EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo LEADER Maainfo LEADER UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
Maainfo
LEADER UUDISED
Maainfo
ÜRITUSED
Maainfo
LEADER andmebaas
Maainfo
LEADER 2023-2027 ABIMATERJALID
Maainfo
LEADER 2014-2020 projektinäidete andmebaas
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

LEADER UUDISED

   

MAAELUVÕRGUSTIK: Põhja-Eestisse kartulit ja kala maitsma!

Allikas: Meeri Maastik, maaeluvõrgustik
7. juuli 2021. a

 

Esimese hooga ei teagi, kuidas võiks Põhja-Eesti toit maitsta. Kas on see midagi karget nagu põhjamaine talv või hoopis natuke soolakas nagu Läänemeri?

Võib öelda, et Põhja-Eesti maitseb imeliselt, sest see on kombinatsioon lihtsusest ja traditsioonidest, armastusest ja lilledest.

Maitseid on raske kirjeldada, seepärast on soovituslik minna igaühel Põhja-Eestisse rändama, et saada osa õigest põhjamaisest mekist.

Maaeluministeeriumi eestvedamisel on alates 2016. aastast valitud Eesti toidupiirkonda, et pöörata aasta jooksul suuremat tähelepanu kohalikule toidule ja tuua esile piirkonna toidukultuur.  2016. aastal kandis toidupiirkonna tiitlit Hiiumaa, 2017. aastal Peipsimaa, 2018. aastal Pärnumaa, 2019. aastal Vana-Wõromaa, 2020. aastal oli Eesti toidupiirkond Haapsalu ja Läänemaa.

Põhja-Eesti valiti tänavuseks toidupiirkonnaks. Põhja-Eesti maitsete aasta kestab 2021. aasta juunist 2022. aasta maini.

Lilled ja triiphooned

Põhja-Eestile eriomased toiduained on kartul, oder, kala ja viin. Kuna Viru-, Harju- ja Järvamaale on iseloomulik lilltikandi levik, mille geneetiline kood on erinev Lõuna-Eesti tikanditest, siis saaks Põhja-Eestis kujutluslikult seostada toidukultuuri ka lilledega. Põhjamaised roogasid saab kaunistada piirkonnas kasvavate õitega.

Samuti on Põhja-Eesti kultuuris olulisel kohal triiphooned ehk kasvuhooned ja suveköögid.

 

Põhja-Eesti paepealsete maitsete tutvustamiseks korraldati enne jaanipäeva ajakirjanikele pressireis, esitlemaks piirkonna ettevõtjaid, nende tooteid ja teenuseid. Külastati Habaja Viinavabrikut, Ravila mõisa, Moe Viinavabrikut, Väike-Maarja taluturgu, Hõbeda kitsefarmi ja Valgejõe Veinivillat.

Külastus andis suurepärase ülevaate Põhja-Eesti ehedast toidukultuurist, kuid piirkonna maitseelamuste täielikuks mõistmiseks ei ole ühepäevane tutvumisreis piisav.

Pitsa ja meepärlid nõgeseveiniga

Põhja-Eesti toiduringkäik sai alguse Habaja Viinavabrikus, kus tehti tutvust erinevate kohalike toidutootjate pakutavate maitseelamustega. Ajaloolises Habaja Viinavabrikus toodetakse käsitööveine marjadest, puuviljadest ja taimedest. Erakordselt hästi maitses nõgesevein ning hea mulje jättis kuiv rabarberi vahuvein, mida pealinlased väga armastavad ja sinnakanti otsima tulevad. Habaja Viinavabrikusse on välitingimustes üles seatud ka pitsaahi, milles valmistatud pitsasid nädalalõppudel soovijatele maitsta pakutakse.

Habaja Viinavabriku õuel pakkus Laastu Mesi meekummikomme ja meemarmelaadi, maitsta sai Võtikmetsa Hobikoja tervislikke kanepikrõpse ja kuldsete meepurkidega oli platsis Mardikate. Kõik need tooted kannavad Põhja-Eesti toidumärgist.

Mõisakummitus ja desovahendid

 

Edasi viis teekond Ravila mõisa, kus pakuti gurmeeeinet ehk Põhja-Eesti stiilis kala, liha ja magustoitu. Toiduampsud olid kaunistatud lilleõitega, mis sobisid imehästi mõisa miljöö ja õhkkonnaga.

Ravila mõis pakub nii majutust, kui ka võimalusi sündmuste korraldamiseks.

Osalejate seas tekitas ärevust teadeanne mõisahoones elavast kummitusest, kes heatahtlikul kombel ennast vahetevahel ilmutab ning majas koduvaimu sees hoiab.

Tapa külje alla asuv Moe Viinavabrik üllatas meeldivalt. Viinavabrikus toodetakse lisaks kangemale alkoholile ka õlut ning valmimisel on *külastuskeskus koos muuseumi ja söögisaaliga.

Viina tootmine ja sellega kauplemine on Põhja-Eestis, ning eriti Virumaal, toimunud juba aastasadu. See on olnud oluline sissetulekuallikas mõisnikele, kui toimus tihe kaubavahetus Peterburiga, kuid ka tänapäeval on piirituse tootmine omal kohal.

Moe Viinavabrik hakkas "tänu" viiruskriisile tootma desinfitseerimisvahendid. Kus nõudlus, seal pakkumine!

Rändav kahvel ja Väike-Maarja taluturg

Igale toidupiirkonnale antakse hoiule 1,5 meetrit pikk puidust rändkahvel. Põhja-Eesti toidupiirkonnale anti see üle maikuu lõpus Oandu külastuskeskuses toimunud pidulikul üritusel.

Tavajuhul jääb kahvel kontorinurka tolmu koguma, kuniks selle saab järgmine maitsete-aasta tiitli kandja.

Kuid põhja-eestlased otsustasid, et rändkahvel hakkab aasta jooksul käima ringi mööda piirkonna ettevõtteid ja toidutootjaid, tuues seeläbi veelgi enam esile maitseteaasta tiitli au ja uhkust.

 

Pressireisi ajal anti rändkahvel pidulikult üle *Väike-Maarja taluturule. Bussijaamas asuv taluturg oli selleks puhuks laiendatud, sest turulette jätkus ka välitingimustesse, avatud oli pannkoogi- ja pudrukohvik. Ning taustaks mängis Väike-Maarja kapell.

Suusulav kitsepiimajäätis ja räimesalat Veinivillas

Kadrina vallas asuv *Hõbeda kitsefarm on pereettevõte ning tegutsemist alustati 6 aastat tagasi. Selle ajaga on välja arendatud mitmeid põnevaid tooteid. Valikus on erinevate maitsetega juustud, halloumi ja jäätised. Külastusretke osalised olid vaimustuses kitsepiimajäätisest. Astelpaju ning šokolaadi & piparmündi kitsepiimajäätised on tõelised maitseelamused.

Täiuslikkust Põhja-Eesti kartuli ja kala kombinatsioonist saadi osa Valgejõe Veinivillas. Veinivilla kostitas kõiki vahukoorese kartuli-räimesalatiga, mida ilmestasid lilleõied ja värske salat. Kõrvale sai haugata Kai koduleiba. Kai koduleiba leiab mitmetest tipprestoranidest Tallinnas, sest see on krõbe ja mahlane ühteaegu ning sobib imeliselt toidu kõrvale ampsamiseks.

 

*Valgejõe Veinivilla on Lahemaa serval asuv puuvilja- ja marjaveinitalu. Lisaks veinitootmisele võtab Veinivilla vastu ka külalisi ja teeb koolitusi.

Veinivilla tootevalik on väga lai, nõnda leiab sealt nii võililleveini, kui ka mustsõstra vahuveini, aga ka palju muud.

Kindlasti annavad marjaveini maitsed edasi põhjaeestilikku hõngu!

Põhja-Eesti toit ja LEADER

Põhja-Eesti toidupiirkonna võrgustiku taga on LEADER siseriiklik koostööprojekt "Põhja-Eesti kohalik toit tuntuks".

Koostööprojektis osalevad LEADER tegevusgrupid:  Arenduskoda, Ida-Harju Koostöökoda, Partnerid, PAIK MTÜ ja Põhja-Harju Koostöökogu.

Põhja-Eesti toiduvõrgustik tegeleb kohaliku toidu propageerimise, koolituste, toidumärgise väljaandmise ja toiduteemaliste koostööprojektidega. Väärtustatakse, taaselustatakse, arendandatakse ja tutvustatakse Põhja-Eesti kohalikku toitu.

 

LISAINFO:

*LEADER tegevusgrupi ARENDUSKODA piirkonna Maaelu arengukava 2014 - 2020 Leader meetme projekt (aastatel 2018 – 2021)   Lääne-Virumaal. Toetuse saaja: MOE KROG OÜ. Toetatavad tegevused: Moe Krog toitlustusasutusse (2 hoonet) mööbli soetamine. Makstud toetus: 11 945 eurot.

*LEADER tegevusgrupi PAIK piirkonna Maaelu arengukava 2014 - 2020 Leader meetme projekt (aastatel 2016 – 2018) Lääne-Virumaal. Toetuse saaja: VÄIKE-MAARJA PÕLLUMEESTE SELTS. Toetatavad tegevused: Väike-Maarja taluturu arendamine. Makstud toetus: 18 997 eurot.

*LEADER tegevusgrupi ARENDUSKODA piirkonna Maaelu arengukava 2014 - 2020 Leader meetme projekt (aastatel 2016 – 2017) Lääne-Virumaal. Toetuse saaja: OÜ HÕBEDA MÕIS. Toetatavad tegevused: Kitsefarmi arendamine. Makstud toetus: 5 040 eurot.

*LEADER tegevusgrupi ARENDUSKODA piirkonna Maaelu arengukava 2014 - 2020 Leader meetme projekt (aastatel 2018 – 2019) Harjumaal. Toetuse saaja: OÜ VEINIMÕISNIK. Toetatavad tegevused: Veinimõisa arendamine, saaliköögi arendus. Makstud toetus: 7 174 eurot.

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Toiduvõrgustike info - 19. aprill 2024 (4/2024)
EPKK ootab kodumaiseid toidutootjaid Pääsukesemärki taotlema
TALULIIT: Suur talutoidu laat "MAA TULEB LINNA" tuleb esmakordselt Tartumaale ja ootab osalema talutoidu tootjaid
MES-i kriisilaenu meetme sihtgrupp laienes ja taotluste vastuvõtu periood pikenes
EMÜ: Maaülikool on põllumajanduse ja metsanduse valdkonnas maailmas paremuselt 54. ülikool
EMÜ: Põllumajandussektoris juhtuvatest tööõnnetustest jäetakse tihti teatamata
KESKKONNAAGENTUUR: Eestile on väljakutseks suur jäätmeteke ja selles sisalduva ressursi ebapiisav väärindamine
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
TOIDULIIT: Aastakonverentsil auhinnati Eesti parimaid toiduaineid
REM: 2024. aastal kannavad Eesti toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja Ruhnu
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev FIE Airi Külvet juures “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

Leader logo pysti 1

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo