiki projekte, mis konkursil osalesid.

Seekordne lugu on projektist "Neeme kaupluse taaskäivitamine". Projekti viis ellu OÜ Eli, mis tegutseb Põhja-Harju Koostöökogu piirkonnas.

Neeme kaupluse lugu

Tallinnast 35 km kaugusel, Neeme külas, Ihasalu poolsaarel on kauplus peaaegu muutumatul kujul tegutsenud 1931. aastast, st 89 aastat järjepidevat tegutsemist - seda kuni 2014. aastani.

Kauplus loodi kunagi kohalike kalurite algatusel ja isiklike investeeringute toel. Tegemist on endise kaluriküla ühe kesksema hoonega, mis seob kogukonda ja selle traditsioone. Ajast ja arust kaupluseruumides polnud enam võimalik ilma suurema renoveerimiseta jätkata ja nii see kinni läkski.

 

2015. aastal ostis Tõnu Vaher, ELI OÜ omanik, kauplusehoone eesmärgiga uuesti kauplus oma kodukülas tööle panna. Siit edasi sai ainult paremaks minna…

Läbi ehitustolmu "tähtede poole"

Kaupluse pidamine nii väikeses külas, arvestades kogukonna suurust (registreeritud elanikke on 300, lisaks registreerimata elanikkond ning suvitajad) oli ületamas tarbijaskonna kriitilist massi, mis andis lootust projekti edukusele.

  2016. aastal alustati renoveerimistöid, esialgu jäid püsti vaid vanad palkseinad. Poe restaureerimistöid kajastas Tõnu Vaher pidevalt Neeme poe Facebooki lehel, mis sidus kohalikke inimesi ja pani kaasa elama tööde käigule. Kõik olid huvitatud, et kauplus taas tööle hakkaks!

Palju oli vabatahtlikke abiks. Suurimaks abiks oli hoone ehitusprojekti tegemine ühe külaelaniku poolt. Poe ehitustöödel palgati ainult oma küla mehi. Kogu poe mööbel on samuti oma küla meeste kätetöö.

Tänutäheks sai iga poe ehitamises abiks olnud mees ka oma nimelise akna.

Poe praegused töötajad on samuti leitud oma külast ja lähiümbrusest. Ettevõtja eesmärk oli renoveerida hoone kaasaja tingimustele vastavaks kaupluseks ja kohvikuks, kus teisel korrusel on ka ruum ühistegevuste läbiviimiseks. 2017. aastal avati taas kauplus Neeme külas - mereäärne väike küla sai tagasi oma “südame“.

Täiendavalt rajati kohviku ühte seina 5 m2 pinnale Neeme ja Ihasalu küla ajalugu kajastav "muuseuminurgake" koos huvitava pildi- ja leiumaterjalidega. Selle uhkuseks on väga haruldane üle saja aasta vana Aksi saarel valmistatud harmoonium.

Kaupluse sissepääsul on suur tuulekoda, kuhu on planeeritud paigutada vitriin kohalike toodete ja suveniiridega.
Kinnisvara hinnad külas kasvasid koheselt 20% peale poe avamist.

 

LEADERi abi oli hindamatu

 

LEADER toetust taotles ettevõtja köögi ja hoone teise korruse ruumide tarbeks.

"Kuna ühe hoone rekonstrueerimine on tihtipeale kulukam kui uue hoone ehitamine, siis rahaliselt oli see vägagi keeruline. Tajusin oma võimalusi - hoone saan valmis, aga sisustusega oleks juba tuge vaja. Siinjuures minu suured tänusõnad LEADER programmile, tänu millele sain toetuse kogu tehnika ostuks nii köögis kui ka teenindussaalis," on poeomanik LEADER programmile tänulik.

Mitu "koda" on Neeme küla "südamel"?

Projekt on kindlasti tunnustust väärt nii ettevõtja Tõnu Vaheri sihikindluse ja külakogukonnaga koostöö esiletõstmiseks kui ka maaelu toetamise eest.

Üksikus rannakülas on taastatud kauplus, rajatud kohvik ja avatud ürituste ruum kogukonnale. Igapäevaselt on avatud kauplus ja kohvik, pakutakse kohalikku toitu ja kondiitritooteid. Teise korruse ruumi on võimalik välja rentida erinevate tähtpäevade, koosolekute, huvitegevuste jt ürituste läbiviimiseks.

Ülimalt positiivsena saab ära märkida ka selle, et loodud on 5-8 uut töökohta vastavalt hooajale.  Koostöös valla ja MTÜ Võti tulevikku käivitati projekt, mille tulemusena on hoone teisel korrusel avatud kolm päeval nädalas noortekeskus.
 

Projekt aitas kindlasti tõsta ka piirkonna tuntust ja mainet turistide seas. Ihasalu poolsaar koos selle tipus oleva Neeme külaga on tuntud piirkond suvitajate hulgas. Siin on pikad liivarannad ja kaunid männimetsad, mis meelitavad siia suvitajaid ja läbirändureid. Covid-19 periood  mitmekordistas Neeme poe ja kohviku käivet.

Neeme kuulsaks saanud oma poekese ja selle kohvikutoodete poolest, mida armastavad nii kohalikud kui ka kaugemate külade inimesed. Kohvik töötab aastaringselt - kohviku saiakeste järgi sõidetakse ekstra kohale! Suvisel hooajal on kasutusel ka väline terrass.

Pühapäeva hommikuti toimub üritus "Pühapäeva Pannkoogihommik koos Peremehega", mis on külarahva seas nii populaarne, et inimeste paigutamisega kohvikusse on vahel probleemne. 2 tunni jooksul valmistab peremees Tõnu Vaher kohvikusaalis kohapeal ligi 50 pannkooki, mille hõrku maitset täiustavad ka lõbusad "peale joonistatud" pildid.

 

Erilise tähendusega on see, et külapood tegutseb ajaloolises majas, mis ehitati 1931. aastal. See asub küla keskel ning on üks vanimaid hooneid. Teadaolevalt on alati lihtsam ja odavam ehitada uus nõuetele vastav hoone kui alustada vana maja restaureerimistöid. Kindlasti oli vana maja taastamine eeskujuks kogukonnale. Hoone värvilahendus oli eeskujuks ka uue Neeme kooli juurdeehituse rajamisel.

Neeme külapoe taaskäivitamise projekt on tunnustatud ka Harjumaa aasta tegija 2019. aasta konkursi parimaks LEADER ettevõtlusprojektiks.

Kõik on kontrolli all - ka kriisiolukorra ajal!

Projekt paistab silma ka selle poolest, et antud tegevusega on toetatud külaelu jätkumist ja maal eluliselt vajaliku teenuse pakkumist, mille esmaseks sihtgrupiks on laiemalt kohalikud elanikud. Selle vajalikkust on tõestanud ka eriolukord riigis käesoleval hetkel, millega kohalik kauplus edukalt hakkama saab.

Kaupluses on rakendatud vajalikud turvameetmed, inimesed hoiduvad linnas käimisest ja sooritavad vajalikud ostud kohalikust poest, mille kaubavalik on kiiresti ümber orienteeritud. Lisaks rakendatakse võimalust mööda tellimuste komplekteerimist ja kojukannet. See on otseselt olnud suureks abiks ka kohalikule omavalitsusele, kes kriisiolukorra tegevuste üle vallas otsustajaks on.

Kriisiolukord on tõestuseks, et maal saavad inimesed paremini hakkama kui teenuseid pakutakse kohapeal - Eestis on kahjuks jätkuvalt tendents, et suletakse kauplusi, postkontoreid, juuksureid, arstipunkte jne. Neeme kaupluse/kohviku/ürituste ruumi avamine väikeettevõtja initsiatiivil ja rahastusel on siin erandiks ja eeskujuks.

Infokandjana toimib hästi poe Facebook’i leht - seal kajastatakse kõiki sündmusi ja tegevusi väga humoorikalt, mis aitab helget meelt säilitada! Lehel on ligi 2000 jälgijat, mis kindlasti on mõjutanud ettevõtluse edukust.


Ikka täiskäigul edasi!

Neeme kaupluse taasavamine on suurema äriplaani ehk ajaviitekeskuse osa, mille eesmärgiks on võtta kasutusele kogu hoonet ümbritsev territoorium kultuuriürituste läbiviimiseks koos rajatava vabaõhulavaga.

"Loomulikult ei ole mu projekt nüüd lõppenud. Neeme poe ja kohviku ümber on suur-suur tühi plats, mis on mõnusalt mere poole kaldu, justkui nagu lauluväljakul. Ja mis võiks olla parem mõte, kui selle kallaku alla ehitada ilus suur kaluripaadi kujuline lava, toredate kontserdite ja suveteatrite tarbeks, oleme ju kõigest 35 km kaugusel Tallinnast," paljastab ettevõtja ka tulevikuplaane.

Projekti mõju ja eeskuju võiks olla kasuks paljudele Eestimaa küladele, näidates selgelt, kuidas on võimalik teenused tagasi maapiirkonda tuua.


LISAINFO:

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
METK: Maheköögivilja, kartuli ning puuvilja- ja marjakasvatuse nõudlus ületab pigem pakkumise
METK: Esindusorganisatsioonid võimendavad liikmete häält
METK: Ootame osalema pindala- ja loomatoetuste infopäevadele
REM: Valitsus toetas omavalitsuste rahastamise põhimõtete muutmist
REM: Regionaal- ja Põllumajandusministeerium tunnustas noori teadustööde autoreid
REM: Tegevus- ja projektitoetusi 2024. aastaks saab taotleda 5. maini
EUROOPA KOMISJON: Käima läks Euroopa Mahekonkurss
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 7 (547)
EL ühise põllumajanduspoliitika võrgustiku uudiskiri - märts 2024
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo