EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
Maainfo
UUDISED
Maainfo
UUDISKIRJAD
Maainfo
SÜNDMUSED
Maainfo
INNOVAATILISED PROJEKTID
Maainfo
EUROOPA PROJEKTID
Maainfo
AKIS
Maainfo
KONSULENTIDELE
Maainfo
INNOVATSIOONI hindamine
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

   

HORIZON: Euroopa metsi ohustavad kaubandus ja kliimamuutused

Allikas: Horizon, EU teadus- ja innovatsiooniajakiri
10. detsember 2020. a

  Artikkel avaldati esmakordselt 5. august 2020 

Euroopa metsad seisavad ülemaailmse kaubanduse ja kliimamuutuste tõttu silmitsi kasvava kahjurite ohuga. Teadlased otsivad kahjulike putukate ja haiguste vastu tehnikaid, mis hoiataks tabandumise eest varakult. Kahjurid põhjustavad kogu maailmas igal aastal 35 miljoni hektari ulatuses metsakahjustusi. Ainuüksi Vahemere piirkonnas mõjutavad vastavalt ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO) andmetele kahjurid igal aastal Slovakkia suurust ala - viis miljonit hektarit.

Foto allikas: Pikist, Horizon

Putukate ja patogeenide oht näib kasvavat. Kliimamuutused võimaldavad paljudel kahjuritel paljuneda sagedamini ning rahvusvaheline kaubandus levitab eksootilisi putukaid ja patogeene laiemalt.

Vaid väike osa Euroopasse saabuvatest eksootilistest kahjuritest kahjustab puid. "Kuid need on väga kahjulikud ja neid on üha rohkem," ütles dr Hervé Jactel, Prantsusmaa põllumajanduse, toidu ja keskkonna uurimisinstituudi metsaentomoloogia ja bioloogilise mitmekesisuse valdkonna teadusdirektor. Dr Jactel ütleb, et Euroopasse jõuab potitaimede, puidutoodete või pakendite kaudu keskmiselt kuus uut kahjuri liiki aastas, kui 1950. aastatel jõudis aastas kaks. 

Palju ohte Euroopa metsade jaoks pärineb Aasiast. Näiteks üks putukas (emerald ash borer), mis levis Aasiast Ameerika Ühendriikidesse, tappis üle 150 miljoni puu ja võis põhjustada viimase kümnendi jooksul rohkem kui 10 miljardit dollari suuruse kahju. Nüüd „koputab“ see putukas Euroopa uksele. 

Dr Jactel, kes on projekti HOMED koordinaator, töötab välja uusi viise selliste eksootiliste kahjurite varajaseks avastamiseks. Nt uus mardikas (polyphagous shot-hole borer) võib rünnata praktiliselt kõiki Euroopa lehtpuuliike. "See on ilmselt järgmine suur probleem Euroopa jaoks."
See väike putukas pärineb Aasiast, levis Iisraeli, Californiasse ja seejärel Lõuna-Aafrikasse, kus ta on tapnud sadu tuhandeid puid. Selle aasta aprillis avastati see esimest korda Itaalias; veel pole märgatud, et see oleks levinud mujal Euroopas. Hoolimata sellest, et mardikas on kõigis riikides ohtlikuks märgitud, ei suudetud teda tuvastada enne kahju tekkimist. Probleemiks on eksootiliste kahjurite ja patogeenide märkamine enne, kui nad puid ründama hakkavad.

Euroopa sadamatesse ja lennujaamadesse saabub iga päev sadu tuhandeid kaubaga täidetud konteinereid. Pisikesed putukad või seenhaiguste eosed võivad puidust toodete, kaubaaluste või pakendeid sisaldavate saadetiste või elusate taimede hulka sattuda. Kaubasaadetiste arv ületab inspektorite võimekuse putukate ja eoste avastamiseks.


  HOlistic Management of Emerging forest pests and Diseases

H2020 metsanduse projekt HOMED (oktoober 2018 - september 2022) tegeleb ELi metsi ohustavate kahjurite ja patogeenidega, tegeledes teaduspõhiste, uuenduslike praktiliste meetodite ja vahendite hindamisega.  Projekti tulemusel paranevad riskide hindamise ja juhtimise strateegiad. Vaadeldakse invasiooni järjestikuseid etappe (transport, sissetoomine, kohanemine, levik) ja töötades välja iga faasi leevendusmeetodid. Kuna järgmist invasiivset või tärkavat kahjurit või patogeeni on võimatu ette näha, on lähenemisviis üldine.

Projekti on kaasatud eksperdid ELi metsastest riikidest ja invasiivsete kahjurite peamistest päritolupiirkondadest, nt. Põhja-Ameerika, Austraalia, Aasia, Hiina ja Lõuna-Aafrika,  tagades järjepidevuse ja täiendavuse varasemate ja praeguste Euphresco ja EL projektidega. 

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
Innovatsiooniteenistuse uudiskiri nr 13
REM: Taas on võimalik esitada kandidaate regionaalmaasika auhinnale
EIT: Avatud on kandideerimine ettevõtlusprogrammidesse
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
EMIS, NOORTALUNIKUD ja MAAELUVÕRGUSTIK: Eesti maaelu tuleviku foorum Euroopa Parlamendi kandidaatidega
MAAELUVÕRGUSTIK: AI ja ChatGPT algajatele
METK: Esitluspäev FIE Airi Külvet juures “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo