EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
Maainfo
UUDISED
Maainfo
UUDISKIRJAD
Maainfo
SÜNDMUSED
Maainfo
INNOVAATILISED PROJEKTID
Maainfo
EUROOPA PROJEKTID
Maainfo
AKIS
Maainfo
KONSULENTIDELE
Maainfo
INNOVATSIOONI hindamine
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

   

Projekti EUREKA uudiskiri nr 1/2021

Allikas: EUREKA
24. mrts 2021. a

 

  

EURAKNOSest EUREKAni

Kas teadsite, et suur osa Euroopa Liidu rahastatud teadus- ja innovatsiooniprojektide käigus loodud uutest põllumajanduse ja metsanduse alastest teadmistest, ei jõua kunagi nendeni, kes seda kõige rohkem vajaksid? Üsna üllatav, kas pole!? Hea uudis on see, et oleme oma kahe sõsarprojekti –EURAKNOS ja EUREKA – raames, olukorra muutmiseks palju ära teinud. ELi programmi Horisont 2020 rahaliste vahendite toel oleme üles ehitanud digitaalse platvormi, mis aitab ületada teaduse ja praktika vahelist lõhet ehk luua sidemeid lahenduste loojate ja kasusaajate vahel. Hiljuti toimus EURAKNOSe lõppkonverents ning sellega anti EUREKAle täielik vastutus ELi avatud juurdepääsuga põllumajandusteadmiste reservuaari (The EU FarmBook) loomisel ja katsetamisel. Selles infokirjas tutvustame EURAKNOSe ja EUREKA tegemisi lähemalt.


Vaata videot, kus selgitatakse EURAKNOSe ja EUREKA seost ning tutvustatakse „ELi Farmbook´i“ eesmärki.


Kuidas kõik alguse sai?

Teekond algas 2019. aastal, mil käivitati projekt EURAKNOS. Projekti eesmärk oli luua täiustatud digitaalne andmebaas, kus vahetada häid praktikaid erinevate sektorite ja ELi liikmesriikide põllumajandustootjate, teadlaste ja nõustajate vahel. Alustuseks koguti erinevate H2020 temaatiliste võrgustike tulemusi, et selgitada välja kõige tõhusamad strateegiad ja vahendid andmete salvestamiseks ja jagamiseks. Vaadake videot Digitaalse teadmiste andmebaasi loomisest, et koguda tulemusi erinevatest temaatiliste võrgustike projektidest.

Seejärel koguti kokku asjakohased arvamused selle kohta, milline on tõhus mitme osapoolega võrgustik ning kuidas neid edasistes projektides rakendada. Loe pikemalt uuest põnevast väljaandest „Huvilise teejuht temaatiliste võrgustike kujundamisel ja rakendamisel“.


Huvilise teejuht temaatiliste võrgustike kujundamisel ja rakendamisel

2021. aasta jaanuaris avaldati Projektihoidla ajakirja (Project Repository Journal) 8. väljaandes EURAKNOSe poliitiline ülevaade (visioonipaber). Ajakirjal on üle maailma rohkem kui 200 000 lugejat. Euroopa lugejate hulka kuuluvad Euroopa Komisjoni, kohaliku ja keskvalitsuse asutuste ja osakondade, makseasutuste, teadusnõukogude ning paljude teiste organisatsioonide esindajad. Visioonipaber kirjeldab keskset, kogu ELi hõlmavat avatud lähtekoodiga digitaalset platvormi, kuhu kogutakse ja mille kaudu levitatakse temaatiliste võrgustike põllumajanduslikke ja metsandusalaseid praktilisi teadmisi.

Nüüdseks on EURAKNOSe raames loodud veebipõhine põllumajandusliku teabe andmebaasi prototüüp. Kuid platvormi arendamine ei lõppe EURAKNOSega – seda jätkab sõsarprojekt EUREKA. EUREKA peamine ülesanne on prototüübi paindlik ja kiire testimine, mida viiakse läbi mitu korda. Projekti meeskond genereerib ja integreerib lõppkasutajate tagasisidet, et täiustada platvormi väljanägemist, hõlbustada selle kasutamist ja tagada vajalike funktsioonide olemasolu.

 

Projekti koordinaator dr Pieter Spanoghe tutvustas hiljuti alalisele Põllumajanduse tootlikkuse ja jätkusuutlikkuse allrühmale projektide EURAKNOS ja EUREKA tulemusi. See kõrgetasemeline allrühm toetab EIP-AGRI rakendamist ELi maaelu arengupoliitikas, loob olulise sideme kõigis 27 liikmesriigis loodud riiklike maaeluvõrgustikega ning tekitab innovatsiooniteemalisi arutelusid Euroopa maapiirkondade huvirühmade vahel. Ettekannet saab vaadata SIIT

Dr Spanoghe selgitab lähemalt: „Projektid EURAKNOS ja EUREKA tegutsevad ajal, mil ELi poolt rahastatud mitme osalejaga projektidel ja temaatilistel võrgustikel on ette näidata üha rohkem tulemusi ja uuenduslikke lahendusi. See kohtumine oli suurepärane võimalus selgitada maaeluvõrgustikele meie tööd ja seda, kuidas nad saaksid teadmiste levitamisele kaasa aidata. Kohtumisel käsitleti ka seda, et tulevase ELi Ühise põllumajanduspoliitika võrgustiku jaoks luuakse uut kodulehte ning siinkohal saab kasu lõigata ka EURAKNOSe/EUREKA nõuannetest ja väärtuslikest kogemustest.”

Hetkel toimub ELi FarmBook´i testimine ning loodetavasti käivitub see 2021. aasta keskel. Kui soovite EUREKA ja ELi FarmBooki kohta lisateavet, külastage meie kodulehte.


 EUREKA has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 862790

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Toiduvõrgustike info - 19. aprill 2024 (4/2024)
EPKK ootab kodumaiseid toidutootjaid Pääsukesemärki taotlema
TALULIIT: Suur talutoidu laat "MAA TULEB LINNA" tuleb esmakordselt Tartumaale ja ootab osalema talutoidu tootjaid
MES-i kriisilaenu meetme sihtgrupp laienes ja taotluste vastuvõtu periood pikenes
EMÜ: Maaülikool on põllumajanduse ja metsanduse valdkonnas maailmas paremuselt 54. ülikool
EMÜ: Põllumajandussektoris juhtuvatest tööõnnetustest jäetakse tihti teatamata
KESKKONNAAGENTUUR: Eestile on väljakutseks suur jäätmeteke ja selles sisalduva ressursi ebapiisav väärindamine
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
TOIDULIIT: Aastakonverentsil auhinnati Eesti parimaid toiduaineid
REM: 2024. aastal kannavad Eesti toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja Ruhnu
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev FIE Airi Külvet juures “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo