EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo LEADER Maainfo LEADER UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
Maainfo
LEADER UUDISED
Maainfo
ÜRITUSED
Maainfo
LEADER andmebaas
Maainfo
LEADER 2023-2027 ABIMATERJALID
Maainfo
LEADER 2014-2020 projektinäidete andmebaas
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

LEADER UUDISED

   

LEADER TEGEVUSGRUPID: Parim Harjumaa LEADER koostööprojekt 2021 on Porikuu festival, eriauhind Põhja-Eesti toiduprojektile

Allikas: HEAK
11. november 2021. a

Parim Leader koostööprojekt 2021: Loode-Eesti ühisturundus ja Porikuu festival (Lääne-Harju Koostöökogu)

 

Projekti peamised tegevused on:

1.Loode-Eesti turismiettevõtjate ja -korraldajate võrgustiku loomine ja juhtimine

2.Loode-Eesti kui turismisihtkoha ja väärt elukeskkonna turundamine sihtrühmadele vastavalt turundusplaanile.

Projekti üheks põhitegevuseks on Porikuu festivali korraldamine madalhooajal kutsudes külalisi avastama piirkonda pealinnast kuurortlinnani. Loode-Eestis kulgev elamusfestival pakub erinevaid elamusi Pealinnast kuurortlinna Haapsaluni välja. Porikuu programm toob kokku rohkelt erineva iseloomuga sündmuseid. Porikuu elamusfestival meelitas ligi 10 000 huvilist sügisest Loode-Eestit avastama. Kuu aega kestnud ja Tallinnast Haapsaluni eri sündmustega osalejaid kohale meelitanud Porikuu elamusfestival tähistas tänavust neljandat toimumisaastat. Et ka porisel ja sombusel ajal nii külastajatele kui kohalikele turismiedendajatele põnevust pakkuda, korraldati ühtekokku üle 80 ürituse, mille eesmärk oli piirkonda omanäoliselt tutvustada.

Sündmused varieeruvad kultuurielamustest loodus- ja spordielamusteni. Piirkondliku koostöö ja sihistatud tegevuste tulemusel on tõusnud piirkonna maine, külastatavus ja ettevõtete majandustulemused. Loode-Eestit tutvustava

Porikuu festivali kavasse on jagunud juba kolm aastat sündmusi nii kultuuri-, kohaliku toidu kui ka loodushuvilistele. Aastate jooksul kasvanud huvi sündmuste vastu julgustanud juba praegu kümneid kohalikke turismi- ja kultuurikorraldajaid ning hobitegijaid festivali kavasse oma üritusi lisama. Möödunud aastal võttis Loode-Eestit tutvustavast Porikuu festivalist osa ligi 3000 huvilist. Korraldajad loodavad vaatamata Covid seotud mõjutustele taas osalejate rekordeid purustada ja selleks erakordseid sündmuseid pakkuda, mis turismivälisel hooajal eripalgelisi paiku tutvustavad.

Porikuu festivali tegevust koordineerivad MTÜ Lääne-Harju Koostöökogu, MTÜ Nelja Valla Kogu ja MTÜ Kodukant Läänemaa

>>>Vaata Porikuu festivali reklaamklippi.

Eriauhind: Põhja-Eesti kohalik toit tuntuks (Arenduskoda)

  Tegemist on jätkuprojektiga juba 2016 aastal alguse saanud Leader tegevusgruppide koostööst, arendada ühist toidukultuuri Põhja-Eestis. Käesolevas projektis osaleb viis LEADER tegevusgruppi Harju ja Lääne-Virumaalt (Ida-Harju Koostöökoda, Põhja-Harju Koostöökoda, Arenduskoda, Partnerid, PAIK). Põhja-Eesti kohalik Toit tuntuks projekti eesmärk on läbi erinevate tegevuste soodustada võrgustumist, tutvustada pärimust ning kohaliku tooraine kasutamist, läbi mille leiavad toetust piirkonna väiketootjad ja toidukäitlejaid.

Projektis mängivad väga olulist rolli ka Põhja-Eesti toidumärgisekandjad-ettevõtjad, kes on nõus oma toodangus rõhutama kohalikku tooraine päritolu ning seda oma menüüdes ka uhkusega välja tooma. Tänaseks on võrgustikuga liitunud üle 60 märgisekandja, nii toidu kasvatajad ja -tootjad kui ka toitlustusettevõtte. Tänavu valiti Põhja-Eesti toidu piirkond ka maitsete aasta kahvlihoidjaks. See on tekitanud palju kõneainet, toonud tähelepanu toidu pärimusele ja andnud paljudele märgisekandjatele võimaluse oma tooteid ja teenuseid veelgi paremini esile tuua.

Toiduprojekt pakub kohalikele toiduga seotud ettevõtetele suurepärast võrgustumisvõimalust, mida koordineeritakse ühiste süsteemsete tegevuste kaudu. Projekti raames toimub palju põnevaid üritusi: kooskokkamise õpitoad, restoranide nädal, avatud triiphoonete ja aedade päev, ühiste väljapanekutega osaletakse laatadel, väljasõidud ja ühisüritused kokkadele ja märgisekandjatele jne.

Igal projektil on ka vedur ja initsiaator: Arenduskoda eesotsas Eha Paasiga, kes vankumatu järjekindlusega viib Põhja-Eesti toidu kultuuri edasi! Projekt on suurepäraseks näiteks, et süsteemse koostöö kaudu saab kasu suur piirkond ja seal tegutsevad ettevõtjad. Projekt on aidanud ühtlustada Põhja-Eesti toidukultuuri ning toonud esile pärimuse rolli meie igapäeva toidulaual.

>>>Vaata kohaliku toidu videoklippe.

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
TOIDULIIT: Aastakonverentsil auhinnati Eesti parimaid toiduaineid
REM: 2024. aastal kannavad Eesti toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja Ruhnu
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev Airi Külvet FIE’s “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

Leader logo pysti 1

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo