EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

EUROOPA MAAELUVÕRGUSTIK: Uudiskiri - juuni 2021

Allikas: Euroopa maaelu arengu võrgustiku Kontaktpunkt
7. juuli 2021. a

 

Selle kuu projekt - Põllumajandusettevõtte  "Farma Bezdínek s.r.o" kaasajastamine

Tšehhi Vabariigi suurim kõrgtehnoloogiline hüdropooniline kasvuhoone köögiviljade kasvatamiseks kasutas Maaelu arengukava vahendeid pestitsiidivaba tootmisvõimsuse suurendamiseks.

Loe pikemalt>>

Maapiirkondade pikaajaline visioon: tugevamate, ühendatud, vastupidavate ja jõukate ELi maapiirkondade jaoks

Euroopa Komisjon avaldas EL maapiirkondade pikaajalise visiooni, tuues välja tulevikus ees ootavad probleemid ja murekohad ning mõned kõige lootustandvamad võimalused nendele piirkondadele.

Lähtudes ENRD temaatilises töörühmas läbi viidud tuleviku visualiseerimisest ja ulatuslikest konsultatsioonidest kodanike ja teiste maapiirkondade osapooltega, pakub visioon välja maapiirkonna pakti ja ELi maapiirkondade tegevuskava, mille eesmärk on muuta Euroopa maapiirkonnad tugevamaks, ühendatumaks, paindlikemaks ja elujõulisemaks.

ELi maapiirkondade tegevuskavas tuuakse välja mitu juhtprojekti, mis tegelevad nende nelja aspekti elluviimisega. Lisaks arendatakse välja "maaelu kindlustamist" (rural proofing), mille abil vaadatakse maapiirkondade vaatenurgast läbi ELi peamised poliitikad.

Komisjonis luuakse ka maapiirkondade vaatluskeskus, et parandada veelgi maapiirkondade andmete kogumist ja analüüsi ning teavitada poliitikakujundamisest.

Loe pikemalt>>

Uue Ühise põllumajanduspoliitika (ÜPP) alane poliitiline kokkulepe

25. juunil leppisid Euroopa Parlament ja nõukogu kokku ÜPP ajutise poliitilise kokkulepe osas ning see kinnitati 28. juunil. Kokkulepe tutvustab õiglasemat, rohelisemat, loomasõbralikumat ja paindlikumat ÜPP-d.

Kõrgemad keskkonna- ja kliimaalased ambitsioonid, mis on kooskõlas EL Roheleppe eesmärkidega, tuleb täita alates jaanuarist 2023. Uus Ühine põllumajanduspoliitika tagab ka ÜPP toetuste õiglasema jaotamise, eriti väikestele ja keskmise suurusega perefarmide ning noortalunike puhul.

Euroopa Liidu tasandil kokku lepitud lihtsamatest eeskirjadest lähtuvalt koostab iga liikmesriik strateegikava, kus pannakse paika järgmise viie aasta poliitika rakendamise plaanid. Strateegiakavas abil saab välja tuua kohalikud eripärad ja keskenduda tulemuslikkusele.

Liikmesriigid peavad hiljemalt 31. detsembril 2021 esitama Euroopa Komisjonile oma strateegiakavade esialgseid kavad. Komisjon kinnitab need 2022. aastal ja uued kavad peaksid rakenduma 2023. aastast.

Loe pikemalt>>

Aruanne "Rural Voices"

Aruanne "Rural Voices" pakub kvalitatiivset analüüsi sidusrühmade seminaride tulemustest, aidates kaasa maapiirkondade pikaajalisele visioonile.

ENRD aruanne kajastab enam kui 19 EL riigi 3000 maapiirkonna kodaniku lootusi ja muresid, kes osalesid mitmel seminaril, mille eesmärk oli julgustada maapiirkonna elanikke mõtisklema oma kodukoha olukorra üle ja kuidas see võiks järgmise 20 aasta jooksul muutuda, milliseid arenguid nad sooviksid näha, ning milliseid tingimusi ja poliitikat oleks tulevikuvisiooni saavutamiseks vaja.

Arutelud korraldati Euroopa Komisjoni ja ENRD poolt koostatud paketi "Welcome to our rural" toel, et edendada sidusrühmade osalemist tulevases visioonis.

Loe pikemalt>>

Tutvu ENRD trükistega!

Viimases "ELi maapiirkondade ülevaates" vaadeldakse maapiirkondade sotsiaalmajanduse olukorda, värskemad EAFRD projektinäidete trükised toovad konkursi "Inspireeriv Maaelu" finalistid taas tähelepanu keskpunkti. Ajakirja "Rural Connections" kevad-suvised väljaanded toovad teile uudiseid ja vaateid Euroopa maaelu arengumaailmast.

Peagi ilmub uus "EL Maaelu ülevaade" number, mis keskendub EL maapiirkondade pikaajalisele visioonile. Kõiki väljaandeid saab lugeda ENRD veebilehelt ja ilmumist reklaamitakse sotsiaalmeedia postitustes.

Loe pikemalt>>

ÜPP mõju hindamine kliimamuutustele ja kasvuhoonegaaside heitkogustele

ELi põllumajanduse kasvuhoonegaaside (KHG) heitkogused on alates 1990. aastast langenud üle 20%, kuid on alates 2010. aastast stagneerunud. Kuna põllumajandustoodang on jätkuvalt kasvanud, paranes kliima jalajälg toodanguühiku kohta.

Loe pikemalt>>

ELi 2021-2027. aasta pikaajaline eelarve ja NextGenerationEU: faktid ja arvud

Euroopa Komisjon avaldas fakte ja statistikat ELi 2021. – 2027. aasta pikaajalise eelarve ja NextGenerationEU kohta. 2020. aastal reageeris EL ootamatult Euroopat ja kogu maailma tabanud koroonaviiruskriisile. Selle keskmes on 2,018 triljonit euro suurune toetuspakett, mis koosneb ELi pikaajalisest eelarvest aastateks 2021–2027 ja NextGenerationEU rahastamisvahendist.

Loe pikemalt>>

Hinnang ühise põllumajanduspoliitika meetmete mõjule elujõulisele toidutootmisele

Hinnangu eesmärk on uurida ühise põllumajanduspoliitika mõju selle üldeesmärgile tagada elujõuline toidutootmine, keskendudes põllumajandustootjate sissetulekutele, hindade stabiilsusele ja põllumajandussektori konkurentsivõimele.

Analüüsitavad meetmed on sätestatud 2013. aasta detsembri neljas põhimääruses, mis reguleerivad ühist põllumajanduspoliitikat ajavahemikus 2014–2020. Analüüs katab kogu EL28 territooriumi.

Loe pikemalt>>

ELi kodanikualgatus: parlamendiliikmed toetavad puuripõllunduse järkjärgulist lõpetamist

Euroopa Parlamendi põllumajanduskomisjon teatas, et pärast mõjuhinnangut ja nõuetekohaselt rahastatud üleminekut võiks puuride kasutamise loomakasvatuses järk-järgult lõpetada 2027. aastaks.

Vastuses Euroopa kodanikualgatusele "Puuride kasutamise ajastu lõpp" kutsusid parlamendiliikmed Euroopa Komisjoni üles esitama õiglase ja jätkusuutliku põllumajanduse kohta käiva ELi seaduse eelnõu ning tegema ettepaneku vaadata läbi kehtivad ELi eeskirjad põllumajanduslikel eesmärkidel peetavate loomade kaitseks.

Euroopa Parlament võttis oma resolutsiooni vastu 10. juunil (TA (2021) 0295). Lisateabe saamiseks lugege ka pressiteadet.

Loe pikemalt>>

  • Loe kogu uudiskirja SIIT

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
TOIDULIIT: Aastakonverentsil auhinnati Eesti parimaid toiduaineid
REM: 2024. aastal kannavad Eesti toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja Ruhnu
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev Airi Külvet FIE’s “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo