EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
Maainfo
UUDISED
Maainfo
UUDISKIRJAD
Maainfo
SÜNDMUSED
Maainfo
INNOVAATILISED PROJEKTID
Maainfo
EUROOPA PROJEKTID
Maainfo
AKIS
Maainfo
KONSULENTIDELE
Maainfo
INNOVATSIOONI hindamine
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

   

TEAGASC: digitaalne tööriist mullaviljakusest pildi loomiseks

Allikas: EIP-AGRI teeninduspunkt
15. mai 2022. a

ELi 2030. aasta mullastrateegia edendab „tavasid, mis säilitavad ja parandavad mulla tervist ja bioloogilist mitmekesisust, parandavad kulutõhusust ja piiravad saagikuse säilitamiseks vajalikke sisendeid (nt pestitsiidid, väetised). Uue ÜPP määruse kohaselt peavad liikmesriigid 2024. aastaks pakkuma digitaalseid rakendusi toitainete säästvaks majandamiseks. 

"Iirimaal on ainult 15–20% muldadest optimaalse mullaviljakusega," ütleb Teagasci keskkonnaspetsialist Tim Hyde. Viimase viie aasta jooksul on Iirimaa nõustajad ja põllumehed saanud kasutada digitaalset veebitööriista, et koostada individuaalseid ja jätkusuutlikke toitainemajanduskavasid, et optimeerida mullaviljakust.

Nutrient Management Planning (NMP) tööriist 

See digitaalne platvorm saadaval põllumajandusspetsialistidele mullaviljakuse optimeerimiseks. Nõustaja ekspertteadmisi olemasolevate andmetega kombineerides võimaldab see tööriist koostada üksikasjalikke ja individuaalseid toitainete käitlemise plaane, et optimeerida väetamist ja mulla viljakust.

Pat Murphy, Teagascist aitas platvormi välja töötada: "Veebitööriista andmed pärinevad viimastest teadusuuringutest ja teadusuuringutest põllumajandusettevõtete mullaviljakuse kohta üle kogu Iirimaa.

Need teadmised on saadaval Teagasci rohelises raamatus".

 

Nõustaja võtab esmalt talust mullaproovid. Süsteemi abiga vaadeldakse mullaproovide andmeid, aga ka muud põllumajandusettevõtte kohta saadaolevat teavet, nagu põllukultuurid, loomade arv jne.

Digitaalne platvorm NMP Online annab  täieliku pildi mullaviljakusest talus ja põllu tasandil, näidates põllukultuuride toitainetevajadust põllu kohta. Konsulent ja põllumajandustootja koostavad toitainete haldamise kava, mis on kohandatud põllumajandustootja vajadustele. Platvormi kaudu pääsevad nõustajad ligi uusimatele aeropiltidele ja kaardistustele ning saavad luua kasutajasõbralikke aruandeid ja kaarte.

Veebitööriist võimaldab tõhusalt täita keerukaid toitainete arvutusi, võttes arvesse nii nitraadidirektiivi eeskirju kui ka põllukultuuride nõudeid. Need arvutused põhinevad erinevatel parameetritel, nagu mullatüüp, praegune mullaviljakus ja kasvatatavad põllukultuurid.

Esmatähtis on ettevõtte muldade pH ja iga-aastase lupjamiskava seadistamine, kodus toodetud orgaanilise sõnniku kasutamise plaan ja vajadusel tegevuskava selle kohta, kuidas ja millal keemilisi väetistisi kasutada. Plaan kirjeldab, millised põllud vajavad lupja, orgaanilist sõnnikut, N-, P- ja K-ühendeid – kirjeldatakse farmi aasta väetiste täielik loetelu, mis tagab, et talu püsib nitraadipiirangutes ja annab parima toodangu.  

Teagasci tehnoloog Pádraig Foley ütleb: "Digitaalne tööriist aitab sihtida põlde, mis vajavad toitaineid. Väetise õige koguse, õigel ajal ja kohas kasutamine parandab farmi tootmisvõimsust, suurendab kasumit ja samal ajal suurendab farmi keskkonnasäästlikkust." ART Murphy, teraviljakasvataja Kagu-Iirimaal tellib NMP-plaani nõustajalt igal aastal: "Plaan annab mulle täpse väetiste vajaduse ja lupjamise soovitused, arvestades värskeid mullaproovide andmeid. Plaani kasutades saan olla kindel, et ma saavutan soovitud saagikuse ja kvaliteedi".

Teagasc korraldab põllumajandusspetsialistidele selle tööriista kasutamise koolitust ja avaldab videote sarja "Kuidas".

NMP Online areneb edasi. Seda ajakohastatakse, kuna Teagasci teadlased teevad edusamme nii agronoomilisest kui ka keskkonnasäästlikkuse vaatenurgast, see muutub ka koos poliitikaga. 

Tööriista kasutamine on tasuline

 

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
TOIDULIIT: Aastakonverentsil auhinnati Eesti parimaid toiduaineid
REM: 2024. aastal kannavad Eesti toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja Ruhnu
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
METK: Esindusorganisatsioonid võimendavad liikmete häält
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev Airi Külvet FIE’s “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”
MAAELUVÕRGUSTIK: Teadlase vaade maaelu arengule - ruumiloomest maapiirkonnas - AVALIK SALVESTUS

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo