EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo LEADER Maainfo LEADER UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
Maainfo
LEADER UUDISED
Maainfo
ÜRITUSED
Maainfo
LEADER andmebaas
Maainfo
LEADER 2023-2027 ABIMATERJALID
Maainfo
LEADER 2014-2020 projektinäidete andmebaas
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

LEADER UUDISED

   

VÕRUMAA PARTNERLUSKOGU: Võrumaa Partnerluskogu liikmed õppereis Virumaa Südamesse

Allikas: Võrumaa Partnerluskogu
13. august 2021. a

Ajavahemikul 30.juuni - 02.juuli 2021.a. viibisid MTÜ Võrumaa Partnerluskogu liikmed õppereisil Virumaa Südames MTÜ Virumaa Koostöökogu tegevuspiirkonnas.

Lähetuse eesmärgiks oli tutvuda LEADER tegevusgrupi poolt toetatud projektidega ning saada uusi ideid oma tegevuste korraldamiseks.

Esimene külastus objekt Virumaal oli Kõrtsialuse külas, Viru-Nigula vallas asuv Jäägri Grill, kus oli mitmete Leader projektide toel soetatud nii köögiseadmed, päikesepaneelid, katel, õppeklass ja loodud majutusvõimalused. Viimane projekt on seotud endise Rannu koolimaja katusekorruse väljaehitamisega jahiturismi õppeklassiks ja neljaks majutusruumiks. Projekt ei olnud veel lõpetatud, kuna muudatused päästeameti seadusandlustes sunnivad tegema täiendavaid investeeringuid, mis omakorda ei võimalda omavalitsusel väljastada kasutusluba. Kui varasemalt oli Jäägri Grill avatud igapäevaselt külastajatele siis seoses covid olukorraga leiti, et suuremate ürituste broneerimine on sama tulus kui igapäevaselt toitlustuskoa lahti hoidmine. Samas kohas toimus ka õppereisi osalejate lõunasöök.

Edasi liiguti Purtsele, kus ühes külas oli mitu Leader projekti, esimene neist, mida külastati oli Purtse Vineerikoda OÜ. Tegemist on pereettevõttega, milles löövad kaasa kõik pereliikmed. Alustati päris nullist ning eelnevad teadmised vineeriga töötlemise osas puudusid. Kõik teadmised on tulnud läbi ise kogemise ja katsetamise. Masinate kasutamise puhul õpiti palju Youtubest. Leader projekti toel soetati puidutöötlemise seadmed, millega alustati tootmist. Oma töös kasutatakse tööstuslikke pinke, mis on kiired ja täpsed,  võimaldavad lõigata, freesida ja graveerida erinevaid kujundeid. Vajadusel koostatakse ka jooniseid ning üritatakse välja töötada oma toodete sarja.

Samas külas asuv Purtse Metall OÜ on väike ettevõte, mis pakub tööd kahele inimesele. Ettevõtte omanik omab ka piimakarja, kuid soov millegi muuga tegelda sai võimalikuks kui põllumajanduses tekkisid keerulised aastad. Leader toetust saadi erinevate metallitöödeks vajalike tööriistade soetamiseks. Peamisteks toodanguteks on saunaahjud, lõkkealused, suitsuahjud ja bullerjaanid. Koostööd tehakse ka Purtse Vineerikojaga, et metallile lisada puidust detaile.

Kolmas Purtses külas asuv ettevõte oli Purtse Pruulikoda, mille asutasid kolm sõpra. Erinevaid õlusid hakati pruulima vanas mõisa sepikojas, mis on tänaseks täielikult renoveeritud. Lisaks pruulikojale on juurde loodud ka mekituba, kus saab toodangut degusteerida ja toodetud käsitööõllesid kaasa osata või kohapeal nautida. Leader toetust on saadud seadmete soetamiseks. Omanikud tõdesid, et maal tootmine on kallis.

Purtse kalasadamas kavandatud kohtumine jäi paraku ära, selle asemel tutvustas Virumaa Koostöökogu tegevjuht Kadri Kuusmik ühis- ja koostööprojekte. Ühe näitena tõi tegevjuht välja ühisprojekti „Ühisturundus Virumaa südames“ Projekti eesmärgiks oli piirkonna turismisektori teenuste info suunamine teenuste tarbijatele, piirkonna tuntuse suurendamine ja koostöö laiendamine teenusepakkujate vahel. Projekti raames valmistati ja paigutati erinevaid teenidusmärke, lisatahvleid, väliturismikaarte ning suunaviitasid. Kujundati 15 turismiteenuse pakkuja infovoldikut ning 3 piirkonda tutvustavat voldikut (perepuhkus, loodusturism ja majutus/toit). Kokku trükiti 25 500 voldikut. Projekti eesmärgiks oli ühiselt turundada Virumaa Südame piirkonda. Voldikuid jagati turismimessidel ja need on saadaval piirkonna majutus- ja toitlustusasutustes selleks valmistatud stendidel. Lisaks korraldati testreis piirkonna teenusepakkujate juurde. Koostööprojektidest on üks käimas ungarlastega ja teine on Arukate külade projekt.

Viimane kohtumine sel päeval oli Tulivee Keskus, kus asub restoran, majutus ning Purtse Jahtsadam. Leader toetust on kasutatud keskuse restorani köögiseadmete soetamiseks. Keskuses toimus ka loeng tulivee ajaloost, kuidas ja millist rolli tulivesi mänginud piirkonna arengus. Samas keskuses toimus ka õppereisil osalejate majutus ning õhtusöök koos Virumaa Koostöökogu juhatuse liikmetega.

Teisel päeval tutvuti esimesena Mereoja Kämpinguga, mis on täiesti uus ja tänapäeva nõuetele vastav puhkekeskus. Karavanide ja telgiga reisijatele on valminud spetsiaalsed puhkealad. Kämpingmajad ja glamuursed telkmajad on mõeldud neljale inimesele ja asuvad päikesele avatud kohas. Lisaks merele pakub külastajatele lõõgastust leilisaun. Ranna poolses osas on külastajatele merevaatega grillnurk, mille kõrval asub ka merevaate terrass. Loodud on kõik võimalused puhkuse veetmiseks neile, kes hindavad vaikust ning rahu. Keskuses on 60 elektriga varustatud karavanikohta, 30 telkimiskohta, 5 glämpingut ning 3 kämpingmaja. Leader toetas uue olmehoone ehitust, mille käigus tekkis kokku 6 dušši ja 6 kraanikaussi pesemiseks ning 5 tualetti. Lisaks ka uus mugav köök.

Järgmine objekt oli Lüganuse kirik, kus kirikuõpetaja tutvustas kiriku ajalugu ning eripärasid. Kirik ise on väga heas korras tänu annetajatele ning erinevatele projektidele. Leader projekti toel on välja vahetatud elektrisüsteem, põrandad ja osaliselt ka fassaad.

Kiriku juurest tegime lühikese jalutuskäigu Lüganuse külaplatsi ja kõlakoja juurde, mis on VIKO enda viidaprojektid. Kadri Kuusmik tutvustas erinevaid projekte.

Peale lõunat suundusime Aidu karjääri 3h matkale, mida viis läbi Alutaguse matkaklubi tõeline matkahunt Ingrid Kuligina. Aidu karjäär on endine põlevkivikarjäär, kuhu planeeritakse arendada rahvusvahelistele nõuetele vastavat veespordikeskust. Matk oli huvitav, sai palju ronida, kogu grupp tegi kõik ilusti kaasa. Saadi mitmeid teadmisi selle piirkonna kohta alates inimestest, kaevandamisest ning loodusest.

Peale matka toimus kerge õhtusöök ning seejärel majutumine Tuhamäe Hostelis. MTÜ Virumaa Koostöökogul on tavaks korraldada oma piirkonna ettevõtjatele hommikukohtumisi, siis seekord toimus see õhtul ning esinema oli kutsutud Raul Rebane „Motivatsioonikõnega“. Kohtumisel osalesid ka Võrumaa Partnerluskogu õppereisil osalejad.

Kolmas õppereisi päev algas Tuhamäe hosteli tutvustusega, mis koosneb peamajast ja kahest puhkemajast. Toad on põhiliselt kahe kohalised, igas toas on olemas WC/duširuum. Lisaks on külastajate käsutuses puhkeruum, köök, saun ja eraldi ruum riiete kuivatuseks ja suusavarustuse hoidmiseks. Kõrval asuvas Kiviõli Seikluskeskuses saab harrastada talvel mäesuusatamist, lumelauasõitu, on lumerõnga- ja murdmaasuusarajad. Suvel on avatud kogupere elamuskeskus, kus leiab tegevust igas vanuses külastaja. Leader projekti toel on rajatud puhkemaja, kommunikatsioonid ning parkla. Lisaks tutvustas meile oma tegevusi Kiviõli Seikluspark, kus talvel saab suusatada ning suvel on võimalik erinevas vanuses külastajatel end proovile panna ja tegusat päeva nautida.

Järgmiseks liiguti Kiviõli Jahimeeste Ühingule kuuluvasse jahimajja. Vanast taluhoonest on renoveeritud hubane jahimaja, kus on võimalik kokkusaamisi korraldada ning peale jahti ulukitega tegelda. Kütitakse erinevaid ulukeid, muuhulgas ka hülgeid. Jahimeeste ühingus on kokku üle 60 liikme, paraku kõik ei ole aktiivsed. Leader on toetanud maja renoveerimist.

Rosi Puhkemaja peremees Veiko on metsamees, jahimees ja puhketalu omanik. Majutusasutus paikneb Kiviõli Seikluskeskuse läheduses, mis on suunatud eelkõige suuremale seltskonnale pidude korraldamiseks või aktiivseks puhkuseks. Leader on teotanud parkla ja hoone ehitust.

Viimane objekt ja lõunasöök toimus Sonda Kõrtsis, mis on legendaarne peopaik Ida-Virumaal.

Kaire ja Mihhail on kõrtsi pidanud üle 25 aasta ja teenuste valik peale peopaiga on laienenud. Kaire on hinnatud pulmatortide meister ja koolitaja. Leader programmist on toetatud köögi seadmeid, mis on olulised toitlustuskoha parema teenuse pakkumiseks.

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo


Leader logo pysti 1

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo