EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
Maainfo
UUDISED
Maainfo
UUDISKIRJAD
Maainfo
SÜNDMUSED
Maainfo
INNOVAATILISED PROJEKTID
Maainfo
EUROOPA PROJEKTID
Maainfo
AKIS
Maainfo
KONSULENTIDELE
Maainfo
INNOVATSIOONI hindamine
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

   

EIP-AGRI TEENINDUSPUNKT: Innovatsiooni kiirendamine Euroopas

Allikas: EIP-AGRI Teeninduspunkt
19. oktoober 2020. a

 

Kuidas saavad teabeplatvormid põllumajandusnõustajatele abiks olla? 

Innovatsioon on põllumajandussektoris konkurentsivõimelise toidutootmise ja elujõuliste maapiirkondade säilitamiseks hädavajalik. Põllumajanduslike teadmiste ja innovatsioonisüsteemid (AKIS) on võtmetähtsusega, et aidata põllumajandustootjatel ja maakogukondadel väljakutsetega toime tulla. Hästi toimivas AKISes jagavad nõustajad teadmisi innovatsiooni edendamiseks. Olulist rolli mängivad teabeplatvormid, mis koguvad asjakohast teavet nii riiklikul kui ka Euroopa tasandil.

„Kõik programmi Horisont 2020 mitme osapoolega projektid, temaatilised võrgustikud ja ELi maaelu arengu poliitika raames rahastatud EIP-töörühmad toodavad, koguvad ja jagavad põllumeestele ja metsameestele mitmesugust vajalikku teavet. Kahjuks on neid materjale mõnikord raske leida, sest need on erinevates kohtades laiali või isegi kaotsi läinud, eriti pärast projektide lõppemist. Seetõttu vajame Euroopa tasandil jätkusuutlikku ja avatud juurdepääsuga platvormi, kus taolisi materjale hoiustada arusaadavas, eelistatavalt kohalikus keeles,” selgitab Sylvia Burssens, kes töötab Ghenti ülikoolis ja osaleb H2020 projektides EURAKNOS ja EUREKA.

Riiklikel teabeplatvormidel on samuti hästitoimivas AKISes oluline roll. Sylvia sõnab: „Need platvormid mõistavad kohalikke vajadusi ning saavad ka kohalikul, piirkondlikul ja riiklikul tasandil teha inventuuri võrgustike ja projektide väljundites. Kui need andmebaasid on võimalik liita üheks kogu ELi hõlmavaks platvormiks, saame põllumajanduse innovatsiooni mõju suurendada. Kuid selleks, et muuta andmebaasid kasutajasõbralikuks, tuleks IT-keel ja standardid ühtlustada."

Leedu on üks liikmesriikidest, kes töötab välja riiklikku innovatsiooniplatvormi. Leedu põllumajanduse nõustamisteenistus (LAAS) on loonud TITRISe, et koguda kõik Leedu innovatsiooniprojektide tulemused ja muu asjakohane teave ühte kohta kokku. LAASi innovatsiooni tugiteenuste juht Gintare Kucinskiene selgitab: "Alustasime EIP-AGRI töörühmaga "Innovatsiooni värav" 2019. aastal. Selle tegevuse tulemuse loodigi TITRIS, mis on sisuliselt rakendusuuringute ja nende tulemuste infosüsteemi. TITRISi abil saavad nõustajad leida vajalikku teavet, et näidata põllu- ja metsameestele konkreetsete uuenduste võimalikke eeliseid. See aitab tõsta Leedu ja rahvusvaheliste projektide tulemuste läbipaistvust. "

„TITRIS on tasuta avatud lähtekoodiga süsteem, mis on kasutatav nii leedu kui ka inglise keeles. Erapooletud spetsialistid ja nõustajad vaatavad üle kogu teabe, mida me põllumeestelt, teadlastelt ja projektijuhtidelt saame. Seejärel annavad spetsialistid oma tagasiside ja professionaalne tõlk tõlgib kogu teabe inglise keelde. Lisaks usaldusväärsusele peab teave olema selgesti arusaadav, lühike ja potentsiaalselt reaalsesse ellu rakendatav,” võtab Gintare kokku.

Niisiis, milline kasu on nõuandeteenistusele TITRISe taolistest platvormidest? Sylvia: ”Esiteks, on nõustajatel ja põllumeestel üle kogu Euroopa võimalik hõlpsasti värskemat teavet saada. Nad saavad alla laadida koolitusmooduleid ja võtta ühendust oma ala ekspertidega üle kogu Euroopa Liidu. Teiseks võimaldab see neil võtta ühendust teiste liikmesriikide ekspertidega ja aidata neil oma võrgustikku laiendada. Vähem oluline pole ka seos haridussüsteemiga, eriti kutsekoolide ja elukestva õppe programmidega. Haridusasutused saavad ligipääsu värsketele materjalidele, Euroopa ja riiklike projektide väljundeid, et koolitada nõustajaid, üliõpilasi ja põllumehi.

Taustainfo

EURAKNOS
Kontaktisik: Sylvia Burssens - Sylvia.Burssens@UGent.be

Video EURAKNOSe kohta 
Video EUREKA kohta 

TITRIS
Projekti koordinaator: Gintare Kucinskiene - gintare.kucinskiene@lzukt.lt
Projekti veebileht: titris.lzukt.lt/en

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo


 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo