EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo LEADER Maainfo LEADER UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
Maainfo
LEADER UUDISED
Maainfo
ÜRITUSED
Maainfo
LEADER andmebaas
Maainfo
LEADER 2023-2027 ABIMATERJALID
Maainfo
LEADER 2014-2020 projektinäidete andmebaas
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

LEADER UUDISED

   

RAPLAMAA PARTNERLUSKOGU: Kreekamaad avastamas

Allikas: Raplamaa Partnerluskogu
11. august 2022. a

Raplamaa Partnerluskogu tutvus 14.-20.05.2022 Kreeka (Ateena ümbruse- ja lähipiirkonnad) piirkonna LEADER projektidega, et saada ideid ja uusi mõtteid Raplamaa arendamiseks LEADER toetuste abil. Fookuses oli kohalik (väike)ettevõtlus,  kohaliku (mahe) toidu tootmine ja turustamine, turism, kohalik ressurss, kohalikud kogukonnad, koostöö ja võrgustikud.

Kreekamaale saabusime 14. mail. Sõit Ateenast Meteorasse. Külastasime Tsililise veini- ja puskaritehast. Tegemist on perefirmaga. Kusjuures Kreekas ongi peaasjalikult perefirmad. Tehas alustas 1994 aastal veinide tootmisega, tänaseks on valikus vahuvein, tsipura ja aniisiviin. LEADER toetusega on soetatud mitu tootmisliini, mis on võimaldanud tootmismahtu suurendada. Viinamarju kasvatatakse oma põldudel ja juurde ostetakse üksnes Kreekast. Ära kasutatakse 6 miljonit kg viinamarju aastas. Toodangut turustatakse Euroopas, Ameerikas, Kanadas ja Hiinas. Külastasime Meteora 11. sajandist pärinevaid kloostreid, mis on rajatud Pindose mägede ja Tessalia madaliku vahel asuvatele taeva poole sirutuvatele kivisammastele. Kaljudel asuvad 24 kloostrit on ehitatud 600 aastat tagasi ja on pakkunud peavarju vabadusvõitlejatele, talletanud sadu üliharuldasi käsikirju ja ikoone. Kaljudel asuvad 24 kloostrit on ehitatud 600 aastat tagasi ja on pakkunud peavarju vabadusvõitlejatele, talletanud sadu üliharuldasi käsikirju ja ikoone. Külastasime piirkonna suurimat ikoonitehast, mis LEADERi abiga on ehitanud tootmishooned.

Teine päev, 15.05. Meteora. külastasime Meteoora piirkonnas tegutsevat aianduslikku maheettevõtet Tampakos Bio Farm, kes LEADER toetusega ehitas külmhoone toodete ladustamiseks. Farmis kasvatatakse ökoloogiliselt puhtaid õunu, pirne, kirsse ja toodetakse nendest mitmesuguseid ökomärgisega tooteid. Meteora on üks tegusamaid Leader-piirkondi. Seejärel saime täiendada oma teadmisi seene- ja loodusmuuseumis, mis on loodud väikese perefirma poolt ning arendatud Euroopa Liidu toetusega. Saime osa ka trühvlijahist, mille viis läbi väike perefirma, kus töötavad ema-isa ja nende 2 poega. Neil on 9 trühvli otsimise koera. Leidub nii musti kui valgeid trühvleid. Trühvel kasvab 5 päevaga ja neid saab välja kaevata maist oktoobrini.”

Kolmas päev, 16.05. Delfi. Arheoloogiline ala ja muuseum. Muuseum on oma tegevust arendanud Euroopa Liidu toetuse toel. Araxose küla, Korintose kanal. Külastasime Silo Art kraamikatehast.

Neljas päev, 17.05. Xipoliase keraamikatehase külastus Ligurios. Pereettevõte, mis viljeleb erinevaid keraamika käsitsi valmistamise tehnikaid ja maalimise stilie. Mustreid on geomeetrilisi, figuraalseid, erineaid toone. Toodete paljusus võtab silme eest kirjuks. Iga toode on erineva kujuga, originaalsetele iidsete mustritega tarbeesemetele on külge keevitatud plomm, mis tõestab et on valmistatud originaali järgi. Järgmisena külastasime oliiviõli valmistamise tehast Melas Oil. Ettevõte on Euroopa Liidu toel ehitanud tootmishoone ja soetanud tootmismasinad. Porose saare külastus – tutvume kalastus- ja veeturismi arendamise võimalustega saare piirkonnas.

Viies päev, 18.05. Kreeka esimese pealinna Nafplioni külastus, sh turu külastus. Tutvume käsitööndusliku väikeettevõttega, kus valmistatakse traditsioonilisel viisil algupärast Kreeka pastat ning millest on riigitelevisoon teinud autentse Kreeka toidu saate. Firma on pereettevõte, mida juhib 75 aastane peremees ja kes ise pastat käsitsi ka valmistab. Tooraine ostetakse otse talunikelt (piim, munad, jahu). Kohapeal on nii pasta valmistamine kui müümine. Järgmiseks külastasime Karonise Ouzotehast. Tegemist on perefirmaga, mis alustas tegevust juba 1869. aastal. Valmistatakse Kreeka rahvusjooki ouzot. Ettevõte on LEADER toetuse toel ehitanud tootmisruumid. Päeva lõpetuseks kohtumine Tolose vallavalitsuses vallavanemaga, kes tegi ülevaate valla tegemistest. Juhtimine on kahetasandiline: vallanõukogu ja maavolikogu. Vallavanem valitakse 4. aastaks. Vallavanem tutvustas oma linna plaane, näidates peatänava jalakäijate tänavaks muutmise suurprojekti. Samuti rääkis ta sellest, et plaanitakse laiendada sadamat, et jahid mahuksid ära ning plaanis on ka laiendada rannaosa ja ehitada rannakaitsed, et vesi ei uhuks liiva ära. Saime ülevaate kuidas on organiseeritud prügimajandus, ühis vee- ja kanalisatsioon, koolide ja lasteaedade pidamine.

Kuues päev, 19.05. Suundume Ateena poole. Mükeene peatus. Linna sissepääsu kaunistab Euroopa vanim monumentaalskulptuur – lõviväravad. Erinevad hauakambrid, millest kuulsamad on kuningas Atreuse ja Klytaimnestra oma. Hauapanuste väljapanek kohalikus muuseumis. Külastame Nemeas Karamitsos Family Winer veinitehast, kes on saanud 300 000 eurot Leader-toetust. Kasvatatakse 3 iidset, Heraclese aegset, viinamarjasorti ja valmistatakse sellest veini. Lisaks veinitootmisele pakub ettevõte ka ruume erinevateks koolitusteks ja üritusteks. Samas paigas kohtume Levidi Leader tegevusrühmaga. Nende büroos töötab 6 inimest. Selle piirkonna Leader-toetusi antakse vanade traditsioonide elushoidmiseks toidutootmises (veinid, muud joogid, pasta jne). Toetatakse väikeettevõtlust, kultuuri, põllumajanduslikku tegevust (veini, oliiviõli tootmist). Kogu viimase toetusperioodi vältel on toetust saanud üle 400 ettevõtte ja toetusi jagati üle 12 miljoni euro. Peamiselt suunatud mägistele piirkondadele, et inimesed sealt ei lahkuks. Noored on mõistnud tänu Leader-tegevusele, et ka maal on võimalik ettevõtlusega tegeleda ning on pöördunud juurte juurde tagasi. Toetusi antakse lisaks ettevõtlusele ka kohalikele omavalitsustele ja mittetulunduslikule tegevusele, ehkki viimast Kreekas eriti ei näe. Toetatakse vana-aja kultuurisündmusi, näiteks Korintose mängud. Kreekas kokku 50 tegevusrühma, neist Peloponnosel viis. Levidi tegevusrühma piirkonda kuuluvad Mükeene, Nemea ja Korintos.

Seitsmes päev, 20.05. Ateena. Ateena turg. Akropol. 1896. aastast pärit valgest marmorist ehitatud olümpiastaadion, Ateena Parthenose ja Erecteioni karüatiidide templid. Zeusi templi varemed. Needuste mägi. Vanalinn Plaka imepisikeste kauplustega. Kohalike toodete poed, pakendamine ja piirkonna kvaliteedimärgised. Kojulend.

Õppereisi fotod meie kodulehe galeriis 

Rita Triinu Peussa, tegevjuht

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
EIT: Avatud on kandideerimine ettevõtlusprogrammidesse
MAAELUVÕRGUSTIK: Toiduvõrgustike info - 19. aprill 2024 (4/2024)
EPKK ootab kodumaiseid toidutootjaid Pääsukesemärki taotlema
TALULIIT: Suur talutoidu laat "MAA TULEB LINNA" tuleb esmakordselt Tartumaale ja ootab osalema talutoidu tootjaid
MES-i kriisilaenu meetme sihtgrupp laienes ja taotluste vastuvõtu periood pikenes
KESKKONNAAGENTUUR: Eestile on väljakutseks suur jäätmeteke ja selles sisalduva ressursi ebapiisav väärindamine
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev FIE Airi Külvet juures “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

Leader logo pysti 1

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo