EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 2 (542)

Allikas: Maaeluvõrgustik
24. jaanuar 2024. a

 
 
 
 
 

24. jaanuar 2024 nr 2/542

 
 
 

Võrgukirjas jagame vahvaid klõpse Facebooki Maaelu pildipangast!

"Päikesetõus Värskas"

Foto autor on Margus Karro.

Liitu Maaelu pildipangaga
 
 
 

Loomakasvatusest saadav roheenergia ootab kasutamist

 
 
 

Põllumajandussektoris on keskkonnavaldkonna ja rohelise energia projektid jõudsalt hoogu saamas. Selle üheks tõestuseks on kerkivad biogaasijaamad üle-Eesti. Eelmisel suvel lisandus loetellu Ebaverre rajatud biometaanijaam. 

 
 

Eestis on rajatud kaheksa biometaaniijaama, millest kuus töötavad põllumajandusliku toormel. Kõige uuem jaam käivitati möödunud suvel Ebaveres. Energiaettevõte Bioforce arendusjuht Karl Koort ütles Ebavere biogaasijaama rajamist kommenteerides, et 2020-ndaid aastaid võib loodetavasti tulevikus kutsuda ka biometaani tähelennu aastateks, sest sel kümnendil peaks uusi jaamu tekkima kõige rohkem.

 

Väärindades jäätmeid

„Täna on Eestis biogaasijaama ärimudel 1/3 ulatuses energia ja 2/3 ulatuses kliimaprojekt,“ tõdes Koort. „Hetkel ei ole Eestis biometaani rahalise väärtuse osas vahet, millest see on toodetud, kas toidujäätmetest või sealägast ning ei arvutata, mis on protsessist tekkinud kasvuhoonegaaside hulk. Näiteks Saksamaal arvutatakse kõik need väärtused välja ja iga MWh (megavatt-tund) biometaani kohta tekib eraldi kasvuhoonegaaside väärtus. Eestis plaanitakse ilmselt paari aasta jooksul sarnasele süsteemile liikuda, mis on oma olemuselt õiglasem ja eesmärgipärasem. Suur vahe on, millise toorme baasil biometaani toodetakse,“ selgitas ta.

 
 
Loe edasi
 
 
 
 
 

Kuula taskuhäälingut "Maaelu jutud"!

 
 

Maamajanduse teemalise taskuhäälingusarja seitsmeteistkümnes osa viib Hiiumaale tutvuma õunamahla tootmisega.

Triinu Schneideri käe all kasvab täna 3500 õunapuud. Suures osas on tegemist enam kui 40 aastat tagasi rajatud sohvoosiaegse õunaaiaga. Ta seisab selle eest, et omamaine lauaõun ja õunamahl meile kättesaadav oleks.

Kuula saadet
 
 
 

Saad kõige kiiremini teada uutest osadest ja tutvuda saate valmimise telgitagustega, kui jälgid meie Instagrami kontot>>

Tegemist on veebipõhise audiosaadete kanaliga, mille eesmärgiks on tuua esile maal elavaid ja maaeluga seotud inimesi, tutvustada maaelu mitmekülgsust ja avada sellega seotud uusi teemasid.

 

MAAELUVÕRGUSTIK: Kas tahad innustada oma kodukandi noori tegelema ettevõtlusega?

 
 
 

Telli maaeluvõrgustiku rändnäitus "Ettevõtlik maanoor"  oma kodukandi noortekeskusesse, kooli või kaubanduskeskusesse! 

 
 

Näituse eesmärgiks on esile tõsta ettevõtlikke maanoori läbi noorte osalusega projektide ja näidata, mida Eesti maaelu arengukava 2014-2020 (MAK) toetuste abil nii põllumajanduses kui ka maaelus tehtud on. Nende lugude kaudu on soov erinevaid ideid ja noori esile tõsta ning samal ajal innustada ka teisi noori.

Näitus koosneb 16 ilmastikukindlast A1 suuruses plakatist, kust leiab 15 värvika pildimaterjaliga noorte osalusega projekti ja näituse tutvustuse.

Rohkem infot
 

Ootame Maaelu pildipanka fotosid maaettevõtlusest!

ÜLESKUTSE: Ootame Facebooki "Maaelu pildipank" fotosid maaettevõtlusest! Kuidas inimesed ettevõtetes maal tööd teevad?

METK maaeluvõrgustik koostöös Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumiga (REM) kutsub üles jagama pilte maaettevõtlusest, et tuua esile meie maapiirkonda, kui mitmekülgset ja olulist ettevõtluskeskkonda.

 

Piltide jagamiseks liitu Facebooki grupiga >>Maaelu pildipank

Rohkem infot
 
 
 
 

Tutvu selle aasta esimeste LEADER uudistega

Loe infokirja
 
 

Ilmunud on värske Toiduvõrgustiku infokiri

 
Loe infokirja
 
 
 

METK´i nõustajate ring laieneb

Maaelu Teadmuskeskuse (METK) koolitus- ja nõuandeteenistus ootab avaldusi põllu- ja maamajanduse valdkonna nõustajate nimekirjaga liitumiseks.

 

Nimekirja kuuluvad nõustajad saavad osutada nõustamisteenust ELi ühise põllumajanduspoliitika (ÜPP) strateegiakavast rahastatava nõuandetoetuse abil. "Vastse regulatsiooniga laieneb nõustajate ring ning lisaks kutsetunnistusega konsulentidele tekib toetatava nõuandeteenuse osutamise võimalus muuhulgas teaduritele, õppejõududele ja teistele valdkondlike ekspertidele," selgitas METKi koolitus- ja nõuandeteenistuse juhataja Leho Verk.

Rohkem infot
 

METK panustab kahe teaduse tippkeskuse töösse

 
 
 

Haridus- ja teadusminister kinnitas Eesti teaduse tippkeskused järgmiseks seitsmeks aastaks. METK on partner neist kahes.

Selleks, et saavutada "Eesti 2035" pikaajalisi arengustrateegia eesmärke tippteaduse abil, eraldas haridus- ja teadusminister seitsmeks aastaks kümnele teaduse tippkeskusele 70 miljonit eurot.

 
 

Maaelu Teadmuskeskus on kaasatud kahte tippkeskusesse: agroökoloogia ja uued kultuurid tulevikukliimas ning kestlik maakasutus.

Rohkem infot
 
 
 

EVEA konkurss väikeettevõtjale "EESTI ETTEVÕTLIK VAIM 2023"

 
 
 

Alanud on Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsiooni EVEA 2023 aasta parimaid väike ja keskmise suurusega ettevõtteid tunnustav konkurss. Kandidaatide esitamise tähtaeg on 10. veebruar 2024. a.

 
 
 

Taluliit ootab oma meeskonda asendustalunikku

Asendustalunikule pakub tööd Eestimaa Talupidajate Keskliit (ETKL). Asendustalunik on põllumajandustöötaja, kelle ülesandeks on ajutiselt asendada talunikke nende puhkuse, haiguse või muude eriolukordade ajal. Töö hõlmab erinevaid põllumajandus- ja loomakasvatustöid, tagades talu sujuva toimimise taluniku puudumisel.

Asendustalunikud on olulised, kuna loomakasvatus nõuab tööd seitse päeva nädalas, ja kvaliteetse tööjõu tagamine on sektoris kriitilise tähtsusega.

Rohkem infot
 
 
 
 

Regionaal- ja Põllumajandusministeerium ootab kandideerima 2024. aasta Eesti toidupiirkonna tiitlile

 

Toidupiirkonna valimise eesmärk on tõsta esile Eesti eri piirkondade omanäolist toidukultuuri ning seeläbi edendada kohalikku ettevõtlust, koostööd ning sise- ja välisturismi. Kandideerimine on avatud kuni 29. veebruarini. 2024. aasta toidupiirkonna tiitel antakse üle maikuus.

 
 

„Toidupiirkonna konkurss on hea võimalus arendada oma kodukandi toidukultuuri, ettevõtlust ja köitvust turismisihtkohana, sidudes maitseelamused kohalike traditsioonide ja kultuurisündmustega. Soovime väärtustada Eesti toidupärandit ning ühtlasi innustada uute  toidu ja turismiga seotud toodete ja teenuste loomist,“ selgitas regionaalminister Madis Kallas.

Rohkem infot
 
 
 
 
 
 

Grüne Woche avanädal oli Eestile edukas

Avapäeval külastas Eesti stendi Saksamaa põllumajandusminister, põllumajandustootjate ja toiduliidu esindajad, Berliini linnapea ning Eesti suursaadik Saksamaal. Delegatsioonile pakuti Eesti singi- ja kiluvõileibasid ning Raw Edge probiootilisi karastusjooke. 

Rohkem infot
 

KOV´ide alusseadus läheb 101. korda muutmisele

Räägi kaasa! Maablogi kirjutab, et kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse muutmise seaduse eelnõu esitatakse avalikult kooskõlastamiseks teist korda. 

Üldjoontes toimiv seadus, ent vaja kõrvaldada ajaga tekkinud ebakõlad.

Rohkem infot
 
 

Haldusala ja koostööpartnerite uudised

METK

REGIONAAL- JA PÕLLUMAJANDUSMINISTEERIUM:

PRIA:

PTA

KESKKONNAAGENTUUR:

KESKKONNAINVESTEERINGUTE KESKUS:

EESTI PÕLLUMAJANDUS-KAUBANDUSKODA:

TALULIIT

EESTI MAAÜLIKOOL:

 
 

Avatud ja saabuvad PRIA toetusvoorud

Uute toodete, tavade, protsesside ja tehnoloogiate arendamise toetus 2024 - avalduste esitamine 5.-13. veebruar 2024
Põllumajanduskindlustustoetus 2024 - alates 28. veebruarist 2024. a.
Põllumajandusloomade aretustoetus - ... 30.06.2025
Perioodi 2023–2027 tunnustatud tootjaorganisatsiooni ja tunnustatud tootjaorganisatsioonide liidu arendamise toetus - 15.11.2023 - ...
Uute toodete, tavade, protsesside ja tehnoloogiate arendamise toetus 2024 (Meede 16.2 VI voor EAFRD MAK 2014-2020) - 05.-13.02.2024
 
 
 
 
 
 

Ilmus OECD-FAO põllumajanduse prognoos aastateks 2023–2032

Pikaajaline prognoos annab konsensushinnangu põllumajandus-toorme- ja kalaturgude kümne aasta väljavaadete kohta riiklikul, piirkondlikul ja ülemaailmsel tasandil ning on viiteallikaks tulevikku suunatud poliitikaanalüüsile ja -planeerimisele.

Viimase kahe aasta jooksul toimunud põllumajanduslike sisendite hindade tõus on tekitanud muret ülemaailmse toiduga kindlustatuse pärast.

Rohkem infot
 
 

Euroopa ÜPP VÕRGUSTIK värskendas aastast tööplaani

EL ÜPP võrgustiku tugimeeskond vaatas 2023. aasta viimases kvartalis üle ELi ühise põllumajanduspoliitika võrgustiku tegevused sidusrühmadele ajavahemikus juuli 2023 – juuli 2024 ja uuendas tegevusplaane.

Täpsustunud tööplaanidest valmis dokument, mis tutvustab ELi ühise põllumajanduspoliitikaga ette nähtud tegevusi. Juhtliikmete sõnul sisaldab iga-aastane tööprogramm (AWP) olulist teavet EL ÜPP juhtorganite, temaatilise töö, toimetuse pakkumise ja eelseisvate sündmuste kohta. 

Rohkem infot
 
 
 

EUROOPA PARLAMENT: Algas Karl Suure Euroopa noorteauhinnale kandideerimine

 
 

Auhinnaga tunnustatakse noorteprojekte, mis edendavad eurooplaste üksteisemõistmist. Kandideerida saab kuni 12. veebruarini 2024.

Konkursile on oodatud projektid, mis:

  • edendavad üksteisemõistmist Euroopas ja maailmas;
  • toetavad ühtse Euroopa identiteedi kujunemist ja lõimumist;
  • näitavad eeskuju Euroopa noortele;
  • pakuvad käegakatsutavaid näiteid ühtse kogukonnana elavatest eurooplastest.
 
 
Rohkem infot
 
 
 
 
 

EL nõuab rohepesu keelustamist ja roheväidete reguleerimist

ELi eesmärk on lõpetada rohepesu ning pakkuda tarbijatele usaldusväärset teavet toodete vastupidavuse kohta. Tarbija õiguste, keskkonnasõbralike otsuste ja ringmajanduse edendamiseks tahab parlament ajakohastada olemasolevaid reegleid kaubandustavade ja tarbijakaitse kohta.

Rohkem infot
 
 
 

Eestis:

Euroopas:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Telli maaeluvõrgustiku rändnäitus "Ettevõtlik maanoor"  oma kodukandi noortekeskusesse, kooli või kaubanduskeskusesse! 

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
Taas on võimalik esitada kandidaate regionaalmaasika auhinnale
EIT: Avatud on kandideerimine ettevõtlusprogrammidesse
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
EMIS, NOORTALUNIKUD ja MAAELUVÕRGUSTIK: Eesti maaelu tuleviku foorum Euroopa Parlamendi kandidaatidega
METK: Esitluspäev FIE Airi Külvet juures “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”
Tallinna Kohvifestival
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukas külaturism - toitlustuse korraldamise võimalused (LISATUD ETTEKANDED)

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo