EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

EUROOPA MAAELUVÕRGUSTIK: Uudiskiri - mai 2021

Allikas: Euroopa maaelu arengu võrgustiku Kontaktpunkt
7. juuni 2021. a

 

Selle kuu projekt - NECT’ARTS – Kunstnikud ja viinamarjakasvatajad jagavad oma kohalikku kirge

Tutvu rahvusvahelise koostööprojektiga NECT’ARTS, mille liikmeteks on kolm viinamarjakasvatamise piirkonda Prantsusmaalt ja Rumeeniast. Projektis viiakse läbi erinevaid tegevusi, et jagada kohalikke teadmisi ja edendada läbi kunstiliste tegevuste veinitootmist, läbi kogemuste võrdlemise ja vahetamise, õppereiside korraldamise ja viinamarjakasvatate omavahelise suhtluse.

Tulemustepõhise süsinikusõbraliku põllumajanduse mehhanismide uuring

Euroopa Komisjon avaldas kaheaastase uuringu lõpparuande süsinikusõbraliku põllumajandusega alustamise ja rakendamise kohta ELis. Selle uuringu ning mitmete ELi rahastatud projektide ja sündmuste sisendi põhjal kavatseb Komisjon 2021. aasta lõpuks käivitada süsinikusõbraliku tootmise algatuse.

„Tehnilise juhise käsiraamat – süsinikusõbraliku põllumajandusega alustamine ja rakendamine ELis“ uurib põhiküsimusi, väljakutseid, kompromisse ja kujundamisvõimalusi seoses süsinikusõbraliku põllumajanduse arendamisega ja olemasolevaid rahastamisvahendeid, kust saada toetust kliimasõbralike tegevuste arendamiseks erinevates piirkondades.

Kliima olukord Euroopas aastal 2020

Euroopa kliimaseisundi aruanne sisaldab üksikasjalikku analüüsi koos kliimatingimuste ja sündmuste kirjeldustega 2020. aastal ning uurib sellega seotud erinevusi peamistes kliimamuutujates erinevates Maa süsteemis.

Euroopas oli rekordiliselt kõige soojem aasta, talv ja sügis. Märjad ja kuivad tingimused varieerusid piirkonniti ja aastati oluliselt. Aruande „Kliima olukord Euroopas aastal 2020“ pani kokku Copernicuse kliimamuutuste talitus (C3S), mida rakendas Euroopa Komisjoni tellimusel Euroopa Keskmise Ilmaennustuse Keskus (ECMWF).

Milline on Euroopa biomajandus 2050. aastal?

Teadusuuringute Ühiskeskus on koostöös Teadusuuringute ja innovatsiooni peadirektoraadiga koostanud neli alternatiivset stsenaariumi ELi biomajanduse kohta aastaks 2050. Iga stsenaarium kirjeldab maailma, Euroopat ja biomajandust 2050. aastal ning seda, mil määral aitaks iga stsenaarium kaasa ELi biomajanduse strateegia eesmärkide saavutamisele ja ÜRO poolt püstitatud säästva arengu eesmärkide saavutamisele. Saa rohkem teada säästva biomajanduse potentsiaalist: "Euroopa põllumajandus- ja tööstusbaasi ümbermuutmine ning uute töökohtade loomine, suurendades samal ajal loodusvarasid ja ökosüsteeme".

Piirkondlikud lähenemisviisid säästvale arengule

Saksamaa rahvusvahelise koostööagentuuri (GIZ) aruandes antakse ülevaade säästva arengu piirkondlike lähenemisviiside headest tavadest. Selles kokkuvõtvas aruandes dokumenteeritakse häid näiteid Aafrikas, Aasias ja Lõuna-Ameerikas, kirjeldatakse nende eeliseid, tehakse kindlaks saadud õppetunnid ja antakse soovitusi piirkondlike lähenemisviiside edaspidiseks rakendamiseks. Aruanne on mõeldud eelkõige poliitikakujundajatele, programmijuhtidele ja praktikutele, kes otsivad häid näiteid edukast piirkondlikust lähenemisviisist ja viisidest, kuidas saavutada edu

OREKA MENDIAN: Ilmunud on heade praktikate veebiväljaanne

OREKA MENDIAN on LIFE-projekt, mille eesmärk on välja töötada Baskimaa (Prantsusmaa ja Hispaania) mägirohumaade kaitsestrateegia. 2021. aasta aprillis avaldasid nad heade tavade trükise, mis tutvustab 31 inspireerivat näidet mägialade rohumaade jätkusuutlikust majandamisest 18 Euroopa riigis. Need head tavad aitavad innustada põllumehi, aretajaid ja teisi kohalikke osapooli suurendama mägismaade bioloogilist mitmekesisust, võitlema kliimamuutuste mõjudega ja turustama oma tooteid ja palju enamatki. 2021. aasta septembris käivitab projekt OREKA MENDIAN Euroopa mägirohumaade hetkeolukorra uuringu. Püsige lainel!

UNWTO Maaturismi idufirmade konkurss

Maailma turismiorganisatsioon (UNWTO) käivitas konkursi, et leida parimaid lahendusi, kuidas aidata maapiirkondadel COVID-19 pandeemiast tingutud mõjutustest taastuda. Konkursi eesmärgiks on toetada maaturismi kui olulist vahendit, mis aitab võidelda rahvastiku vähenemisega, suurendab kaasamist ja vähendab piirkondlike ebavõrdsusi palganumbris ja üldises arengus.

Taotlusi oodatakse neljas kategoorias:

  • Inimesed - kedagi maha ei jäta
  • Planeet – ehitame planeedi uuesti ja paremini üles
  • Heaolu – kasvuvõimalused
  • Maaelu tehnika tõukejõud

Taotluste esitamise tähtaeg on 1. juuli 2021.

Kvaliteetse hariduse ja tervishoiuteenuste tagamine igaühele

Selles OECD aruandes uuritakse hariduse ja tervishoiuteenuste pakkumist inimestele üle kogu maailma, pakkudes soovitusi selle kohta, kuidas paremini kohandada teenuseid tänapäeva tingimustega ja tulevikuga, et tulla toime demograafiliste muutuste ja vähenevate eelarvetega seotud väljakutsetega. Aruandes uuritakse ka maapiirkondade ja äärealade digi-ühendusega seotud probleeme. Lõpetuseks vaadeldakse aruandes juhtimisküsimusi, sealhulgas eelarveküsimusi, mille kaudu nende kriitiliste teenuste osutamist hallatakse ja kulud kaetakse.

LEADER projektikonkurss Lätis

Läti maaelu foorum viis juba 10. korda läbi konkursi "Dižprojekts" („Suurprojekt“), mille käigus premeeriti edukaid LEADER-projekte. Läti tegevusgrupid, ekspertidest koosnev žürii ja rahvas valis 29 projekti seast välja parimad. Võitjaks osutus Saldus vallas asuva ühingu We-Jaunaucei elluviidud projekt "Digitaalsed tööriistad uuenduslike teenuste jaoks Jaunauce mõisas". Projekti raames tehti liitreaalsuse abil ainulaadne II maailmasõja ajal kadunud kunstikogu üldsusele kättesaadavaks. Teise koha pälvis projekt „Ajaloolise turismi arendamine Pasiekste tuulikus“ ja kolmandale kohale tuli projekt „Juustutehas ´Pakalnieši`“.

Uued juhised toidu säilitamise aja kohta

Saadaval on uued EFSA juhised, mis aitavad toidutarnijal otsustada, millist teavet tarbijatele toidu säilitamise ja tarbimise tähtaegade kohta anda. Kuupäeva märkimine annab kasuliku juhise selle kohta, kui kaua toitu saab hoida enne, kui see hakkab riknema või muutub tervisele ohtlikuks. Pakenditelt leitav selge teave võib aidata ka vähendada toidujäätmeid ELis. 2020. aasta detsembris töötasid eksperdid välja tööriista, mis aitab toidukäitlejatel otsustada, millal rakendada oma toodete puhul kõlblik kuni või parim enne. Juhistega seotud infograafikud on saadaval inglise, prantsuse, saksa, itaalia ja hispaania keeles.

 Loe kogu uudiskirja SIIT>>

 

 

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
TOIDULIIT: Aastakonverentsil auhinnati Eesti parimaid toiduaineid
REM: 2024. aastal kannavad Eesti toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja Ruhnu
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev Airi Külvet FIE’s “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo