JÕGEVAMAA KOOSTÖÖKODA: Mitte ainult leivast, kapsast ja silgust. Jõgevamaa maitsete päev 14. septembril Eesti Rahva Muuseumis |
Allikas: Jõgevamaa Koostöökoda
7. september 2022. a |
Meie kohalik toidupärand ei koosne enam ammu ainult rukkileivast, kapsast ja silgust, nagu arvas Dr Bertram oma 1868. aastal ilmunud Torma kanti kirjeldavas raamatus "Vaiga. Balti uurimused ja mälestused". Jõgevamaa maitsete päeval saab kuulda nii piirkonna toidukultuuri ajaloost kui ise toidutegemist proovida.
Viljakate muldadega Jõgevamaa toit on Kesk-Eesti põllumehele iseloomulikult lihtne. Siin hinnatakse jätkuvalt selgete maitsetega, kuid hästi valmistatud sööki, mille oluliseks osaks on võimalusel ise kasvatatud tooraine. Tohutult palju leidub erinevaid suppe ja pirukaid, Peipsiäärt tuntakse kalanduse ja Peipsi kurgi poolest ning Põltsamaa vein ja juust on pika ajalooga. Siit pärineb legendaarne kartul “Jõgeva Kollane”.
Päevakava:
10.30 Kogunemine, Jakob Hurda konverentsisaal
11.00 Eesti Rahva Muuseumi ja Jõgevamaa Koostöökoja tervitused
11.10 Eesti Rahva Muuseumi argielu teemalised välitööd Jõgeva linnas ja rajoonis 1980.-1990. aastatel. Anu Järs, Anu Kannike, Eesti Rahva Muuseum
11.40 Marta Põld-Riivese roll kodumajanduse ja toidukultuuri edendajana. Ülle Jukk, Jõgevamaa Koostöökoda
12.10 Ennast tõestanud Eesti köögiviljasordid. Ingrid Bender, Eesti Taimekasvatuse Instituut
12.45 “Jõgeva Kollane” 80 ehk kuidas rehabiliteerida kartulit. Terje Tähtjärv, Eesti Taimekasvatuse Instituut
13.10 Lõunapaus ERMi restoranis omal kulul
Kohv Hurda saali ees
13.45 Jõgevamaa mesindus Põltsamaa Mesinike Seltsi vaates. Rain Tõnson, Põltsamaa Mesinike Selts
14.10 Jõgevamaa toidutootjate ühistegevusest Kääpa OTTi näitel. Annika Oras, Kääpa OTT
14.45 Suundumine töötubadesse
14.50–15.50 töötoad:
- 1. Erinevate kartulisortide kasutamine kulinaarias (sh keetmine degusteerimiseks) - Terje Tähtjärv, Eesti Taimekasvatuse Instituut - Gustav Ränga auditoorium
- 2. Peipsi kaladest kalakotlettide valmistamine - Ülle Rohing, Teearu talu – Ferdinand Linnuse auditoorium
- 3. Kaerakile on taas moes - Aivi Kõiv ja Rutt Pirk, Kadrina mõis - Oskar Kallase auditoorium
- 16.00–17.00 Ühine degusteerimine Jakob Hurda saali ees fuajees
REGISTREERIMINE SIIN kuni 12. septembrini või kuni vabade kohtade täitumiseni (seminaril osalejate arv ei ole piiratud, kuid igas töötoas saab osaleda kuni 15 inimest).
Maitsete päeval osalemine on tasuta.
Jõgevamaa maitsete päeva FB ürituse LINK.
Täpsem info: Ülle Jukk, ylle@jogevamaa.com
Jõgevamaa maitsete päeva toetab Eesti maaelu arengukava Leader-meede Jõgevamaa Koostöökoja, Eesti Rahva Muuseumi ja Paduvere Talumuuseumi Seltsi ühisprojektist "Jõgevamaa toidupärandi tutvustamine".
September on Eesti toidu kuu! |