EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 3 (543)

Allikas: Maaeluvõrgustik, Juuli Nemvalts
7. veebruar 24. a

 
 
 
 
 

7. veebruar 2024 nr 3/543

 
 
 

Võrgukirjas jagame vahvaid klõpse Facebooki Maaelu pildipangast!

"Kuidas üks ees, nõnda teised järgi"

Foto autor on Argo Allikmets.

Liitu Maaelu pildipangaga
 
 
 

Tourest 2024 avab uksed juba sel neljapäeval

 
 

Balti riikide suurim, 31. rahvusvaheline turismimess ootab  Eesti Näituste messikeskuses külastajaid 8.-10. veebruarini 2024.

 
 

Sise- ja välisturismi kõrval kutsub Eesti Maaturismi Ühing Elamused ja maitsed halli, kus külastajad saavad tutvuda erinevate toidupiirkondade ja Eesti Toidutee väiketootjatega – siit leiab toidupakkujad, kes kostitatavad aastaringselt, hooajaliselt või eelneval broneerimisel. Lisaks on esindatud toidupoed, väiketootjad, veini- ja siidritootjad, pruulikojad ning degusteerimiste ja toidu õpitubade korraldajad. 

 

Seekordses Elamused ja maitsed hallis on rohkelt pakkumisi, mis aitavad avada meie toidupiirkondade omanäolisust. Toidupiirkondadest on tänavu esindatud Jõgevamaa, Loode-Eesti Toit, Mulgimaa, Peipsi toit, Põhja-Eesti toit, Pärnumaa maitsed, Seto Küük, UMA MEKK ja Viru toit. Väärt toidukaupa ja põnevaid maitseid pakutakse igas Eesti maapiirkonnas, lihtsalt tuleb need kohad üles leida.

 

Traditsiooniliselt on messil avatud Puhka Eestis hall, Elamuste ja maitsete hall ning rahvusvaheline Global Village. Üritus pakub suurepärast võimalust silmast silma kohtumiseks nii Eesti kui ka välisriikide turismiteenuste ja -toodete pakkujatega.

 
 
Loe rohkem
 
 
 
 
 

Kuula taskuhäälingut "Maaelu jutud"!

 
 

Kaheteistkümnenda saate külaliseks on Siidrikoda OÜ tegevjuht Sulev Nõmmann. Sulevi loodud Kodase Siidrikoda on maaturismi üks pärlitest. Sulevi pühendumine ja põhjalikkus, kuidas ta siidrikoja saamislugu räägib, haarab kaasa. Julgelt võib öelda, et Sulev on visionäär, kes ei rahuldu juba saavutatuga, vaid kelle mõtted on seotud uute lahenduste katsetustega.

Kuula saateid
 
 
 
 

Noored arukas külas saavad toetuste abil oma küla arukalt arendada

Noorteprogrammid Euroopa Solidaarsuskorpus ja Erasmus+ on avanud mitu toetusmeedet, et toetada noorte kultuuridevahelist õppimist ja soodustada noorte oskuste ja hoiakute arengut.
Arukate küla raames toimunud infopäeval uuriti milliseid võimalusi on noorte tegevuste toetamiseks  Erasmus+ ja Euroopa Solidaarsuskorpuse Agentuuri noorteprogrammide abil. „Noori tegutsema toetades on kindel võimalus, kuidas oma küla arukalt arendada,“ rõhutas  Maaeluvõrgustiku peaspetsialist Ave Bremse.
Noorteprojektide taotlustähtajad on 20. veebruar 2024 (eeltähtaeg 06.02.2024), teine taotluste esitamise aeg on 07. mai 2024 (eeltähtaeg aprillis) ja kolmas taotluste vastuvõtuaeg on 1. oktoober 2024 (eeltähtaeg septembris).

Loe rohkem
 
 
 

Regionaalarengu uueks asekantsleriks saab Sigrid Soomlais

 
 
 

Regionaal- ja Põllumajandus-ministeeriumi regionaal-arengu uue asekantslerina alustab märtsist tööd Sigrid Soomlais, kellel on mitmekülgne kogemus nii avalikust sektorist kui ka valdkondadest, mis on tihedalt seotud kohalike omavalitsuste ning ettevõtete käekäigu ja inimeste heaoluga.

 
 

"Regionaalvaldkonna areng on suur väljakutse ja mul on hea meel, et Sigrid oma teadmistepagasiga meiega sel tegusal teekonnal liitub,“ sõnas regionaalminister Madis Kallas. „Ees seisab mitu suurt ja väga olulist teemat, sh kohalike omavalitsuste rahastamise ümberkorraldused, millega vähendada regionaalset ebavõrdsust ning tagada, et elu jätkuks igas Eestimaa paigas."

Rohkem infot
 

ETKL: Kodanikuühendused pöördusid automaksu osas riigikogu liikmete poole

 
 
 

Kuus kodanikuühendust saatsid riigikogu liikmetele mootorsõidukimaksu puudutava kirja, millega kutsutakse rahvasaadikuid üles rahandusministeeriumi algatatud eelnõu mitte toetama.

 
 

Pöördumisele on allkirja andnud Eesti Autoomanike Liidu, Eesti Maksumaksjate Liidu, Eestimaa Talupidajate Keskliidu, Eesti Lasterikaste Perede Liidu, Eesti Pensionäride Ühenduste Liidu ning Full Throttle Club juhid.

EAOL juhatuse esimees Priit Tammeraidi sõnul on niivõrd laiapõhjalise allakirjutanute ringiga pöördumine selge märk ühiskonna tugevast vastuseisust mootorsõidukimaksu kehtestamisele. 

Rohkem infot
 
 
 

PRIA maksab keskkonnatoetusteks välja üle 88 miljoni euro

 
 
 

PRIA alustas 2023. aastal taotletud keskkonnatoetuste määramise otsuste tegemist ja toetuste väljamaksmist jaanuari keskel. Kokku makstakse taotlejatele välja üle 88 miljoni euro keskkonnatoetusi.

 
 

PRIA otsetoetuste osakonna juhataja Tanel Trelli sõnul alustas PRIA kohe aasta alguses määramisotsuste tegemist ka nende pindala- ja loomatoetuste osas, mille otsuse tegemise tähtaeg on veebruaris.

Nelja toetuse puhul vajab otsuse tegemise tähtaeg pikendamist: ohustatud tõugu looma pidamise toetuse ja ökoalade toetuse puhul tehakse otsused hiljemalt veebruari lõpuks ning ökosüsteemiteenuste säilitamise toetuse ja loomade tervist edendavate kõrgemate majapidamisnõuete toetuse puhul hiljemalt 8. märtsiks. Kõigile neile, keda otsuse tegemise edasilükkumine puudutab, saatis PRIA personaalse teavituse. 

Rohkem infot
 
 
 

Avati maal elamise toetamiseks hajaasustuse programmi taotlusvoor

 

NB! Taotlusi saab esitada 1. veebruarist kuni 1. aprillini 2024.

 
 
 

Programm on mõeldud hajaasustusega piirkondades elavatele peredele, et aidata neile tagada kaasaegsed elamistingimused ja võimaldada elamist maal. Toetust saab taotleda vee- ja kanalisatsiooni-süsteemide rajamiseks, juurdepääsu-teede ehitamiseks ning autonoomsete elektrisüsteemide paigaldamiseks.

 
 

Regionaalminister Madis Kallase sõnul on huvi hajaasustuse programmi vastu läbi aastate olnud suur ja seetõttu on ministeerium pidanud oluliseks programmiga jätkata. „Me soovime, et kõikjal Eestis oleks hea elada, nii linnas kui maal. Tõsi on see, et maapiirkonnas elamine võib nõuda rohkem pingutusi, sest pole harv, kui majapidamisse tuleb ise organiseerida nii eluks vajalik vesi kui ka kanalisatsioon või tagada see, et toas oleks elekter,“ nentis regionaalminister Madis Kallas.

 
 
Rohkem infot
 
 
 

Vali Euroopa puu 2024!

Iga aasta veebruaris korraldab Keskkonnapartnerluse Assotsiatsioon (EPA) Euroopa aasta puu veebihääletuse. Eesmärk on esile tuua põnevate lugudega puid Euroopas.

Esimene Euroopa puu konkurss korraldati 2011. aastal. Sellest ajast alates on konkursil osalenud riikide arv tõusnud 5-lt 16-le. Eestist osaleb võistlusel Viiralti tamm.

Anna oma hääl!

Rahvahääletus Euroopa puu 2024 kestab 22. veebruarini.

HÄÄLETADA SAAB SIIT
 
 
 
 

Regionaal- ja Põllumajandusministeerium ootab kandideerima 2024. aasta Eesti toidupiirkonna tiitlile

 

Toidupiirkonna valimise eesmärk on tõsta esile Eesti eri piirkondade omanäolist toidukultuuri ning seeläbi edendada kohalikku ettevõtlust, koostööd ning sise- ja välisturismi. Kandideerimine on avatud kuni 29. veebruarini. 2024. aasta toidupiirkonna tiitel antakse üle maikuus.

 
 

„Toidupiirkonna konkurss on hea võimalus arendada oma kodukandi toidukultuuri, ettevõtlust ja köitvust turismisihtkohana, sidudes maitseelamused kohalike traditsioonide ja kultuurisündmustega. Soovime väärtustada Eesti toidupärandit ning ühtlasi innustada uute  toidu ja turismiga seotud toodete ja teenuste loomist,“ selgitas regionaalminister Madis Kallas.

Rohkem infot
 
 
 

Vaata, kui äikeseline oli 2023. aasta sinu kodukohas

 

Röövlinnud aitavad põllu-majandusmaastiku elurikkust avastada

 
 
 
 
 

2023. aastal registreeris NORDLIS välgudetektorite võrgustik Eestis kokku 24 390 pilv-maa välku. See on ligi kümnendiku võrra vähem kui perioodi 2005–2022 keskmine, milleks on üle 27 tuhande pilv-maa välgu.

Võrreldes möödunud aastaga oli 2023. aastal äikest kümnendiku võrra rohkem.

Välkude jaotust kuude kaupa iseloomustab hästi Eestile omane juuli ja augusti kõrge pilv-maa välkude arv. 2023. aastal oli hooaja kõige äikeselisem kuu august. 

 

Eesti Maaülikooli teadlaste teadustöös selgus, et röövlindude liikumise järgi saab määrata põllumajandusmaastikus suure elurikkusega kohti. Röövlindude liikumise andmete põhjal saab seeläbi kavandada elustiku täpsemat kaitset.

Uuringut koordineerinud maaülikooli kaasprofessori Ülo Väli sõnul on röövlindude väärtus bioindikaatorina juba ammu tuntud, kuid seda eeskätt maastiku tasemel – mitmekesisele maastikule on omane mitmekesine röövlinnustik, ühtlasi on säärastel aladel suur elururikkus. 

 
 
Rohkem infot
 
 
Rohkem infot
 
 
 
 
 

PTA: ettevõtjaid oodatakse liituma dünaamilise hankesüsteemiga

 

LEADER toetuste huvilised saavad võimaluse kasutada PRIA uut juhendamisteenust

 
 

PTA avas liitumiseks kolm aastat kehtiva dünaamilise hankesüsteemi „Riigi poolt korras hoitavate ühiseesvoolude uuendustööd“ eesmärgiga leida riigi poolt korras hoitavate ühiseesvoolude uuendustöödele ehitajaid.
Hankesüsteemiga on oodatud liituma maaparanduse ehituse alal tegutsevad ettevõtjaid.

 

Kohalike kogukondade arenguks suunatud LEADER toetuste taotlejatel on võimalik 19. veebruarist 8. märtsini kasutada uue teenusena juhendamist, mis aitab kliente taotluse esitamisel ning toob nende võimalused paremini esile.

Kuigi LEADER taotlusvoorud algavad erinevatel aegadel, on juhendamisele oodatud kõik, kel on huvi tänavu seda toetusskeemi kasutada.

 
 
Loe rohkem
 
Loe rohkem
 
 
 
 
 
 
 
 

Tartumaa Maitsed on seekord Tartu turuhoones

Tartu turuhoones toimub vabariigi aastapäevale eelneval nädalal hulk toidutarkust jagavaid praktilisi töötubasid.

Eesmärk on näidata, kuidas läheneda harjumuspärasele aastapäeva pidulauale leidlikult, tervislikult ja mänguliselt väärtustades kohalikku toorainet ja toodangut. Nädala võtab kokku reedeõhtune pidulik buffet-õhtusöök.

Rohkem infot
 

Tartu Ülikool kutsub osalema mullauuringus

Põllumajandustootjaid kutsutakse osa-lema põllumuldade elurikkuse uuringus.

Projekti eesmärk on saada ülevaade Eestis põllumulla elusitku seisundist ja selgitada välja majandamisviiside mõju mulla elurikkusele. Uuringu tulemusena anda soovitusi majandamisviisidele, mis soodustavad mulla elurikkust. Valitakse välja ligi 540 põldu üle Eesti, lähtudes majandamisviisidest ja mullatüübist.

Rohkem infot
 
 

Haldusala ja koostööpartnerite uudised

MAAELU TEADMUSKESKUS:

REGIONAAL- JA PÕLLUMAJANDUSMINISTEERIUM:

PRIA:

KESKKONNAAGENTUUR:

KESKKONNAINVESTEERINGUTE KESKUS:

EESTI PÕLLUMAJANDUS-KAUBANDUSKODA:

TALULIIT:

EESTI MAAÜLIKOOL:

 
 

Avatud ja saabuvad PRIA toetusvoorud

Uute toodete, tavade, protsesside ja tehnoloogiate arendamise toetus 2024 - avalduste esitamine 5.-13. veebruar 2024
Põllumajanduskindlustustoetus 2024 - alates 28. veebruarist 2024. a.
Põllumajandusloomade aretustoetus - ... 30.06.2025
Perioodi 2023–2027 tunnustatud tootjaorganisatsiooni ja tunnustatud tootjaorganisatsioonide liidu arendamise toetus - 15.11.2023 - ...
 
 
 
 
 
 

Tehakse ühiseid jõupingutusi NEET-noorte tööturule pääsemise suurendamiseks

Noored täiskasvanud, kes ei käi koolis, ei käi kutseõppes ja ei tööta (nimetatakse ka NEET-noorteks) on  ühiskonnas haavatav rühm, keda ähvardab elukestva tõrjutuse oht, mis võib kaasa tuua sotsiaalseid probleeme ja väljakutseid vaimsele heaolule.
Ühiskondadele põhjustab see kulusid, mida saaks õigeaegse abiga vältida. NEET-noored on mitmekesine rühm, keda on raske leida ja keda on raske motiveerida abi küsimiseks esimest sammu tegema. 

Rohkem infot
 
 

Komisjon soovitab uusi meetmeid vaktsiinennetatavate vähivormide ärahoidmiseks

Euroopa komisjoni soovituse keskmes on vaktsiinid, mille laiem kasutuselevõtt võimaldaks paremini ennetada kahe vähki põhjustava viirusinfektsiooni – inimese papilloomiviiruse (HPV) ja B-hepatiidi – levikut ning täpsemini jälgida vaktsineerituse taset.

Hinnanguliselt on ligi 40% vähijuhtudest ennetatavad, kuid äsja avaldatud aruande kohaselt eraldati 2021. aastal liikmesriikides ennetusele kõigest umbes 5% kõigist tervishoiukuludest.

Rohkem infot
 
 
 

 EL ühise põllumajanduspoliitika võrgustiku uudiskiri

 Jaanuar 2024

 
 
 
 

Loe uudiskirjast:

  • Põnev võimalus EIP-AGRI töörühmadele
  • Liituge uue ÜPP rohelise arhitektuuri töörühmaga
  • Viiskümmend uut head praktikat kajastavad ÜPP tegevust
  • Otsige veebilehelt EIP-AGRI töörühmi ja Horisondi projekte
  • Saadaval on uus riiklike ja ÜPP võrgustike veebisisu!
  • Detsembri kokkuvõte: uudised ÜPP strateegiakava sidusrühmadele
  • Pilguheit 2023. a ARIA konkursile
  • Tähelepanu leidnud väljaanded
  • Ühise põllumajanduspoliitika strateegiakavade täiendamine eelhindamise baasil
 
 
Loe uudiskirja ingliskeelset versiooni
 
 
 
 
 
 
 

Mis toimub tegelikult põllumajanduse sissetulekutega?

Praegu toimuvad mitmes Euroopa riigis põllumajanduse protestid. Nende meeleavalduste ajendiks on mitu põhjust – mure sissetulekute ja kasvavate kulude pärast, täiendava keskkonnaregulatsiooni koormus, vabakaubanduslepingud kolmandate riikidega, ebakindlus, mis tuleneb üha muutlikumatest ilmastikutingimustest, tunne, et ühiskond ei väärtusta enam tööd.

Rohkem infot
 
 
 

Tõsiste liiklusrikkumiste toimepanijatelt tahetakse kogu ELis võtta juhtimisõigus

 

Mis teemasid sel nädalal Brüsselis ja Strasbourgis jälgida?

 
 
 
 
 

Parlament võttis vastu seisukoha direktiivi asjus, mille kohaselt peaks näiteks suure kiiruseületamise või joobes juhtimise eest määratud karistus kehtima kogu ELis.
Praegu jäävad paljud välismaal toime pandud rasked liiklusrikkumised karistamata, sest juhtimisõiguse äravõtmise otsus kehtib üksnes karistuse määranud riigis. Juhiloa välja andnud liikmesriik välismaal määratud karistuse alusel luba inimeselt enamasti ära ei võta.

 

Natasha Foote annab ülevaate: pestitsiidid, toidusüsteemid, GM-nO-d, kasvuhoonegaasid…
ELi plaanid pestitsiidide kasutamise ja riski vähendamiseks langesid põllumeeste protestide taustal, mis on viimastel päevadel domineerinud nii pealkirjades kui ka poliitilises päevakorras. Samal ajal toimub Brüsselis palju muid arutelusid, millel võivad olla kaugeleulatuvad tagajärjed sektori edasisele suunale. ja sellest, mida peaksite sel nädalal vaatama.

 
 
Loe rohkem
 
Loe rohkem
 
 
 
 
 

Milliseks kujuneb Euroopa kliimamuutuste 2024. aasta teaduslik nõuandekogu eduaruanne ja põllumajanduse heitkoguste vähendamise plaanid?

 
 
 
 

Hiljuti asutatud Euroopa kliimamuutuste teaduslik nõuandekogu (ESABCC) andis esimest korda märku, kui andis 2023. aasta juulis komisjonile nõu ELi 2040. aasta leevenduseesmärgi seadmise kohta.

Selles soovitati vähendada heitkoguseid 2040. aastaks 90–95% võrreldes 1990. aastaga. Komisjoni teatis, milles esitatakse oma kliimaeesmärk, avaldatakse 6. veebruaril 2024. Eeldatakse, et see teeb ettepaneku netoheidete vähendamiseks vähemalt 90% kooskõlas nõuandekogu soovitusel.

 
 
 

Eestis:

Euroopas:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Telli maaeluvõrgustiku rändnäitus "Ettevõtlik maanoor"  oma kodukandi noortekeskusesse, kooli või kaubanduskeskusesse! 

 

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
Taas on võimalik esitada kandidaate regionaalmaasika auhinnale
EIT: Avatud on kandideerimine ettevõtlusprogrammidesse
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
EMIS, NOORTALUNIKUD ja MAAELUVÕRGUSTIK: Eesti maaelu tuleviku foorum Euroopa Parlamendi kandidaatidega
METK: Esitluspäev FIE Airi Külvet juures “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”
Tallinna Kohvifestival
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukas külaturism - toitlustuse korraldamise võimalused (LISATUD ETTEKANDED)

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo