EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

EUROOPA MAAELUVÕRGUSTIK: Uudiskiri - oktoober 2020

Allikas: Euroopa maaelu arengu võrgustiku Kontaktpunkt
9. november 2020. a

Selle kuu projekt

Brickz - Looduslik mullaseisundi parandaja

Avastage, kuidas biomassijääkide kasutamine väetise tootmiseks, mida seejärel kasutatakse puude kasvatamiseks ja mis aja jooksul parandab mulla kvaliteeti, on toonud looduskaitseorganisatsioonidele ja puukoolidele märkimisväärset rahalist kokkuhoidu.

Lisateavet selle EIP-töörühma projekti kohta, mis on ühtlasi Euroopa Maaeluvõrgustiku konkursi "Inspireeriv Maaelu 2020" kategooria "Biomajandus" võitja, leiad SIIT.

Uudised

Räägi kaasa!

Euroopa Komisjoni maapiirkondade pikaajalise visiooni avalik arutelu on avatud. Sellise visiooni saavutamiseks on vaja hinnata, milline on elu Euroopa maapiirkondades, ja selgitada välja, mis on nende piirkondade edukuse võti. Kui olete huvitatud ELi maapiirkondade ja nende elanike tulevikust, siis jagage oma arvamust 30. novembriks 2020. 

Loe avaliku konsultatsiooni kohta pikemalt SIIT ja maapiirkondade pikaajalise visiooni kohta SIIT.

ÜPP reformis suured edasiminekud

19.-20. oktoobril 2020 Luksemburgis toimunud kahepäevasel kohtumisel jõudis nõukogu Euroopa põllumajanduse ja kalandussektori jaoks kolmele olulisele poliitilisele kokkuleppele. Ministrid leppisid kokku üldises lähenemisviisis ühise põllumajanduspoliitika (ÜPP) reformipaketi osas, võtsid kokku "Talust taldrikule" strateegia ning otsustasid Läänemere kalapüügivõimaluste üle aastaks 2021. Lepingus tuuakse välja liikmesriikide kohustused kõrgemate keskkonnaalaste eesmärkide saavutamiseks, kehtestades erinevaid vahendid nagu kohustuslikud ökosüsteemid ja täiustatud tingimused. Järgmise sammuna avaldas Euroopa Parlament 23. oktoobril 2020 lõpliku seisukoha 2022. aasta järgse põllumajanduspoliitika reformi osas, et saavutada rohelisem, õiglasem ja kindlam ELi põllumajanduspoliitika. Parlamendiliikmed soovivad muuta ELi põllumajanduspoliitika jätkusuutlikumaks ja vastupidavamaks, et jätkata toiduga kindlustatuse tagamist kogu ELis. Ametlikud kolmepoolsed kohtumised algavad peagi eesmärgiga viia ÜPP reform lõplikult lõpule.

Lisateavet nõukogu istungi järelduste kohta leiate siit ja Euroopa Parlamendi pressiteatest.

Euroopa Komisjon avaldab kliima ambitsioonid ja teeb ettepaneku vähendada aastaks 2030 heitkoguseid 55%

Euroopa Komisjon on esitanud oma kava vähendada ELi kasvuhoonegaaside heitkoguseid 2030. aastaks vähemalt 55%, võrreldes 1990. aasta tasemega. Selline ambitsioon järgmiseks kümnendiks viib ELi tasakaalustatud rajale kliima neutraalsuse saavutamiseks aastaks 2050. Uus eesmärk põhineb sotsiaalsete, majanduslike ja keskkonnamõjude põhjalikul mõjuhinnangul, mis näitab, et selline tegevus on realistlik ja teostatav. See ambitsioon rõhutab ka ELi jätkuvat ülemaailmset juhtpositsiooni enne järgmist ÜRO kliimakonverentsi (COP26).

Kui soovid rohkem teavet ja taustinfot, siis külasta veebilehte.

EL Roheleppe kaart

#EL Roheleppe kaart on Euroopa Regioonide Komitee uus algatus, mis tutvustab EL piirkondade ja linnade poolt võetavaid samme Euroopa majanduse süsinikdioksiidi vähendamiseks. Kaart näitab, kuidas üksikud kogukonnad muudavad oma elu- ja töötamisviisi, tootmist ja tarbimist ning kuidas püütakse saavutada keskkonnaalast, jätkusuutlikku, sotsiaalset ja majanduslikku kasvu. Kohalikke häid tavasid saab Regioonide Komiteega jagada kaardilehel oleva lingi kaudu. Lisateavet Regioonide Komitee töörühma ning selle seadusandliku ja poliitilise töö kohta leiate raportist "The Green Deal goes local!".

Konverents "Talust taldrikule"

Esimene konverents "Talust taldrikule - säästvate toidusüsteemide ehitamine koostöös", mille korraldasid põllumajanduse ja tervise- ja toiduohutuse peadirektoraat 15.-16. oktoobril 2020. Üritusel said esmakordselt kokku peamised sidusrühmad, sealhulgas riigiasutused, akadeemilised ringkonnad ja kõik toidu tarneahelas osalejad - põllumajandustootjad, toidutootjad, jaemüüjad, toidu teenustega seotud isikud ja tarbijad -, et õiglaselt arutada strateegiat "Talust taldrikule", mis töötab tervisliku ja keskkonnasõbraliku toidusüsteemi nimel, mis on Euroopa roheleppe fookuseks.

Kuula salvestusi ja saa teemast rohkem teada konverentsi veebilehelt.

Toit tulevikus - Kodanike ootused

Strateegia  "Talust taldrikule" eesmärgiks töötada Euroopa Liidus välja õiglane, tervislik ja keskkonnasõbralik toidusüsteem. Et hinnata üldsuse teadmisi praegusest süsteemist ja kodanike soovi muutuste järele, on Eurobaromeetri läbiviidud uuringu eesmärgiks selgitada välja elanike toiduostu- ja toitumisharjumused, saada teada, mis nende arvates on "jätkusuutlikkus", hinnata nende valmisolekut tervislikumale ja jätkusuutlikumale dieedile üleminekuks ja uurida, kes peaks muutuste eest vastutama. Uuring viidi läbi ajavahemikus 3. august kuni 15. september 2020 Euroopa Liidu 27 liikmesriigis 27 237 Euroopa kodaniku seas.

EL Metsanduse strateegia tulevik

Euroopa Parlamendi liikmed kohtusid sel kuul ja leppisid kokku, et 2020. aasta järgne 2021. aasta alguseks kavandatav ELi metsastrateegia peaks olema sõltumatu ja iseseisev, kooskõlas Euroopa rohelise kokkuleppega ning tagama, et metsadel oleks jätkuvalt multifunktsionaalne roll. Jätkusuutlik metsamajandamine (SFM) peaks muutma sektori majanduslikult elujõuliseks ja keskkonnasäästlikuks, edendades metsade keskkonnaalast, ühiskondlikku ja majanduslikku jätkusuutlikkust. Uus strateegia peaks aitama tugevdada vastupanuvõimet erinevatele katastroofidele ja varajase hoiatamise vahendeid nende ennetamise ja valmisoleku suurendamiseks, nt. tulekahjude, üleujutuste või kahjurite nakatumise korral ning toetada metsade kohanemist kliimamuutustega.

Loe pikemalt SIIT.

LEADER koostöö

Kohalikud tegevusgrupid Prantsusmaalt, Poolast ja Hispaaniast otsivad partnereid LEADER projektidele, mis käsitlevad kultuuripärandit, sotsiaalset kaasatust, maaturismi ja muud. Lisateabe saamiseks sirvige Euroopa maaeluvõrgustiku veebisaidil olevat CLLD partneriotsingu lehte!

Kui olete huvitatud LEADER riikidevahelisest koostööst kolmandate riikidega, vaadake uut dokumenti, mis on saadaval Euroopa maaeluvõrgustiku veebilehe koostöölehe alajaotuses "Useful documents".

Maapiirkondade tulevik

Projekti SHERPAaruanne - Sustainable Hub to Acting Rural Policy with Actors - annab ülevaate prognoosimis- ja stsenaariumiuuringutest, mis tuvastavad maapiirkondade võimalikud tulevikud ja stsenaariumid. Aruanne põhineb ELi ja ülemaailmsel tasandil läbi viidud uuringutel kuni aastani 2050. SHERPA on Horisont 2020 projekt, mille eesmärk on koguda teadmisi, mis aitavad luua poliitilisi soovitusi seoses EL maapiirkondade tulevikuga, läbi teadusliku-ühiskondliku-poliitilise liidese loomise.

Mis meenub esimesena kui mõtled sõnale "Hindamine"?

ENRD veebisaidi jaotises "Back to Basics" antakse ülevaade peamistest hindamisega seotud aspektidest. Samuti saab tutvuda ELi rahastatud projektidega, mis töötavad praegu andmekogumise uuenduste kallal ning mis võivad aidata kaasa seire ja hindamise läbiviimisele.

Võrgustumine on jätkuvalt veebipõhine!

Uuendus: Euroopa maaeluvõrgustiku kontaktpunkti kontor Brüsselis on jätkuvalt COVID-19 leviku tõttu suletud ning kaugtöö tegemine on jätkuvalt päevakorras. Siiski on kogu tiim kättesaadav e-posti, sotsiaalmeeida ja veebilehe kaudu. Hoidke silma peal ka meie sündmuste kalendril, mida täiendame pidevalt. Oleme jätkuvalt suhtlusaltid!

Loe kogu uudiskirja ja vaata sündmuste kalendrit SIIT

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo


2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo