EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo LEADER Maainfo LEADER UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
Maainfo
LEADER UUDISED
Maainfo
ÜRITUSED
Maainfo
LEADER andmebaas
Maainfo
LEADER 2023-2027 ABIMATERJALID
Maainfo
LEADER 2014-2020 projektinäidete andmebaas
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

LEADER UUDISED

   

HIIDLASTE KOOSTÖÖKOGU: Toidu ja kunstinädal 2018

Allikas: Hiidlaste Koostöökogu
15. oktoober 2018. a

Kui mitu aastat tagasi küsisime, kuidas oleks võimalik tekitada lõppeva suve jätkuks sügishooaeg, siis vaatasime naabersaarte kogemuse suunas. Olime ju nii Ölandil, Gotlandil kui Ahvenamaal näinud edukaid sügisfestivale, kus põllumees ulatab kunstnikule käe ja saarerahvas rõõmustab. Seega küsimus: milleks korraldada Toidu- ja kunstinädalat, saigi vastuse. Juba kolmandat aastat veendume, et sügispidustuseks on õige aeg, sügisene fookus ongi toidul; hooaja pikendamine, ehk siis sügise vastu võtmine; ja veel üks põhjus, miks hooaega lõpetavad toidukohad veel lahti hoida. Saarele saabuv üldiselt vaikne aeg tekitab loomuliku nõudluse.

Isegi suurlinnade sündmusekorraldajad õpetavad, et üks korralik festival võtab kümme aastat, et käima minna. Kolmanda Toidu- ja kunstinädala raames toimus sel aastal juba 41 erinevat üritust - väiksemaid ja suuremaid. Näitused, kunsti ja toidu töötoad, joogatunnid, seeneretked, kinoseansid ja teatrietendus. Nädala suursündmusteks olid Piknik Suuremõisas ja Suur sügislaat Kärdla keskväljakul. Sel aastal saame õnnestumisena välja tuua, et saarele saabusid spetsiaalselt festivali ajaks suured grupid (teadaolevalt vähemalt 4-5 bussitäit). COOP korraldatud laata külastas ca 1000 inimest. Üldiselt aktiivne nädal pälvis saarel tähelepanu, tekitas positiivset elevust. Saarele saabus ligi 3000 inimest rohkem kui eelmisel aastal samal ajal, mis näitab, et hooaja pikendamine ehk sügishooaja tekitamine läheb korda.

Heaks kogemusena saab välja tuua, et koostööd tegid Hiiumaal läbi viidud koostööprojektid, eriti Koostöökogu ONE BELT ja Suuremõisa ametikooli Cooking@Sea, samuti riigisisesed koostööprojektid Kohalik toit kogukonna toidulauale ja Kohalik toit nähtavaks. Seetõttu sai suurema mõju nendele projektidele eraldatud eelarved ja osalejad (näiteks Suuremõisa pikniku korraldamisel ja läbi viimisel).

Õnneks on meil võtta eeskuju nii kogusaarelt kui naabritelt: Saaremaa toidunädal, Kohvikute päev on tuttavad ja üle Eesti tuntud. Aga ka mandri koostöökogud mõtlevad samas suunas. Lääne-Harju Koostöökogu koondas sel sügisel piirkonnas toimuvad kultuurisündmused ühe pelakirja alla: Pidu ja põnevust Porikuu festivalilt, mis hõlmab suisa oktoobrit ja novembrit.

Et mööduval ja tuleval 2019 aastal on mitmel Hiiumaalt pärit heliloojal sünniaastapäev ja Erki Sven Tüüril juubel, on turismiühendus järgmise aasta loosungiks võtnud ühtseks sõnumiks “Helisev Hiiumaa”, millega saab esile tõsta rohkem kunstiosa ja võimaldab ühtset turundusmaterjali varakult koondada.

Milles peame järgmisel aastal paremad olema? Puudulik oli süsteemne reklaam (FB, veebileht, plakatid). Arendus- ja toiduinimesed ei ole veel endale teadvustanud, et sügisfestival on väga mitmekülgseid tegevusi haarav ettevõtmine, sestap peab planeerimine algama palju varem. Eks ümberkorraldused Arenduskeskuses ja uute inimeste tulemine võttis oma aja, mis jättis ettevalmistustele, kommunikatsiooniks ja eelreklaamiks vähe aega. Paranema peab koostöö partnerite vahel ja ühtne infovoog. Küsimusi tekitas rollide jaotus korraldusgrupi sees (kes mille eest vastutab, kes keda informeerib), sest tegusad inimesed on niigi mitme asjaga hõivatud.

Toidu- ja kunstifestivali korradlajate hulka kuuluvad Hiiumaa Arenduskeskus koordineerijana, Hiiumaa Turismiliit, Hiidlaste Koostöökogu, Hiiukala, COOP, Hiiumaa vald - eriti valla Kultuuri- ja vabaajakeskus, Suuremõisa ametikool, Palade Looduskeskus,  ja paljud teised üksikisikud, ettevõtted ja organisatsioonid saarel.

Järgmine toidu- ja kunstinädal toimub: 16.09 - 22.09.2019

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Toiduvõrgustike info - 19. aprill 2024 (4/2024)
EPKK ootab kodumaiseid toidutootjaid Pääsukesemärki taotlema
TALULIIT: Suur talutoidu laat "MAA TULEB LINNA" tuleb esmakordselt Tartumaale ja ootab osalema talutoidu tootjaid
MES-i kriisilaenu meetme sihtgrupp laienes ja taotluste vastuvõtu periood pikenes
EMÜ: Maaülikool on põllumajanduse ja metsanduse valdkonnas maailmas paremuselt 54. ülikool
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
TOIDULIIT: Aastakonverentsil auhinnati Eesti parimaid toiduaineid
REM: 2024. aastal kannavad Eesti toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja Ruhnu
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev FIE Airi Külvet juures “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

Leader logo pysti 1

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo