EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

REM: Täna kell 12 tutvustab OECD värskeid andmeid piirkondlikest erinevustest Eestis

Allikas: Regionaal- ja PõllumajandusmnisteeriumI pressiteade, 02.10.2023
2. oktoober 2023. a

Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD) avaldab esmaspäeval, 2. oktoobril kell 12 algaval pressikonverentsil koos peadirektor Mathias Cormanniga oma iga kahe aasta järel ilmuva lipulaeva väljaande "OECD Piirkondlik väljavaade 2023 – pikaajaline ebavõrdsuse geograafia". Pariisis toimuvat ingliskeelset pressikonverentsi on võimalik vaadata veebi vahendusel.

Piirkondlik väljavaade 2023 pakub uudset infot ebavõrdsuse muutustest OECD riikide ja piirkondade vahel viimase kahekümne aasta jooksul. Hinnatud on erinevaid näitajaid nagu inimeste sissetulek ja elanike ligipääs teenustele. Aruanne toob välja ka piirkondlike ebavõrdsuste hinna, mis võib nõrgestada riikide majanduslikku, sotsiaalset ja poliitilist sidusust ning viia piirkondliku rahulolematuseni.

Aruanne prognoosib ka globaalseid tulevikustsenaariume aastaks 2045 ja hindab, kuidas need võivad mõjutada piirkondade vahelisi arenguerinevusi ning erinevat tüüpi regioone ja nende konkurentsivõimet tulevikus. Analüüsis hinnatakse, mida need tulevikuväljavaated võivad kaasa tuua majandusele, ühiskonnaelule ja poliitilisele stabiilsusele ning pakutakse välja teekaart poliitikasekkumiseks, millega piirkondade vahelisi arenguerinevusi paremini ohjata.

Esmaspäeval avaldatakse koos aruandega ka igat OECD riiki – nende hulgas Eestit – puudutav täpsem riigipõhine infoleht, mis koondab põhiinfo regionaalpoliitika korraldamise ja piirkondade vaheliste erinevuste kohta. Riigi infoleht heidab valgust ka Eesti viimase aja muutustele.

"Eesti paistab OECD riikide taustal silma jätkuvalt suurte piirkondade vaheliste erinevustega sisemajanduse kogutoodangus (SKP) elaniku kohta, kuid pärast kõrgtaseme saavutamist 2010. aasta paiku on näitaja viimastel aastatel stabiliseerunud mõnevõrra madalamal tasemel," ütles Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi regionaalarengu osakonna juhataja Priidu Ristkok. "Samas on Eestis inimeste sissetulekute erinevus pealinna ja ülejäänud piirkondade vahel süvenemas."

Eesti on üks OECD riike, kus rahvaarvu kasv on viimasel paaril aastakümnel koondunud kõige jõulisemalt suurematesse linnapiirkondesse. Põllumajandussektoris on tööhõive Eestis püsivas languses ning teenuste valdkonnas jätkuvalt tõusutrendis. Tööjõu tootlikkuse erinevused piirkondade vahel on aga vähenemas. .

Aeg-ruumiline ligipääsetavus teenustele, nt kolmanda taseme hariduse ja tervishoiu asutustele, on Eestis hinnatud aga üheks kehvemaks OECD riikide hulgas.

Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD) on tööstuslikult arenenud demokraatlike riikide foorum alalise asukohaga Pariisis. Eesti liitus OECDga 9. detsembril 2010. OECD on tunnustatud majandusanalüüsi keskus, mis oma mitmekülgse tegevusega katab kogu valitsussektori skaala. Organisatsiooni eesmärk on pakkuda oma analüütilise võimekusega tuge poliitikakujundajatele. Uuringute tulemused antakse välja trükistena, samuti on need leitavad elektroonselt.

Esitlus toimub paralleelselt Pariisis OECD peakorteris ja online veebilingil Launch: OECD Regional Outlook 2023 - YouTube ning algab eesti aja järgi kell 12.00. Raportit tutvustaval OECD pressikonverentsil osalemisest huvitatud ajakirjanikel palume võtta ühendust OECD sekretariaadiga e-posti-aadressil Roxana.GLAVANOV@oecd.org.


2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo