EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

EUROOPA MAAELUVÕRGUSTIK: Uudiskiri - märts 2022

Allikas: Euroopa maaelu arengu võrgustiku kontaktpunkt
8. aprill 2022. a

Selle kuu projekt – Noortalunike alustamise toetuse läbi loodi kuus töökohta

Noor Ungari talunik kasutas ühise põllumajanduspoliitika (CAP) toetust, et saavutada oma äriunistust: toota erilisi käsitööna valmivaid piimatooteid. Tema edu tagab uued töövõimalused kodulinna maamajanduses.

2022. aasta on Euroopa noorteaasta ja ÜPP toetus noortalunikele kajastab noorteaasta pidustusi juhtivaid plaane parema, rohelisema, kaasavama ja digitaalse tuleviku ehitamiseks. Ungari Nóra Székely on hea näide, kuidas ÜPP saab nootele maapiirkonna ettevõtjatele toeks olla. Tema Piptéri juustutöökoda loodi investeeringute ja riikliku maaelu arengu programmi toetuse kaasrahastamise kombinatsiooniga. Edulugu saate lugeda ENRD veebilehelt, kus tuuakse esile Nóra kulude kokkuhoid taastuvenergia kasutamisest ja juhitakse tähelepanu talude nõustamisteenuste eelistele põlvkondade uuenemise hõlbustamisel.



EL maheauhinnad

Mahepõllumajanduslikku tipptaset põllumajanduslike toiduainete väärtusahelates tunnustatakse uute kogu ELi hõlmavate tunnustustega. ELi maheauhinnad on mõeldud jätkuks Euroopa Komisjoni mahepõllumajandusliku tootmise arendamise tegevuskavale.

Antakse välja kaheksa erinevat auhinnakategooriat, mille eesmärk on tõsta teadlikkust mahetootmisest ja suurendada nõudlust mahetoodete järele. Need on parim naissoost mahetootja, parim meessoost mahetootja, parim mahepiirkond, parim mahelinn, parim mahe biopiirkond, parim mahe väiketootja, parim mahetoidu jaemüüja ja parim maherestoran. Võitjate väljakuulutamiseks korraldatakse 23. septembril 2022 EL mahepõllumajanduse päeval auhinnatseremoonia. Lisateavet leiab EL maheauhindade veebilehelt.



LEADERi positiivne mõju tasakaalustatud territoriaalsele arengule

LEADER on tõhus meetod lahenduste väljatöötamisel majandusliku ja sotsiaalse arengu väljakutsete ja võimaluste lahendamiseks kohalikul tasandil. Antud järeldus tehti äsja avaldatud Euroopa Komisjoni uuringus LEADERi mõju kohta territoriaalsele arengule.

Loe rohkem>>



Uus EL-i pakt oskuste kohta põllumajandus- ja toidusektoris

ELi uue oskuste pakti eesmärk on põllumajandus- ja toidusektori töötajate oskuste täiendamine ja ümberõppimine. See on käivitatud, et pakkuda elukestva õppimise võimalust nii tööandjatele kui ka töötajatele ning muuta põllumajandus- ja toidusektor ka noortele inimestele atraktiivsemaks.

Loe rohkem>>



Rahvusvahelised toidustandardid peavad olema jätkusuutlikumad

Liikmesriikide põllumajandusministrite sõnul peavad rahvusvahelise kaubanduse toiduohutusstandardid rõhutama jätkusuutlikkust, et aidata lahendada keskkonnaprobleeme ja tarbijate muutuvaid ootusi seoses tervise, toidu ja toitumisega.

Loe rohkem>>



Põllumajanduslik innovatsioon: uus söödalisand vähendab piimakarja emissioone kuni 35%

Prognoositakse, et uus loomasööt aitab põllumajandustootjatel vähendada ELi põllumajandus- ja toiduainesektori heitkoguseid ja panustab Euroopa roheleppe Fit for 55 kliimameetmete paketti.

Loe rohkem>>



Podcast: Euroopa maapiirkondade heaks töötamine

DG AGRI taskuhäälingusaadete sarjas „Food for Europe“ on uus osa, mis selgitab maapiirkondade pikaajalise visiooni eesmärke „Euroopas atraktiivsema ja jõukama maapiirkonna nimel töötamine” vaatenurgast.

Loe rohkem>>



Euroopa suurte järvede territoriaalne areng

Euroopa suurte järvede strateegiline arendamine on ruumilise planeerimise algatuse teema, mis edendab integreeritud maaelu arengut läbi ELi rahastuste nagu ÜPP koordineerimise.

Loe rohkem>>



Videod: Euroopa Horisondi projekt ühendab ELi näidistalud

ELi rahastatav uurimisprojekt "Euroopa talude võrgustiku loomine selleks, et suurendada ristväetamist ja innovatsiooni kasutuselevõttu demonstratsiooni kaudu" (NEFERTITI) jagab uurimistulemusi 17 riigi näidistalust.

Loe rohkem>>



Uudistoidud: ELi toiduturul on nüüd lubatud uued putukaliigid

Euroopa Komisjon andis pärast Euroopa Toiduohutusameti üksikasjalikku hindamist loa koduritsikate (Acheta domesticus) turustamiseks ELi uudistoiduna.

Loe rohkem>>



Euroopa maapiirkondade mägede vastupidavamaks muutmine

Paljud liikmesriikide mägipiirkonnad saavad mäestikualade põlluharimisega seotud looduslike piirangute tõttu ÜPP eritoetust. Ühtekuuluvuspoliitika investeerib märkimisväärselt ka ELi mägipiirkondadesse ja uus kogu ELi hõlmav teavituskampaania selgitab selle maaelu rahastamise tulemusi.

Loe rohkem>>

 

ELi maakogukonnad ja ÜRO säästva arengu eesmärgid

Euroopa Majandus- ja Sotsiaalkomitee (EMSK) jätkab teadlikkuse tõstmist maapiirkondade pikaajalisest visioonist ja sellele järgnevast maaelu paktist. See hõlmab ka ELi maakogukondade võrdlemist ÜRO säästva arengu eesmärkidega.

Loe rohkem>>

 

Väljaanded

Ülevaade ENRD poliitikast
Tolmeldajate kaitsmine pestitsiidide eest, 370 miljardi euro suurune InvestEU toetus ja võrgustike loomine klastrite kaudu – need on ENRD uue informatiivse väljaannete sarja Policy Insights kolme hiljutise väljaande teemad.

Mahepõllumajandus: Prantsusmaal on suurim mahepõllumajanduspiirkond
ELis suureneb mahepõllumajandusliku maa pindala ja hiljuti avaldatud andmed näitavad, et Prantsusmaal, on kõige rohkem mahepõllumajanduslikku maad. Prantsusmaale järgnevad Hispaania ja Itaalia. Rahvusvaheline mahepõllumajanduse uurimisinstituut on välja andnud infograafikute kogumi oma iga-aastaste andmete jaoks mahetootmise kohta Euroopas ja maailmas. Infograafikute kogum on välja antud inglise prantsuse ja saksa keeles. See andmekogum näitab, et 2020. aastal kasvas ELi mahepõllumajandusliku maa pindala 14,9 miljoni hektarini. ELi maheturg kasvas rekordilise 15,1% võrra, ulatudes 44,8 miljardi euroni, mis teeb sellest USA ja Hiina järel suuruselt teise turu.

Uue metsastrateegia teabeleht
Euroopa Parlamendi uus teabeleht, mis sisaldab ELi metsastrateegiat aastaks 2030, tõstab esile bioloogilist mitmekesisust ja kliimaneutraalsust. See võtab kokku Euroopa Komisjoni vastuvõetud teatise ELi uue metsastrateegia aastaks 2030 kohta. Metsade vastupanuvõime on üks teemadest, mida parlamendi teabelehel strateegia kohta rõhutatakse ja mis tekitas konsultatsioonide käigus sidusrühmadega märkimisväärset arutelu. Strateegia eesmärk on parandada ELi multifunktsionaalsete metsade kvantiteeti ja kvaliteeti, pöörates ümber negatiivsed suundumused ja suurendades nende autonoomiat kliimamuutustest tuleneva ebakindluse vastu.

"Agrivoltaics": uued kliimasõbralikud sissetulekuvõimalused põllumeestele
ELi ajakiri Horizon tutvustab uurimis- ja arendustegevuse tulemusi ning hiljutises artiklis selgitatakse potentsiaalset kasu, mida päikesepaneelide all põllukultuuride kasvatamine maapiirkondades võib tuua.

Naiste saavutused ELi piirkondades
"Klaaslae kaardistamine" (Mapping the glass ceiling) on uus ELi rahastatud uuring, mis näitab soolise võrdõiguslikkuse erinevusi ELi piirkondades.

 

Loe täispikka uudiskirja inglise keeles siit>>

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
TOIDULIIT: Aastakonverentsil auhinnati Eesti parimaid toiduaineid
REM: 2024. aastal kannavad Eesti toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja Ruhnu
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev Airi Külvet FIE’s “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo